DRAMA

SVE NAPETIJE U MAKEDONIJI Lider stranke kojemu šef države odbija dati mandat za sastavljanje vlade: 'Predsjednik je izvršio državni udar!'

Zoran Zaev
 Stoyan Nenov/File Photo / REUTERS

Vođa makedonskih socijaldemokrata Zoran Zaev izjavio je da je predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov "izvršio državni udar" odlukom da mu ne dodijeli mandat za sastav nove vlade.

- Ivanov mora povući odluku i dodijeliti mandat za formiranje nove vlade, budući da ga ustav obvezuje na to da ne smije negirati većinsku volju građana pretočenu u 67 mandata zastupnika, poručio je Zaev u obraćanju javnosti, javila je agencija MIA, a prenosi Blic.

- Ivanov je uvukao Makedoniju u duboku krizu s nesagledivim posljedicama po državu i građane - rekao je Zaev i dodao da šef države na taj način sprečava legalan i legitiman prijenos vlasti.

Zaev, lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije, pozvao je građane da ostanu mirni i na liniji demokratskih procesa koji vode ka formiranju nove reformske vlade u Makedoniji koja će se, kako je rekao, fokusirati na realne potrebe građana i države, kao i na vladavinu prava.

Makedonski predsjednik Gjorge Ivanov rekao je u srijedu da ne može dati mandat za sastavljanje vlade Zaevu.

- S obzirom na moju prisegu... ne mogu dati mandat nekome tko prijeti suverenitetu Makedonije, rekao je Ivanov novinarima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:30