FRANCUSKI HRAM MOĆI

SVE SEKS AFERE IZ PREDSJEDNIČKE PALAČE 'Ljudi su naskakivali jedni na druge, morali smo paziti da ne bismo ulovili nekog u kompromitirajućem položaju'

 
Elizejska palača
 Petr Kovalenkov / Alamy / Alamy / Profimedia

Od kraljeva i careva pa sve do modernih predsjednika, Elizejska palača oduvijek je bila simbol muške dominacije u društvu i politici, često uključujući i onu seksualnu. No francusko društvo moralo je promijeniti to svoje gramzivo ponašanje, osobito nakon pojave pokreta #MeToo, koji je vrlo brzo poprimio globalne razmjere.

- Za svakog čovjeka na vlasti, u prošlosti je bilo pitanje ugleda i prestiža imati ljubavnicu. Francuski predsjednici uistinu su se ponašali kao monarsi. No danas takvo ponašanje, u sklopu kojega se žene tretiraju kao da su predmeti i trofeji od kojih se očekuje pokoravanje muškarcima, više nije poželjno i društvo ga ne prihvaća - rekao je Jean Garrigues, autor nove knjige "Une histoire érotique de l’Elysée" u kojoj piše o skandaloznoj prošlosti Elizejske palače, prenosi The Guardian.

- Erotska priča spomenute palače zapravo nam pokazuje evoluciju našega društva - dodaje ovaj povjesničar. A njegove riječi uvelike se poklapaju s novim izvješćem koje je objavljeno početkom ove godine, a daje prilično trezvenu sliku palače koja je trenutačno pod vodstvom aktualnog predsjednika Emmanuela Macrona.

French President Emmanuel Macron and his wife Brigitte Macron receive the King Felipe of Spain and his wife Queen Letizia of Spain at theElysee Palace . On March 11, 2020 in Paris, France., Image: 505477039, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Philippe Perusseau / KCS Presse / Profimedia
Philippe Perusseau / KCS Presse / Profimedia
Brigitte i Emmanuel Macron

- Zapravo, ovdje umiremo od dosade. Nema više lupanja, strke, sve je nekako ukočeno... Prije smo morali kucati dva ili tri puta na vrata kako bismo bili sigurni da nekoga nećemo omesti u nekom kompromitirajućem položaju - rekao je za Le Figaro neimenovani batler, koji je u predsjedničkoj palači radio 40 godina.

A upravo Garrigues u svojoj knjizi detaljno opisuje kako je palača punih 300-tinjak godina bila u središtu nekih od najnotornijih seksualnih skandala.

- To je mjesto snage i moći - komplicirano je reći čini li taj sam po sebi moćan prostor svoje stanare velikim zavodnicima ili su u pitanju muškarci koji, nakon što se dočepaju palače i ona im postane dom, počnu pokazivati snažnu želju za osvajanjem žena i dodatne moći - piše Jean Garrigues.

Tako je, primjerice, grof od Évreuxa slavnu palaču, koju je dobio u miraz od svoje dvanaestogodišnje supruge Marie-Anne Crozat, kćeri najbogatijeg čovjeka u Parizu, koristio kao poseban hotelski privatni apartman. Tek što je zdanje bilo dovršeno, grof je za vrijeme inauguracijskog bala smjestio Marie-Anne u kočiju i naredio vozaču da je odvede u njihov seoski dom, da bi u Elysée smjestio svoju ljubavnicu.

Poslije je Luj XV palaču kupio za svoju ljubavnicu, Marquise de Pompadour, koja je ondje održavala raskošne zabave na kojima je birala mlade žene za seks s kraljem. Kasnije je u palači živio bankar Nicolas Beaujon sa svojih šest ljubavnica.

Od 1848. godine Elysée je bio službeni dom francuskih predsjednika od kojih su dvojica, Charles de Gaulle i Georges Pompidou, bili vjerni - za razliku od drugih.

To se najviše odnosi na Françoisa Mitterranda, koji je na čelu Francuske bio od 1981. do 1995. godine, a svo to vrijeme u aneksu Elyséeja strogo se čuvala tajna o postojanju njegove druge obitelji, naravno, uz znanje njegove dugogodišnje i neutješne supruge Danielle.

A0162_37-Aman,Jordan,28 11 1992, France s first family, Francois and Danielle Mitterrand,in Jordan.
©Francis Apesteguy /Sardine Photos /Sardine Photos, Image: 18587207, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Francis Apesteguy/Sardine Photos / Newscom / Profimedia
Francis Apesteguy/Sardine Photos / Newscom / Profimedia
Danielle i François Mitterrand

No to Mitterrandu nije bila jedina afera.

- Za vrijeme njegova boravka u palači svi su bili nevjerojatno slobodni. Svi su doslovce naskakali jedni na druge, a predsjednikovo ponašanje graničilo je sa seksualnim uznemiravanjem - citirao je u svojoj novoj knjizi Garrigues riječi novinarke Catherine Nay, prenosi The Guardian.

- Svojedobno je u Francuskoj postojala tradicija šutnje kojom se štitio privatni život predsjednika, baš zato je Mitterrand i mogao voditi dvostruki život, ali to danas više nije moguće. Takvom ponašanju predsjednika više se nitko ne bi divio - tvrdi Garrigues.

Srećom, aktualni predsjednik Macron i njegova supruga Brigitte nisu nimalo skandalozni.

- Osim što su se promijenili običaji i mentalitet, političari, uz svu vojsku fotografa i medija, više niti ne mogu proći ispod radara. Sjetite se samo Macronova prethodnika Françoisa Hollandea - prekinuo je s dugogodišnjom djevojkom Valérie Trierweiler baš nakon što su ga paparazzi uhvatili kako na skuteru ide u tajni posjet glumici Julie Gayet (s kojom je i danas u vezi) - kaže Garrigues.

Julie Gayet et Francois Hollande Lors du 27e Gala de l Espoir donne au profit de la recherche contre le Cancer, au Theatre des Champs Elysees .Paris.FRANCE. 22/10/2019, Image: 478544667, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Yann Mansert / KCS Presse / Profimedia
Yann Mansert / KCS Presse / Profimedia
Julie Gayet i François Hollande

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:37