OTPOR

Sudanci počeli kampanju građanskog neposluha protiv vojnog vijeća

 REUTERS

Kampanja građanskog neposluha kojom se traži civilna vlast u Sudanu u nedjelju je ispraznila ulice prijestolnice te države dok je policija koristila suzavac da protjera prosvjednike na sjeveru grada, otkrivaju svjedoci.

Oporbene i skupine prosvjednika pozvale su radnike da ostanu kod kuće nakon što su snage sigurnosti u ponedjeljak upale u prosvjednički kamp, ubivši na desetke ljudi i uništivši nade o mirnoj tranziciji vlasti nakon što je u travnju svrgnut predsjednik Omar al-Bašir.

Taj se upad dogodio nakon tjedana polemike između vojnog vijeća koje je preuzelo vlast od Bašira i saveza Proglasa za slobodu i snaga za promjenu (DFCF) o tome tko bi trebao kontrolirati privremenu vladu do izbora.

U nedjelju ujutro, kojom počinje radni tjedan u Sudanu, na ulicama se mogao vidjeti tek pokoji pješak ili vozilo. Javni promet vozi minimalno, a većina komercijalnih banaka, privatnih tvrtki i trgovina je zatvoreno.

Na khartoumskoj zračnoj luci, koja je u ponedjeljak zabilježila tek nekoliko letova, na terminalu za odlazak skuplja se velik broj ljudi. Većina putničkih agencija je zatvorena zbog pada internetske usluge, a cijene karata iznimno su poskupile.

Na sjeveru Khaortuma, s druge strane Nila od centra prijestolnice, policija je koristila suzavac kako bi potjerala prosvjednike. Nema informacija o žrtvama.

Prosvjednici su proteklih dana pokušali zaprekama blokirati ceste u gradu kako bi nastavili prosvjedovatiu.

Sudanska državna televizija je u nedjelju objavila da je smijenjen Mohamed Abdallah, glavni zapovjednik snaga RSF za koje svjedoci tvrde da su sudjelovale u napadu na prosvjednike prošli tjedan. U tom napadu je, prema podacima oporbenih liječnika, umrlo 117 ljudi, no vlada tu brojku procjenjuje na 61.

Čelnik RSF-a Mohamed Hamdan Dagalo zamjenik je čelnika tranzicijskog vojnog vijeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:46