DEMONSTRACIJE

SVE NAPETIJE U SRBIJI, PROTIV VUČIĆA PROSVJEDUJU STUDENTI, VOJNICI I POLICAJCI 'Prošla su vremena kad su političari suprotstavljali policiju narodu'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 08.04.2017. u 15:34

Anđela Milivojević / Bojana Bosanac / Nikola Parun

Procjene o broju sudionika prosvjeda drastično variraju - policija tvrdi da je okupljeno oko 10.000, a iz vojnog i policijskog sindikata ljutito su reagirali na izvještavanje RTS-a koji je objavio da je došlo samo 2000 ljudi. Prema njihovim procjenama ta je brojka zapravo 80.000

U Beogradu je u tijeku šesti u nizu prosvjeda nakon što su početkom tjedna studenti i mladi izišli na ulice nezadovoljni situacijom u zemlji i pobjedom Aleksandra Vučića na izborima za predsjednika Srbije.

Na prethodnim prosvjedima okupljali su se mahom studenti i mladi, dok su današnji skup ispred zgrade Vlade Srbije predvodili policijski i vojni sindikat, koji traže bolji materijalni status zaposlenika u sektoru sigurnosti, te neovisni sindikat javnih službi.

Skupu su se pridružili sudionici demonstracija "Prosvjed protiv diktature" započetih prije pet dana, ali i brojni stariji građani, dajući potporu mladima.

Veljko Mijailović iz Policijskog sindikata Srbije poručio je da su "prošla vremena" kada su političari suprotstavljali policiju narodu, te da su danas "narod, vojska i politika zajedno".

"Danas je sve pretočeno u veliku koaliciju - vojska, policija i narod", rekao je Mijailović, a od ministra policije Nebojše Stefanovića, koji je za danas zapovjedio izvanredno angažiranje većeg broja pripadnika policije u Beogradu, zatražio da dopusti prosvjede svima koji su nezadovoljni.

Mijailović se naklonio studentima koji su došli na prosvjed i poručio im da su oni "slobodna, hrabra i pametna Srbija i budućnost zemlje".

 

Predstavnik Vojnog sindikata Novica Antić zapitao je "zaslužuju li pojedinci da budu vrhovni zapovjednici vojske - koji se nisu udostojili razgovarati s vojskom" i podsjetio da je srbijansku vojsku prošle godine napustilo više od 1600 ljudi, u vremenu kad je "Srbija sigurnosno ugrožena".

Antić je rekao kako su većini postrojba za danas zapovjedili sudjelovanje  u akciji "Očistimo, Srbiju" kako bi njezine pripadnike spriječili da sudjeluju na prosvjedima.

"Oni danas u uniformama, s metlama u rukama, čiste Srbiju... Nema problema, očistit ćemo, samo spremite mnogo kontejnera, jer u Srbiji ima puno smeća", poručio je predstavnik vojnog sindikata. "Ali jedno zapamtite - srpski vojnik i srpski policajac nikad neće izdati svoj narod", naglasio je Antić.

Procjene o broju sudionika prosvjeda drastično variraju - policija tvrdi da je okupljeno oko 10.000, a iz vojnog i policijskog sindikata ljutito su reagirali na izvještavanje RTS-a koji je objavio da je došlo samo 2000 ljudi. Prema njihovim procjenama ta je brojka zapravo 80.000, piše N1.

(Video snimio: Nikola Parun)

Poslije skupa ispred zgrade Vlade Srbije okupljeni su u mimohodu krenuli gradskim ulicama, a na čelu kolone je transparent "Narod gladuje, elita se raduje".

Vojni i policijski sindikat upozorava da društvo "nezadrživo tone u nepotizam i sve veću korupciju", dok sudionici Prosvjeda protiv diktature poslije predsjedničkih izbora za koje tvrde da su protekli neregularno, traže smjene članova Republičkog izbornog povjerenstva (RIK), Regulatornog tijela za elektronske medije (REM) te urednika Radio-televizije Srbije jer javni servis neobjektivno izvješćuje o prosvjedima.

Jedan od zahtjeva je revizija i uređivanje popisa birača, te uvođenje elektroničkog glasovanja, a na popisu je smjena predsjednice Skupštine Srbije Maje Gojković jer državni parlament ne zasjeda već dulje od mjesec dana.

Bojana Bosanac

Uz zastave policijskog i vojnog sindikata, te državne zastave Srbije, okupljeni nose transparente "Naše ulice - naša policija", "Nećemo biti jeftina radna snaga", "Neću više stezati remen", "Protiv diktature kapitala", "CIA kao korupcija", "Nitko ne smije biti gladan i bez kuće", "Pljačka neće proći", "Institucija nije isto što i prostitucija".

Među transparentima koje nose studenti su "Neću Vučića, neću MMF, neću NATO", "Vučiću, lopove, pokrao si izbore", "Vučić vlada, avion pada", "I zrak ste privatizirali".

(Video snimio: Nikola Parun)

Premijer Aleksandar Vučić je, u povodu prosvjeda i zahtjeva sudionika demonstracija, izjavio danas da bi uskoro trebalo početi zasjedanje parlamenta, ocijenivši su prosvjedi "u redu dok su mirni i demokratski". Vučić nije želio komentirati nagađanja o tome da bi zbog prosvjeda mogli uslijediti izvanredni parlamentarni izbori.

"Samo je važno da sve bude demokratski i mirno i sve će biti u redu" naglasio je Vulić, a na pitanje znači li to da neće biti izbora Vučić je rekao kako to nije rekao. "Nisam odgovarao na takav način. Precizno sam odgovorio".


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo