PARIZ

SUKOBI NA PROSVJEDIMA 'ŽUTIH PRSLUKA' Glasnogovorniku vlade pomoću teških strojeva provalili u ured, on pobjegao kroz stražnja vrata

 REUTERS

Prosvjednici su u Parizu palili motocikle i zapalili barikade u subotu na bulevaru Saint Germain na rubovima prosvjeda protiv visokih troškova života i navodne ravnodušnosti predsjednika Emmanuela Macrona.

Najnoviji prosvjedi "žutih prsluka" počeli su mirno, ali su se poslijepodne izrodili u nasilne s prosvjednicima koji su bacali projektile na interventnu policiju koja je blokirala mostove preko rijeke Seine, javlja agencija Reuters.

Policajci su bacali suzavac kako bi spriječili prosvjednike da prijeđu rijeku i dođu do Nacionalne skupštine. Jedan je restoran na brodu zapaljen, a policajac ozlijeđen kad je pogođen biciklom bačenim s ulice iznad riječne obale.

Dva mjeseca nakon što su počeli blokirati ceste, zauzimati naplatne kućice i priređivati povremeno nasilne ulične prosvjede u Parizu, žuti su prsluci željeli dati novi zamah pokretu koji je oslabio tijekom Božića i Nove godine. Macronova vlada, uzdrmana nemirima, ovaj je tjedan zauzela čvršći stav, nazivajući prosvjednike agitatorima koji žele svrgnuti vladu.

Nemire izaziva gnjev posebice lošije plaćenih radnika zbog slabih kućnih prihoda i uvjerenja da je Macron gluh za potrebe građana dok uvodi reforme za koje se smatra da pogoduju bogatima.

"Nemaju nas pravo ostaviti u sr... poput ovoga", rekao je prosvjednik Francois Cordier. "Siti smo toga da moramo plaćati cijelo vrijeme, dosta nam je ovog ropstva, trebali bismo moći živjeti od naših plaća".

Glasnogovornik vlade Benjamin Griveaux pobjegao je iz svojega ureda kroz stražnja vrata nakon što su prosvjednici provalili u kompleks i uništili vozila. On je kazao kako su prosvjednici upotrijebili teške strojeve ukradene na ulici kako bi provalili u njegovo ministarstvo.

Predsjednik Macron je osudio kako je rekao "krajnje nasilje" na prosvjedima žutih prsluka u subotu, navodi agencija dpa.

"Još jednom je krajnje nasilje napalo Republiku, njezine čuvare, njezine predstavnike, njezine simbole", napisao je na Twitteru.

"Pravda će biti provedena", rekao je predsjednik dodajući: "Svatko mora ponovno zadobiti samokontrolu kako bi se uspostavili rasprava i dijalog".

Ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner je rekao kako je prosvjedovalo oko 50.000 ljudi u gradovima diljem zemlje među kojima i u Bordeauxu, Toulouseu, Rouenu i Marseilleu, navodi Reuters.

Broj sudionika je bio viši nego prošli tjedan, ali samo djelić brojka zabilježenih prvih tjedana prosvjeda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:23