DRUŠTVENI PROBLEM

SUROGAT MAJKE U KAMBODŽI Nadale su se velikoj zaradi, a na kraju su ostale bez novca i s novorođenim djetetom koje zapravo nije njihovo

Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Mnoge surogat majke već su jednom rodile i po tome je Thida drugačija. U ranim je dvadesetim godinama i udana je za majstora iz Phnom Penha, no nemaju dovoljno novca da bi mogli imati dijete. No, zaradom od surogat majčinstva - a dobila bi oko 10.000 dolara - san o vlastitoj obitelji mogao je postati java, piše BBC.

Kad je predstavnik agencije za surogat majčinstvo došao u njihovo selo, Thida se prijavila i bila izabrana.

- Da sam znala da je to ilegalno, nikad to ne bih učinila, kaže Thida.

U trenutku kad je začela umjetnom oplodnjom, bilo je to krajem 2017., surogat majčinstvo je u Kambodži bilo zabranjeno već godinu dana, no tek nedavno se zakon doista počeo i provoditi.

Kad je zatrudnjela, odveli su je u jednu vilu u prestižnom dijelu grada gdje je stanovala s još mnogo trudnica. Soba u kojoj je spavala bila je krcata. U jednoj sobi spavalo je i do pet do zuba trudnih žena.

No, jednoga dana u kuću je upala policija i uhitila prvo zaposlenike agencije, a potom i trudnice.

Thida je dobila trudove krajem listopada. Odveli su je u bolnicu u kojoj je rodila zdravoga dječaka. Jako je željela vidjeti njegovo lice pa su joj ga stavili na grudi prije nego su ga odnijeli na kupanje.

- On je moje prvo dijete i jako ga volim. Jako mi je teško što je morao doći na svijet ovako u zatvorskoj bolnici, govori.

Žene koje su rodile smještene su u jednu veliku sobu, a obitelj im je, podmićujući stražare, donosila pelene i hranu za djecu.

Tri dana nakon što je Thida rodila, iz Kine su stigli roditelji djeteta, točnije njegov biološki otac sa suprugom.

Također podmitivši stražare, otac je uspio ući u bolnicu i pogledati mališana. Thida je kroz staklo vidjela kako muškarac drži malenog u naručju i plače. S bebom je bio oko 20 minuta, a potom izašao van gdje ga je čekala njegova supruga.

U prosincu su Thidi i djetetu dozvolili da idu kući, no rekli su joj da dijete mora odgajati kao vlastito inače će završiti u zatvoru. To joj, kaže, nije problem jer dijete voli bez obzira na to što je zatrudnjela računajući da zapravo neće biti njezino i što mu, s obzirom na metodu začeća, zapravo nije biološka majka. I Thidin suprug je zavolio malenog i uvijek se igra s njim kad se vrati s posla.

No, Thidinoj obitelji novac predstavlja velik problem. Njezin muž zarađuje tek 250 dolara mjesečno što nije dovoljno za uzdržavanje obitelji, a onih 10.000 obećanih dolara nikad nije dobila jer dijete nije predala biološkim roditeljima. S mužem bi željela otvoriti trgovinu s namirnicama, no to će teško postići s obzirom da nemaju novca.

No, ipak, Thida ne brine previše već uživa s djetetom koje je zavoljela i njezina svekrva Sre-Oun. Ponekad joj kažu kako je dijete slatko i kako sliči na oca. Thida se na to samo nasmije, no nikome ne planira reći kako je maleni začet. Ne misli to reći ni djetetu, bar dok ne napuni 18 godina, a tad će moći sam odlučiti želi li potražiti biološke roditelje ili ne.

Roditelji djeteta ne znaju gdje Thida živi, pa majka nije toliko zabrinuta da će doći i uzeti dijete. No, malo ja uplašena Thidina svekrva i boji se da će kineski par ipak doći po svojeg sina.

