SILOVATELJI IZ AUTOBUSA

'SVE DOK IH NE OBJESE, BITKA SE NASTAVLJA' Monstrumi stalnim žalbama odgađaju smrtnu kaznu, ali čini se da je dan njihovog smaknuća konačno određen

 
Srednjoškolke 2019. obilježavaju Dan Nirbhayje, godišnjicu slučaja brutalnog grupnog silovanja 23-godišnje studentice fizioterapije u autobusu u Delhiju
 SAM PANTHAKY / AFP

Indijsko pravosuđe je nakon trokratne odgode za 20. ožujka zakazalo pogubljenje četvorice osuđenika za grupno silovanje studentice u autobusu u Delhiju koje je 2012. zgrozilo svijet.

Sud u indijskoj prijestolnici zakazao je za petak 20. ožujka u 5.30 sati po mjesnom vremenu (subota u 1.00 sat po srednjoeuropskom vremenu) vješanje Mukesha Singha, Vinyaja Sharme, Pawana Gupte i Akshayja Thakura u zatvoru u Tiharu, izvijestili su indijski mediji.

Pogubljenje je bilo zakazano za 22. siječnja i triput odgađano, često u zadnji trenutak jer su osuđenici imali pravo na žalbu.

Četvorica osuđenika koje će zajedno pogubiti, ovih tjedana zaredom ulažu žalbe s krajnjim rokom ne bi li dobili na vremenu. Predsjednik ih je sve odbio pomilovati.

"Sve dok ih ne objese bitka se nastavlja", rekla je majka žrtve za agenciju Press Trust of India.

Grupno silovanje 23-godišnje djevojke koja je podlegla ozljedama u Delhiju 16. prosinca 2012. pokazalo je da u Indiji vlada zavjet šutnje u vezi sa spolnim nasiljem, s propustima pravosudnog sustava u suzbijanju silovanja i općenito s odnosom prema ženi u indijskom društvu.

Slučaj je potresao javnost i potaknuo velike prosvjede u zemlji. Vlasti su poslije pooštrile kazne za spolno nasilje i uvele ubrzane sudske postupke.

Indija rijetko primjenjuje smrtnu kaznu koju većinom pretvara u kaznu doživotnog zatvora.

Zadnje pogubljenje vješanjem dogodilo se 2015.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:52