SKANDAL TRESE JAPAN

SUMO BORCI IZVAN KONTROLE Piju, kockaju i mlate se: Čuveni borac morao se povući nakon što je mlađem kolegi razbio glavu daljinskim upravljačem

 REUTERS

Velika nevolja. Upravo takvim - prikladnim - naslovom britanski list Guardian opisuje aktualnu situaciju na japanskoj, skandalima inficiranoj, sumo sceni.

Budući da su se afere zaredale kao na pokretnoj traci, u kratkom razdoblju, japanske su vlasti odlučile stvari istjerati na čistac i njihov najstariji sport ponovno učiniti časnim. Kako?

Pa, sukladno svojoj pedantnoj prirodi, ali nakon prvotnih optužbi da ne reagiraju na sve što se događa, osnovat će istražnu komisiju koja bi trebala ispitati baš sve: oko 900 aktualnih i bivših sumo boraca i starješina te discipline. Svi odreda bit će pozvani na razgovore i morati prijaviti znaju li za još koji skandal koji se provukao nezapaženo ili nije bio prijavljen.

Kao rock zvijezde

Odluka o istrazi donesena je nakon niza zabrinjavajućih incidenata koji su se dogodili u proteklih nekoliko mjeseci. U prvom je glavnu ulogu odigrao Harumafuji, 33-godišnji sumo borac i nositelj titule yokozuna, koji je bio prisiljen povući se u mirovinu i ispričati se jer je napao nižerangiranog sumo hrvača tijekom regionalnog turnira krajem prošle godine. U drugom je skandalu sudjelovao 25-godišnji Osunaarashi koji se razbio automobilom dok je vozio bez vozačke dozvole, a u trećem se poznati i cijenjeni sudac u sumo borbama našao pod optužbama za seksualno zlostavljanje.

Sudac Shikimori Inosuke (58) dao je ostavku prošli mjesec, nakon što su ga teretili da je ljubio i dirao po prsima maloljetnog suca. Četvrti je skandal, pak, izašao iz ropotarnice prošlosti. U siječnju je, naime, bivši sumo pripravnik navodno pokrenuo postupak protiv umirovljenog hrvača te tražio odštetu za dosad neprijavljeni napad. U polovici spomenutih skandala akteri su bili pod utjecajem alkohola.

Istražnu komisiju predvodit će glavni tužitelj Keiichi Tadaki. Misija je jasna. “Naš je cilj očuvanje suma. Bitno je suočiti se sa stvarnošću”, poručuju odlučno.

Da se nešto doista mora promijeniti, dao je do znanja i japanski ministar sporta Yoshimasa Hayashi koji je pozvao na istrebljenje nasilja u tom sportu. “Sumo mora ozbiljnije shvatiti svoje odgovornosti te iskorijeniti nasilje i nikad više ne izdati svoje obožavatelje, prvenstveno mlade ljude”, rekao je ministar. Poruka je, iako gestom, došla i od samoga carskog para. U Japanu vrlo poštovani car Akihito i carica Michiko prvi put u četiri godine nisu prisustvovali jednom od glavnih sumo turnira u Tokiju, jasno pokazujući što misle.

No, vratimo se na Harumafujija, donedavno jedan od najvećih ponosa, a sad najveću sramotu modernog suma. On se ostavio sporta, odnosno povukao se u mirovinu u studenome, nekoliko tjedana nakon što su se u javnosti pojavile optužbe da je fizički napao Takanoiwu, mlađeg hrvača, te mu nanio poprilično ozbiljne ozljede: frakturu lubanje i potres mozga.

Ispričao se

“Kao yokozuna, osjećam se odgovornim što sam ozlijedio Takanoiwu i od danas se povlačim u mirovinu. Iz srca se ispričavam ljudima, obožavateljima suma, japanskoj sumo organizaciji, pristašama svoje heye (klana), svom treneru i njegovoj supruzi što sam prouzročio toliku nevolju”, priopćio je Harumafuji na uživo prenošenoj konferenciji za novinare.