Muž zanijemio od šoka

U selu na rijeci Mekong, udaljenom više sati vožnje od Phnom Penha, jedna je mlada obitelj ponovno na okupu. Sok i njegova žena Neth imaju dvije kćeri stare šest i dvije godine. Žive u maloj sojenici i u toj ih je kući ukupno 17.

Sok radi kao ribar i od svoje plaće ne može obitelji priuštiti novu kuću. Zato je Neth palo na pamet da postane surogat majka. Njezin muž tome se žestoko protivio jer je od rođaka čuo da je to nelegalno.

Neth mu je rekla da odustaje od ideje i da će umjesto toga otići u grad raditi kao kućna pomoćnica. No, kad je stigla u grad svejedno je otišla u agenciju za surogat majčinstvo i u svoje se selo vratila trudna. Njezin je suprug zanijemio od šoka.

Nedugo potom, policija je došla u njihovo selo, a novine su se raspisale o surogat majčinstvu i hapšenjima. Po selu su počele kružiti glasine, pa iako je Neth odlučila da djetetu neće reći kako je došlo na svijet, to bi mu mogli reći susjedi.

Neth i njezina obitelj sada su u velikim problemima jer imaju još jedna gladna usta u kući, a nisu dobili novac jer dijete nisu dali biološkom roditeljima. Kad je začela, dobila je predujam od 500 dolara, no taj je novac dosad već skoro potrošen. Nada se da će moći dojiti dijete jer bi tako uštedjela na formuli. Iako je situacija teška, ona i suprug se nadaju da će uspjeti školovati svoju djecu jer ne žele da budu neobrazovani poput njih. Što se bioloških roditelja djeteta tiče, Neth ih više ne želi vidjeti jer su oni za nju potpuni stranci.

'To je krijumčarenje ljudima'

Komercijalno surogat majčinstvo se u Kambodži razvilo nakon što je zabranjeno u Tajlandu i Indiji 2015. te u Nepalu 2016.

Procvat agencija za surogat majke dogodio se i kad je Kina olabavila svoju politiku jednog djeteta pa su mnogi parovi poželjeli imati još djece, no mnogi to nisu mogli prorodnim putem.

- Neki su možda i prestari da imaju svoju djecu, no kako im se financijska situacija popravila, mnogi Kinezi su se obratili agencijama za surogat majčinstvo u Kambodži, kaže Liang Bo, ravnatelj klinike za plodnost i surogat majčinstvo Shenzhou Zhongtai.

- Dolaze nam parovi ne samo iz Kine, već i iz Amerike, Kanade, Tajlanda, Japana, Nepala… Došla su čak i dva para iz Rusije koji imaju AIDS pa su željeli dobiti dijete pomoću surogat majke kako ne bi nosilo virus, kaže Bo.

No, otkako je surogat majčinstvo u Kambodži zabranjeno, savjetuje svojim klijentima da se opredijele za klinike u SAD-u ili Ukrajini.

Liang Bo kaže da 33 surogat majke uhićene u lipnju nemaju veze s njim, već s nekim manjim agencijama.

- Sve te agencije otvorene su u posljednje tri godine. Sad ih već ima 500 ili 600. Ponekad iza agencije stoji samo jedna osoba.

No, nakon uhićenja, počeli su ih zvati očajni parovi koji su željeli bilo kakvu informaciju.

- Pokušao sam im pomoći, no oni su baratali samo s lažnim imenima koja su im dali ti agenti. To je strašan gubitak za ljude koji su željeli imati djecu, kaže Bo.

Ti su parovi unaprijed platili i do 37.000 dolara i taj je novac sad izgubljen. No, najgore je što će njihovo dijete odrasti u nekoj drugoj obitelji.

Chou Bun Eung, zamjenica ministra vanjskih poslova Kambodže, zna za nekoliko slučajeva kad su biološki roditelji uspjeli doći do surogat majki. Vlada ih sada motri.

- Da smo ih željeli uhititi, to bismo napravili već ranije. No uhitit ćemo ih samo ako pokušaju prokrijumčariti dijete iz zemlje, kaže Eung.

No, ne postoji način da spriječe roditelje da financijski pomažu surogat majku i dijete.

