SUKOB KARAKTERA Konfliktan starac i hladan, racionalno okrutni mladac

 REUTERS

Na sad već povijesnoj večeri koju je sjevernokorejski lider Kim Jong-un ovog tjedna pripremio za južnokorejsko izaslanstvo i s nje poslao poruku u kojem poziva američkog predsjednika Donalda Trumpa da se sretnu, još jedan od mladih svjetskih lidera (samo neizabran) pokazao je sasvim drukčije lice.

Kako prenosi Reuters, na toj se večeri Kim otvoreno šalio na račun izraza “Mali raketni čovjek” (Little Rocket Man), kojim ga je u jednoj razmjeni uvreda počastio Trump. Kim je, tvrde južnokorejski izvori, rekao kako je “vrlo svjestan svog izgleda” te se s vremena na vrijeme opušteno šalio na svoj račun. Informacije o njemu su dosad bile šture, znalo se da je bio u privatnoj školi u Švicarskoj i tek se nedavno zaključilo da vrlo vjerojatno ima 34 godine. Dakle, nešto je stariji od austrijskog kancelara Sebastiana Kurza, a nešto mlađi od francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

General s osam godina

O Donaldu Trumpu, s druge strane, zna se i previše. No, treba uzeti u obzir da on ima 71 godinu i da je jedan od najstarijih šefova država na svijetu. I ne voli šale na svoj račun, teško da bi se tijekom večere zafrkavao kao što kažu da je to napravio Kim.

Sjevernokorejskog diktatora pripremali su za njegov položaj. Kako navodi njegov omiljeni sushi chef Kenji Fujimoto, otac ga je još 1992. godine odredio za svog nasljednika. Njegova je teta rekla da je na osmom rođendanu nosio generalsku uniformu koja nije bila kostim: pravi generali su mu se naklonili kad bi ga sreli. Njegovi kolege iz švicarske škole kažu da ga nije bilo briga za ocjene niti se posebno trudio. Razumljivo, jer ga je čekao položaj šefa države. No, ni Trump se nije morao puno truditi : otac mu je ostavio milijun dolara. No, Trump obožava svjetla reflektora, medije koji ga hvale, razmeće se suprugama kao trofejima, želi ostaviti dojam moćnog alfa mužjaka.

Nuklearne bombe i napredak

Kim je po dolasku na vlast brzo zbaciti mentorov jaram i postao samostalan vladar. Definirao je svoju doktrinu byungjin, temeljenu jasno na državnoj dogmi juche (kombinacija marksizma-lenjinizma i korejske tradicije): zacrtao je da će poboljšati život svojih podanika jačajući ekonomiju, ali usporedo jačati i nuklearne kapacitete.

Trump je izbore dobio pod sloganom “Amerika prvo” i najavama da će isušiti “washingtonsku močvaru”. A kad je ušao u Bijelu kuću, suočio se s bolnom istinom da to i nije tako lako provesti, da demokratski sustav postavlja niz ograničenja te da ne može raditi što god mu padne na pamet.

Još jedna velika pogreška analitike i obavještajaca je bila da je Kim iracionalan. Novije analize, kao i njegovo ponašanje, potvrđuje da je izuzetno racionalan, ali kao i svaki diktator u strahu od zavjere. Zato je sestru postavio na moćan položaj. Njegova odluka da otvori vrata Južnoj Koreji i Trumpu još jedan je dokaz: situacija u zemlji nije idealna i potrebno je što prije olabaviti sankcije.

Obojica žele lojalnost

Jasno mu je da neće dobiti mnogo, ali bitno je samo da smiri Kineze i već je ostvario uspjeh. No, uz tu proračunatost ide i hladna okrutnost, brutalnost. Maksimalna lojalnost je uvjet da bi se sačuvao položaj, a često i život.

Američki je predsjednik jednako tako osjetljiv na nelojalnost. Trump je zaljubljen u sebe i smatra da sve zna najbolje, brojni su psihijatri otvoreno dijagnosticirali da je riječ o narcisoidnom poremećaju. Što se najbolje vidi u njegovom odnosu prema medijima - ako ga ne hvale, tada su neprijatelji. Sklon je konfliktima, sukobima i tvrdoglavosti bez utemeljenja. Sa zavišću gleda kineskog predsjednika Xi Jinpinga koji ukida mandate i postaje doživotni predsjednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:57