Mnogi su se odmah prisjetili skandala iz 2010. godine u kojem je sudjelovao jedan drugi hrvač također rođen u Mongoliji. Tada se radilo o Asashoryuu, šampionu koji se morao umiroviti nakon što je navodno napao čovjeka pred noćnim klubom u Tokiju.

Harumafuji je napao Takanoiwu, nižerangiranog hrvača iz druge heye (u Japanu ih ima 44), krajem listopada prošle godine u jednom restoranu. Prvotni izvještaji govorili su da je Harumafuji bio naoružan pivskom bocom, ali poslije je priča dobila neobičan - a opet, ako se doda malo humora u tu ozbiljnu situaciju, primjeren - zaokret. Kako su poslije ispričali svjedoci, Harumafuji, pravim imenom Davaanyam Byambadorj, težak 137 kilograma, svog je neprijatelja, također podrijetlom iz Mongolije, ali iz drugog “kluba”, navodno izudarao daljinskim upravljačem za karaoke aparat. Podivljao je jer je ovaj nastavio gledati u svoj mobitel, iako je već bio prozvan zbog neprimjerenog ponašanja. “Čuo sam da nema manira i da nije civiliziran.

Mislio sam da je moja dužnost kao starijeg hrvača ispraviti ga i naučiti. No, otišao sam predaleko”, rekao je Harumafuji, ali i zanijekao da je prije samog napada popio veliku količinu alkohola. “Nikad mi nije bilo rečeno da imam problem s alkoholom. To se nije dogodilo jer sam pio”, ustvrdio je. Navodno se Takanoiwa pokušao javiti na telefon kad mu je Harumafuji, koji bi kao yokozuna uvijek trebao biti primjer besprijekornog ponašanja, dijelio lekcije o tome te ga je toliko iznervirao da ga je udario 30 puta. Zbog ozljeda Takanoiwa nije sudjelovao na 15 dana dugom turniru na jugozapadu Japana, dok se Harumafuji povukao treći dan. Ispitivala ga je i policija, a ubrzo su uslijedile osude sa svih strana.

Prethodnih godina sumo scenu je obilježio niz skandala, vezanih uz nasilje. Primjerice, vježbenik Takashi Saito je kolabirao i umro prije desetak godina nakon što su ga napali i mučili kolege hrvači jer je bez dozvole pokušao napustiti “klub”, zbog čega je čelni čovjek heye osuđen na šest godina zatvora. Osim toga, bilo je i optužbi za namještanje borbi i ilegalno klađenje, ali i konzumaciju marihuane. Tako su 2010. godine dva hrvača bila pozitivna na testiranju, iako se bave sportom koji se ponosi napornim režimom treninga i discipliniranim životnim stilom.

Nova kriza

Najveću krizu u svojoj povijesti sport je proživio 2011. godine kada su najmanje tri hrvača priznala da su namještala borbe preko mobilnih telefona. To su priznali nakon što se policija domogla inkriminirajućih mailova s mobitela koje su zaplijenili još prethodne godine, 2010., kada su istraživali navode da su se hrvači ilegalno kladili na baseball utakmice. U nekim od e-mailova koje su uspjeli vratiti bili su navedeni i detalji o iznosima i bankovnim računima.

U skandal je tada bilo upleteno više od 12 sumo hrvača. Bila je to nova sramota nakon što je godinu prije nekoliko hrvača isključeno zbog sudjelovanja u spomenutom lancu ilegalnog klađenja. Dodatni je problem što su se na baseball i druge sportove kladili uz pomoć yakuza, pripadnika moćnih kriminalnih japanskih grupa, koji su djelovali kao posrednici. Ukupno je 65 hrvača priznalo klađenje.

Sumo, 2000 godina star sport, trenutačno kao da je opet u tinejdžerskoj fazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:47