TEMELJNI DOHODAK

'SVAKA ODRASLA OSOBA DOBIT ĆE MJESEČNO 462 EURA' Španjolska pokreće veliki eksperiment na 100.000 domaćinstava

 
Prizor iz Malage
 AFP

Španjolska vlada predvođena socijalistima planira pokrenuti program temeljnog dohotka za najugroženija domaćinstva pogođena krizom koju je izazvala pandemija koronavirusa.

Očekuje se da će vladin plan biti odobren idućeg utorka, a u početku je biti namijenjen za najmanje 100.000 domaćinstava.

U okviru ovog programa svaka će odrasla osoba u kućanstvu imati osigurani mjesečni dohodak u iznosu od najmanje 462 eura (oko 3500 kuna). Ova svota, napominju iz vlade, može se ovisno o potrebama nadopuniti drugim pogodnostima.

Ovo nije prvi pokušaj uvođenja minimalnog dohotka u Europi. Nešto slično već su uvele i Finska i Italija, no eksperimenti nisu imali velikog utjecaja na stopu nezaposlenosti.

Španjolci tvrde da će njihov program dati prioritet obiteljima, uključujući i kućanstva sa samo jednim roditeljem. Plan je da se program povećava i kasnije da se dosegne oko milijun domova.

Ministar socijalne skrbi Jose Luis Escrivá rekao je da će plan djelovati kao "trajna sigurnosna mreža za najugroženije".

Ovaj će program koštati Vladu između 3 i 3,5 milijardi eura godišnje, rekao je.

Španjolska je među europskim državama koje je najteže pogodila pandemija, a u nedjelju je njen broj smrtnih slučajeva pao ispod 100, prvi put nakon dva mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:43