KRIVAC LOŠE VRIJEME

IRANCI NAPOKON PRONAŠLI ZRAKOPLOV KOJI SE SRUŠIO U NEDJELJU 'Zabili su se u planinu, svih 65 je poginulo'

 
 REUTERS

NOVO 12:49 - Spasilački tim pronašao je mjesto avionske nesreće u Iranu pri kojoj je, kako tvrde vlasti, poginulo 65 ljudi.

Avion Aseman Airlinesa ATR-72, koji je putovao na međuzemnim relacijama pao je u nedjelju prilikom maglovitog vremena i zabio se u planinu Dena na jugu zemlje.

Iranska televizija javila je kako su spasioci stigli na mjesto nesreće prije zore u ponedjeljak, nakon što se vrijeme poboljšalo iako još uvijek puše jak vjetar.

Na mjesto nesreće na 3500 metara nadmorske visine došla je i hitna te drugi spasioci.

Još uvijek nije poznato koji je bio uzrok nesreće, no mnogi krive loše vrijeme, odnosno gustu maglu, jak vjetar i gust snijeg zbog čega spasilački tim nije mogao helikopterima doći na mjesto nesreće.

Glasnogovornik Aseman Airlinesa, Mohammad Taghi Tabatabai, kazao je medijima kako su svi na letu EP3704 smrtno stradali, uključujući šest članova posade.

Državna novinska agencija izvijestila je kako je ukupan broj preminulih 65, a ne 66 kako se početno smatralo.

-----------------------------------

10:33 - Iranski spasilački timovi u ponedjeljak i dalje pokušavaju locirati ostatke zrakoplova koji se srušio dan ranije sa 66 putnika i članova posade, a njihovu potragu koja zasad nije imala rezultata otežavaju ledene temperature i planinski teren.

U padu iranskoga zrakoplova na letu iz Teherana u Jasudž na jugozapadu Irana u nedjelju je poginulo svih 66 ljudi, od toga 60 putnika i šest članova posade, potvrdila je zrakoplovna tvrtka.

Glasnogovornik iranske poluprivatne tvrtke Aseman Airlines potvrdio je da je svih 66 ljudi, među kojima jedno dijete, poginulo kad se zrakoplov srušio u planinskom području Dena pored grada Semiroma u pokrajini Isfahan.

Pretpostavlja se da riječ o 20 godina starom avionu tipa ATR 72-500.

Helikopteri i gorska služba spašavanja oružanih snaga kao i Crveni polumjesec te lokalni dobrovoljci uključeni su u potragu, iako se ne očekuje da bi se mogao pronaći itko tko je preživio nesreću, obajvila je državna televizija.

"Pet ekipa počelo je operaciju potrage u ranim satima ujutro, na 16 stupnjeva ispod ništice", rekao je dužnosnik lokalnog Crvenog polumjeseca.

"Suočavamo se s potpunom enigmom. Ne znamo ništa o nesreći", naglasio je ministar prometa Abas Ahundi za novinsku agenciju Tasnim.

Iran je zatražio pomoć u potrazi od europskih zemalja i Kine.

Tvrtka Aseman Airlines je na crnoj listi Europske komisije na kojoj se nalaze tvrtke s nesigurnim zrakoplovima, prenijela je agencija dpa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:01