SASTANAK U SLOVENIJI

SUMMIT INICIJATIVE TRIJU MORA NASTAVLJEN PLENARNIM ZASJEDANJEM Zaključci će se objaviti poslijepodne na konferenciji za novinare

Borut Pahor i Kolinda Grabar-Kitarović
 Twitter

Dvodnevni summit čelnika Inicijative triju mora, foruma koji okuplja dvanaest članica Europske unije iz srednje i istočne Europe, između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora, nastavljen je u četvrtak plenarnom sjednicom u Brdu kod Kranja u Sloveniji, a u fokusu su nastojanja da se taj prostor na istoku EU-a prometno, digitalno i energetski bolje međusobno poveže, ali i približi razini koji su u tom razvoju već postigle članice EU-a na zapadu kontinenta.

Plenarno zasjedanje odvija se iza zatvorenih vrata, a zaključke skupa trebali bi na popodnevnoj konferenciji za novinare iznijeti slovenski predsjednik Borut Pahor, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Poljske Andrzej Duda, predsjednik Rumunjske Klaus Werner Iohannis, te predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, koji se kao gost skupu pridružio u srijedu navečer.

Popodne bi trebao biti objavljen i završni dokument summita.

Istodobno, u Ljubljani je nastavljen rad poslovnog foruma koji prati ovaj summit, a u središtu rasprava je mogućnost financiranja projekata s područja energetike, prometa, inovacija i digitalne ekonomije.

Dosad su održana tri sastanka na vrhu Inicijative triju mora, u Dubrovniku 2016., u Varšavi 2017. i u Bukureštu 2018, a na ovogodišnji ljubljanski summit i prateće panelne rasprave u okviru poslovnog foruma došlo je više od 600 sudionika iz 43 države.

Kako je sinoć na radnoj večeri za sudionike summita Inicijative triju mora potvrdila predsjednica Estonije Kersti Kaljulaid, idući sastanak na vrhu Inicijative održat će se iduće godine u Tallinnu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:22