OSTAJE IZA REŠETAKA

'SVAKI PUT BI PODIVLJALA KADA BI TO SPOMENUO' Ruski povjesničar koji je raskomadao ljubavnicu potpuno se slomio u kavezu

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 12.11.2019. u 11:53

Profimedia

 

Ruskom povjesničaru koji je priznao da je ubio i raskomadao svoju bivšu studenticu i ljubavnicu određen je istražni zatvor, dok istodobno raste broj zahtjeva da se istraže i druga njegova navodna zlostavljanja studentica.

Oleg Sokolov, istaknuti stručnjak za Napoleona, izvučen je u subotu iz ledene rijeke Mojke zajedno s ruksakom u kojem je, pokazalo se, nosio odsječene ženske ruke.

Sud u Sankt Peterburgu odredio mu je u ponedjeljak dvomjesečni istražni zatvor nakon ubojstva 24-godišnje partnerice, njegove bivše studentice Anastasije Ješčenko.

Sokolov, profesor na prestižnom sanktpeterburškom Državnom sveučilištu, priznao je da je djevojku ubio i raskomadao. Optužnica protiv njega podignuta je u ponedjeljak navečer.

"Slomljen sam zbog onog što se dogodilo, kajem se", rekao je Sokolov na sudu.

November 11, 2019. - Russia, Saint Petersburg. - St. Petersburg State University history professor, expert on French military history Oleg Sokolov (center) charged with murdering 24-year-old student Anastasia Eshchenko appears for a hearing at the Oktyabrsky District Court. On November 9, Oleg Sokolov, born in 1956, was rescued from a river in the city. Human remains, or two female arms, and a traumatic pistol were found in his backpack. According to law enforcement sources, Sokolov's alleged victim, postgraduate student called Anastasia Eshchenko, was said to have been his co-author in joint scientific works and could have had an intimate relationship with him. According to preliminary reports, the young woman had come to St. Petersburg from the Russian southern Krasnodar region and graduated from university three years ago., Image: 482366860, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Russian Look Ltd. / Alamy / Alamy / Profimedia
Russian Look Ltd. / Alamy / Alamy / Profimedia
 

Blijed i neobrijan, 63-godišnji profesor nekoliko puta se rasplakao.

S Anastasijom Ješčenko živio je zadnjih nekoliko godina.

Policija je u međuvremenu pronašla još njezinih ostataka u rijeci, izvijestio je Interfax.

Na sudu je Sokolov pokušao prebaciti krivnju na žrtvu rekavši sucu kako je svaki put poludjela kada je govorio o svojoj djeci iz prijašnjeg braka i napala ga nožem.

Sokolov je autor nekoliko knjiga o francuskom caru Napoleonu Bonaparteu i često je vodio povijesna uprizorenja njegova ratnog pohoda na Rusiju. Odlikovan je najvišim francuskim odličjem - Legijom časti koju je ustanovio baš Napoleon 1802.

On i Ješčenko zajedno su napisali niz radova i voljeli su nositi kostime iz tog razdoblja. Sokolov se odijevao kao Napoleon.

Ješčenko je navodno ubio vatrenim oružjem tijekom svađe, a nakon toga joj je odsjekao glavu, ruke i noge.

Nakon što bi se riješio dijelova tijela, navodno se planirao ubiti u Petropavlovskoj utvrdi u Napoleonovoj odori.

 

Ignoriranje nasilja nad ženama

Ovaj stravičan slučaj skrenuo je pozornost na seksualno zlostavljanje i nasilje nad ženama u Rusiji, uključujući u akademskim krugovima.

Sada se pojavljuju priče da je Sokolov i ranije zlostavljao svoje studentice.

Sveučilište je priopćilo u ponedjeljak da će Sokolov biti otpušten zbog "monstruoznog zločina".

"Ovaj slučaj bacio je svjetlo na činjenicu da se zlostavljači ne kažnjavaju", rekla je za AFP Aljona Sadikova, voditeljica ženskog skloništa u Moskvi.

6070341 11.11.2019 Russian historian Oleg Sokolov, who is accused of killing his girlfriend and former student, waits in a court room in St. Petersburg, Russia., Image: 482257800, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Alexander Galperin / Sputnik / Profimedia
Alexander Galperin / Sputnik / Profimedia
 

 

Više od 30.000 ljudi potpisalo je online peticiju kojom se pozivaju vlasti da istraže upravu Državnog sveučilišta u Sankt Peterburgu.

U peticiji se navodi da se Sokolov "monstruozno" ponašao i prenosi izjavu studentice koja je rekla da ju je 2008. pretukao, prijetio joj da će ju opeći vrućim glačalom i ubiti.

"Zlostavljač je uspio izbjeći bilo kakvu kaznu iz nepoznatih razloga", stoji u peticiji i dodaje se da policiju, koja je ignorirala prijavu žene, također treba istražiti.

Mnogi studenti okrivljavaju vodstvo sveučilišta koje je, kako kažu, dugo ignoriralo taj problem.

"Nitko nije obraćao pažnju", rekao je za AFP student Ivan Pustovoit koji krivi sveučilište zbog toga što nije zaustavilo Sokolova "na vrijeme".

Sveučilište je priopćilo da ne može potvrditi izvješća o napadu iz 2008. godine, ali da su Sokolovu lani izrečene "disciplinske mjere" zbog neetičnog ponašanja na predavanju.

 

Pokvareni sustav

Na tom se fakultetu školovao i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Kremlj je u ponedjeljak ubojstvo Ješčenko nazvao "monstruoznim činom ludila", ali ga je pokušao prikazati kao izolirani slučaj.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov odbio je komentirati izvješća o zlostavljanju na ruskim sveučilištima, upitavši: "Kakve veze ima predsjednička administracija s tim?"

ST PETERSBURG, RUSSIA – NOVEMBER 11, 2019: St Petersburg State University history professor, expert on French military history Oleg Sokolov charged with murdering 24-year-old student Anastasia Yeshchenko appears for a hearing at the Oktyabrsky District Court. On November 9, 2019, Sokolov was pulled from the Moika River with two severed woman's arms and a gun found in his backpack as he was trying to dispose of body parts. Peter Kovalev/TASS/Sipa USA, Image: 482233666, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights Except Russia and Japan ***, Model Release: no, Credit line: TASS / ddp USA / Profimedia
TASS / ddp USA / Profimedia
 

Rusija nema poseban zakon kojim bi se kažnjavalo nasilje u obitelji ili seksualno zlostavljanje na radnom mjestu i feministički pokreti poput #MeToo imaju vrlo mali utjecaj u zemlji.

Aljona Popova, moskovska odvjetnica i aktivistica za ženska prava, rekla je da je Sokolova, koji je bio blizak ruskim vlastima, "štitio pokvareni sustav".

"Ovo ubojstvo moglo se izbjeći", napisala je na Facebooku.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo