PEREISPITUJU ODLUKE

SUPERBOGATI SULTAN IPAK ODUSTAO OD SULUDOG ZAKONA Svjetske zvijezde pozvale su na bojkot njegovih hotela, a javnost ga je žestoko popljuvala...

 
 REUTERS

Premda je 3. travnja ove godine kraljevina Bruneji uvela strogo novo tumačenje islamskih zakona ili šerijata, zakonodavstvo ovo malene kraljevine na jugoistoku Azije povuklo se u provođenju zakona koji bi homoseksualni seks između muškaraca i preljub učinili kažnjivim kamenovanjem do smrti, piše BBC.

Sultan Hassanal Bolkiah u nedjelju je produžio moratorij na smrtnu kaznu unutar novog zakona i po prvi put od uvođenja javno progovorio o novom zakonodavstvu.

U svom govoru je rekao kako je svjestan da se zbog nove interpretacije šerijatskog zakonodavstva postavljaju mnoga pitanja, te da je došlo do pogrešnih tumačenja u pogledu provedbe kaznenog zakona. Također je branio nova zakonska pravila i rekao da će postati jasnija.

Glavna tajnica Commonwealtha Patricia Scotland izjavila je kako je "oduševljena zbog razvoja događaja da smrtne kazne neće biti unutar kaznenog zakona te da će moratorij koji postoji već više od 20 godina ostati na snazi.“ Homoseksualnost je od 1984. ilegalna u Bruneju gdje muslimani čine dvije trećine od 420.000 stanovnika zemlje i kažnjavala se s do 10 godina zatvora.

Bruneji su 2014. godine uveli islamski pravni sustav kao kombinaciju šerijatskog i općeg prava (Common law), a u prvoj fazi bili su obuhvaćeni zločini koji se kažnjavaju novčanim ili zatvorskim kaznama. Uvođenje je naredio upravo brunejski sultan Bolkiah, inače jedan od najbogatijih svjetskih vođa koji Brunejem vlada od 1967. godine.

Iduća faza zakonodavstva uvedena 3. travnja ove godine obuhvaća zločine kažnjive kamenovanjem i amputacijom.

Prema zakonodavstvu:

Prekršaji kao što su silovanje, preljub, sodomija, pljačka i uvreda ili kleveta proroka Muhameda nose smrtnu kaznu.

Lezbijski seks nosi kaznu od 40 udaraca štapa i / ili najviše 10 godina zatvora

Kazna za krađu je amputacija

Oni koji "uvjeravaju, govore ili ohrabruju" muslimansku djecu mlađu od 18 godina "da prihvate učenja religija osim islama" podliježu kazni ili zatvoru.

Pojedinci koji nisu još u pubertet, ali su osuđeni za određena kaznena djela, mogu biti podvrgnuti bičevanju.

Alkohol se u Brunejima već sada ne smije piti, a svakome tko dobije izvanbračno dijete ili se ne pomoli petkom prijeti i novčana i zatvorska kazna. Šerijatskog zakona morali bi se pridržavati samo muslimani, koji čine dvije trećine stanovnika Bruneja.

Širu implementaciju šerijatskog zakona u Bruneju usporile su oštre međunarodne kritike, apeli skupina za ljudska prava, a uključile su se i poznate osobe poput Georgea Clonneya i Eltona Johna koji su pozvali na bojkot luksuznih Brunejskih hotela u svijetu zbog novog zakona.

Usto, uoči provedbe UN je upozorio da su zakoni u suprotnosti s međunarodnim standardima o ljudskim pravima koji su utvrđeni Općom deklaracijom o ljudskim pravima iz 1948., koju je kraljevina Brunej ratificirala 2006. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:55