HAFTAROVA OFENZIVA

SVE INTENZIVNIJI SUKOBI U LIBIJI Najmanje dvoje civila poginulo je u utorak navečer u raketnom napadu na Tripoli

Snage Libijske nacionalne vojske
 Esam Omran Al-Fetori/File Photo / REUTERS

Najmanje dvoje civila poginulo je u utorak navečer u raketnom napadu na libijsku prijestolnicu Tripoli, koja je od 4. travnja meta ofenzive snaga pod vodstvom Kalife Haftara, rekao je glasnogovornik hitnih službi Osama Ali.

Po preliminarnom izvješću, kazao je Ali, bilo je i četvero ranjenih. Najmanje sedam snažnih eksplozija zatreslo je središte grada, kazali su novinari agencije France Presse.

Stupovi dima dizali su se nad četvrti Abu Slim na jugu grada, koju je pogodilo nekoliko raketa, kazali su očevici.

To je prvi put da je središte grada osjetilo borbe, a zasad se ne zna o čijim se raketama radi.

Snage odane režimu u Tripoliju optužuju Libijsku nacionalnu vojsku (LNA) generala Haftara da je ispalila rakete na stambena područja, ali LNA kaže da nema ništa s noćašnjim raketiranjem za koje optužuje snage lojalne Tripoliju.

Haftarova vojska, dva tjedna nakon što je započela ofenzivu, zaustavljena je u južnim predgrađima gdje se bori protiv vojske odane međunarodno priznatoj vladi u Tripoliju.

Najmanje 174 osobe poginule su a 758 je ranjeno među kojima brojni civili, otkad je ofenziva LNA krenula kako bi osvojila Tripoli, brojke su Svjetske zdravstvene organizacije.

Haftarova ofenziva na Tripoli najnovije je zaoštravanje situacije u dugogodišnjem građanskom ratu i posljedičnom kaosu, koji vladaju Libijom od 2011. kada je svrgnut Muamar Gadafi.

Haftarove snage osvojile su ranije ove godine pretežito pustinjski jug Libije koji je bogatom naftom. Haftar je prije pet godina okupio bivše Gadafijeve vojnike i osvojio Bengazi, najveći grad na istoku države, a sada želi Tripoli.

Ujedinjeni narodi, Sjedinjene Države, Europska unija i G7 pozvali su na prekid vatre, no Haftar se zasad oglušuje na te pozive. UN je zbog Haftarove ofenzive na Tripoli bio prisiljen odgoditi nacionalnu konferenciju o političkoj budućnosti Libije.

Konferencija u Gadamesu trebala se održati 14. i 15. travnja i okupiti 120 delegata. Očekivalo se da bi mogla otvoriti put prema održavanju predsjedničkih i parlamentarnih izbora do kraja godine koji bi okončali rivalstvo dviju vlada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:24