- Ako žele platiti za hranu ili odjeću, mi ih u tome ne možemo spriječiti, kaže Eung.

Dodaje i kako je Kambodža zabranila surogat majčinstvo jer je to jedan oblik krijumčarenja ljudima 'u kojem su djeca žrtve'.

- Oni (agencije) pregovaraju o cijeni maternice. Oni uopće ne mare za djecu jer su djeca za njih kao roba. Uzet će ih i prodati, ponekad i nekoj trećoj strani.

Ni majke ponekad ne znaju tko je platio za dijete, nego to zna samo agencija. Također, vlada biološke roditelje ne smatra pravim roditeljima.

- U Kambodži, majka djeteta je žena koja je trudna, a dijete u njezinoj maternici je njezino dijete, kaže Eung i dodaje da je uhićenje surogat majki zapravo bio način da ih se zaštiti.

- Žene uglavnom vole tu svoju djecu. A ako ih ne vole, onda im to zamjeramo.

Dva različita odnosa

Bopha (37) je prije zabrane nosila dijete jednog nizozemskog para. Baš kao i većina ostalih, na taj se korak odlučila zbog siromaštva, no ona se ne slaže da je surogat majčinstvo oblik krijumčarenja ljudima.

- Surogat majke pomažu ljudima koji ne mogu imati djecu. Možda su roditelji prestari, možda su gay… Surogat majke su zaposlene da im pomognu pa nije u redu koristiti riječ 'krijumčarenje'. Ne znam zašto se kažnjava te žene, kaže Bopha.

Iako i dalje živi u siromašnoj kućici, kaže kako joj je novac jako dobro došao. Otplatila je neke dugove, kupila nešto zemlje i postala prodavačica kozmetike.

Još uvijek je u kontaktu s muškarcima za koje je nosila dijete. Njih su dvojica došli u Kambodžu i brinuli za nju dok je bila trudna, a sada su povezani na Facebooku i redovito joj šalju slike djeteta.

- Preko tih fotografija mogu vidjeti kako dijete napreduje. Sad već i hoda i sam se hrani, kaže Bopha i dodaje kako joj maleni strašno nedostaje: - Za mene je on moj sin.

Va-Tei je rodila prošle godine, no njezin je odnos s roditeljima – gay parom iz Amerike, potpuno drugačiji.

Kako bi dijete izvela iz zemlje, morala mu je izvaditi putovnicu. Tijekom prelaska granice, sakrila je bebi lice kako se ne bi vidjelo da ne izgleda kao Kambodžanac. Dijete je predala roditeljima kad je avion za Singapur već bio spreman za polijetanje. Bilo je jasno da joj ne vjeruju.

- To mi je bila posljednja šansa da držim dijete. Par to nije želio, pa sam zamolila vozača da im prevede da ga ne želim uzeti već samo još malo držati u naručju.

Na aerodromu je morala hodati blizu jednog od očeva kako bi se činilo da joj je to muž kojeg ispraća na put. Tad je posljednji put vidjela dijete.

Va-Tei se ne može točno sjetiti djetetovog imena.

- Dugo je pa ga nisam zapamtila. Ni-co, nešto tako.

Nicholas?

- Da, Nicholas. Radi se o dječaku.

Djetetu je ostavila poruku: - Želim ti svijetlu budućnost. Želim da imaš dobar posao.

Kaže kako je u djetetovom najboljem interesu da ode u SAD jer ga ona ne bi mogla othraniti. Ipak joj je žao.

- Jako mi je žao što sam morala dati dijete. Nisam to željela. Bio je tako sladak. Imala sam samo jednu njegovu fotografiju, no napravila sam veliku grešku i dala je roditeljima. Sad nemam ništa po čemu bih ga se sjećala.

Kaže da misli na Nicholasa s vremena na vrijeme.

- Razmišljam o tome je li narastao i kako izgleda. Roditelji mi se više ne javljaju. Neke druge surogat majke dobivaju fotografije djece, ali meni ne šalju ništa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:52