PATROLA

SVE O SLOVENSKOM VOJNOM BRODU KOJI PLOVI KOD SAVUDRIJSKE VALE Triglav je sagrađen u Rusiji, ima 24 člana posade, top s dometom 3000 m, lansirni sustav

 CROPIX

Slovenija je u nedjelju u poslijepodnevnim satima u zaleđu Savudrijske vale pokazala svoje vojne pomorske kapacitete. Samo dva dana nakon objave arbitražne odluke, slovenske vlasti odlučile su dodatno zategnuti situaciju prolaskom svog ophodnog broda Triglav uz samu Savudrijsku valu prema luci Kopar.

Ophodni brod Triglav jedan je od dva vojna broda Slovenske vojske koji su u sastavu njezina 450. mornaričkog diviziona. Osim Triglava, slovenska vojska posjeduje znatno manji patrolni brod Ankaran.

Ophodni brod Triglav sagrađen je u ruskom brodogradilištu u Sankt Peterburgu 2010. godine i pripada klasi brodova Svetljak, a osim ruske mornarice, posjeduje ga mornarica Vijetnama. Vrijednost broda bez oružanih sustava je 35 milijuna američkih dolara, a njegovu nabavu Slovenija je riješila otplatom dijela klirinškog duga bivšeg SSSR-a.

Sam brod dugačak je 49 metara i širok 9,2 metra. Pogone ga tri motora, svaki snage 2880 kW. Kapacitet broda je 24 člana posade, a najveća je brzina 24 čvora.

Na pramcu broda smješten je top AK-306 kalibra 30 mm namijenjen za uništavanje neprijateljske žive sile, površinskih mina, ciljeva na obali. Top je najučinkovitiji na daljini do 3000 m, a bojni komplet streljiva sastoji se od 500 granata. Na lijevom i desnom boku broda dvije su strojnice kalibra 14,5 mm koje su namijenjene za djelovanje po površinskim ciljevima i ciljevima u zračnom prostoru do visine 1500 metara.

Osim strojnica, na lijevom i desnom boku broda smješteni su raketni lansirni sustavi Shturm-V s protuoklopnim raketama za uništavanje manjih površinskih ciljeva na moru i obali na daljini, na udaljenosti od 1500 do 6000 metara. Brzina lansiranja je dvije do tri rakete u minuti. U slučaju potrebe brodsko naoružanje nadopunjuje se sa 16 prijenosnih protuzračnih raketnih sustava Igla 1S, čiji je domet do 2500 m u visinu. Na krmenom dijelu broda, na lijevom i desnom boku, smještena su dva proturaketna infracrvena mamca PK-10. Osim toga, brod je opremljen s dva gumena čamca i komorom za dekompresiju ronioca. Brod koristi radar tipa MR-231 i komunikacijski sustav R-408.

Brod Triglav dosad je sudjelovao u operacijama spašavanja migranata u Sredozemnom moru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:52