PRIHVAĆENA TUŽBA

SUĐENJE ŠEFU FORMULE 1 Berniemora na sud zbog 33 milijuna dolara mita‏, dao je ostavku

Ecclestone će i dalje nastaviti voditi svakodnevno poslovanje F1 jer je to 'u interesu i kompanije i sporta'
 AFP

MÜNCHEN - Bernie Ecclestone dao je ostavku na mjesto člana upravnog odbora grupacije Formula One nakon što je u Njemačkoj protiv njega podignuta optužnica zbog 33 milijuna eura mita njemačkom bankaru koji je već dobio zatvorsku kaznu za primanje mita. Minhenski je sud danas prihvatio prijedlog tužiteljstva i najavio kako će suđenje početi u travnju.

U priopćenju iz kompanije navodi se, međutim, kako će Ecclestone i dalje nastaviti voditi svakodnevno poslovanje F1 jer je to 'u interesu i kompanije i sporta', ali uz 'pojačani nadzor i kontrolu'. U priopćenju se dodaje kako je Ecclestone 'nevin i namjerava se žestoko braniti'.

Bernie Ecclestone je mito isplatio Gerhardu Gribkowskom, jednom od direktora banke Bayerische Landesbank (BLB). Gribkowsky se trebao pobrinuti da BLB-ov udjel u F1 grupaciji, koja upravlja televizijskim pravima na prijenos utrka, prilikom prodaje 2006. godine ode investitoru po Ecclestoneovom izboru – investicijskoj kompaniji CVC. Ecclestone, pak, tvrdi kako ga je Gribkowski zapravo ucijenio, navodno prijeteći da će objaviti neistinite podatke vezane uz Ecclestoneove porezne obveze.

No, tužiteljstvo tvrdi kako su se njih dvojica dogovorila da Gribkowsky, koji je bio na dužnosti direktora za analizu rizika, spusti procjenu vrijednosti F1 grupe, kako bi Ecclestone mogao zadržati kontrolu nad sustavom F1. U sudskim spisima navodi se kako je mito bilo isplaćeno između srpnja 2006. i prosinca 2012. i to u obliku konzultantskog honorara, a da su i isplatitelj i primatelj bili zamaskirani korištenjem posebnih tvrtki.

Ecclestone se zbog sporne prodaje većinskog udjela u F1 grupi već brani u privatnoj sudskoj tužbi koju je protiv njega u Velikoj Britaniji pokrenula njemačka kompanija za prava prikazivanja Constantin Medien. Oni od Ecclestonea traže 90 milijuna funti (108 milijuna eura) odštete zbog izgubljene 10-postone provizije koju su od BLB-a trebali dobiti u slučaju da bavarska banka svoj udjel u F1 proda za više od 1,1 milijardu dolara. No, BLB je svoj udjel CVC-u prodao za 814 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:02