TRAGEDIJA U SMOLENSKU

Suprugu Kaczynskog prepoznali po prstenu

    AUTOR:
    • Goran Andrijanić

  • OBJAVLJENO:
  • 12.04.2010. u 21:04

AFP

Prema izvješćima iz Smolenska, na mjestu nesreće do sada je pronađeno 87 tijela, a ostala su još uvijek zatrpana ispod ruševina aviona

VARŠAVA - Tijelo Marie Kaczynske, koja je zajedno sa svojim suprugom, poljskim predsjednikom Lechom Kaczynskim poginula u subotnjoj avionskoj nesreći u Rusiji, danas je identificirano u Moskvi i trebalo je tijekom današnjeg prijepodneva biti prebačeno u Poljsku, izvijestili su poljski mediji.

Vijest o identifikaciji tijela objavila je poljska ministrica zdravstva Ewa Kopacz koja je u Moskvi i ima tešku dužnost organiziranja prepoznavanja tijela 96 poginulih u stavičnom padu predsjedničkog aviona kod Smolenska. Kopacz je rekla kako su tijelo Marie Kaczynske prepoznali po boji noktiju, odjeći te vjenčanom prstenu koji je imao potpis. Nakon vijesti o identifikaciji tijela poginule prve dame, poljske vlasti odlučile su odgoditi izlaganje lijesa s tijelom poginulog predsjednika u predsjedničkoj palači, kako bi ga izložili zajedno s lijesom u kojemu će biti njegova supruga.

Prema izvješćima iz Smolenska, na mjestu nesreće do sada je pronađeno 87 tijela, a ostala su još uvijek zatrpana ispod ruševina aviona. Tijela poginulih rastrgana su do neprepoznatljivosti, a do sada je manji broj njih identificiran.

Danas je potvrđeno i kako će se pogreb Lecha Kaczynskog, vjerojatno i njegove supruge, održati u subotu, a na isti dan započet će i službena komemoracija za sve žrtve nesreće koja bi mogla trajati dva dana. Datum pokopa ostalih žrtava još nije određen.

Predsjednik Sejma, poljskog nacionalnog parlamenta, Bronislaw Komorowski, koji je preuzeo ovlasti poginulog predsjednika, jučer je objavio svoje prvo imenovanje - general Stanislaw Koziej imenovan je za novog predsjednika Ureda nacionalne sigurnosti. Tu je dužnost obnašao u nesreći kod Smolenska poginuli Aleksander Szczylgo. Komorowski je izjavio kako neće žuriti s imenovanjem novoga šefa Poljske narodne banke koji bi trebao zamijeniti poginulog Slawomira Skrzypeka.

Izdvajamo