PANDEMIJA

SVE ŠTO DANAS TREBATE ZNATI O KORONAVIRUSU Broj umrlih diljem svijeta ide prema 100.000, u New Yorku je više zaraženih osoba nego u Italiji

 
Pariz (gore lijevo), Rim (gore desno), New York (dolje lijevo), New Delhi (dolje desno)
 AFP / Brasil Photo press

Diljem svijeta koronavirusom dosad je zaraženo više od 1.600.000 ljudi, dok je od Covida-19 preminulo njih više od 95.700, prema podacima sveučilišta Johns Hopkins. Od bolesti se dosad oporavilo više od 355.000 zaraženih osoba.

Najviše je zaraženih osoba u SAD-u, više od 466 tisuća, a u istoj je zemlji od virusa dosad umrlo i više od 16.600 ljudi, od čega samo u zadnja 24 sata njih 1900. No, čini se da je broj novozaraženih i broj preminulih u Americi možda dosegnuo vrhunac.

Samo u saveznoj državi New York je dosad zaraženo više od 160.000 osoba, što je više od bilo koje države na svijetu.

Najviše umrlih od Covida-19 i dalje ima Italija, s ukupno 18.279 preminulih osoba.

U Kini su potvrđena 42 nova slučaja zaraze koronavirusom u četvrtak, dok su dan ranije imali 63 slučaja, objavilo je kinesko ministarstvo zdravstva. Među 42 nova slučaja zaraze, čak 38 je zabilježeno kod osoba koje su se vratila u Kinu iz inozemstva.

Kinezi su objavili da su potvrdili novih 47 asimptomatskih "tihih prenosioca" koronavirusa, dok je u izvorištu zaraze, provinciji Hubei, zabilježena smrt jedne osobe, ali nije bilo novozaraženih.

Ukupno je u Kini, prema službenim i ponekad osporavanim podacima vlasti, 81.907 oboljelih te 3.336 preminulih osoba.

U Hrvatskoj je dosad zaraženo 1407 osoba, od kojih je umrlo 20, a njih 219 je preboljelo Covid-19.

Kako Jutarnji list doznaje, od ukupno 49 štićenika Doma za starije u splitskoj Vukovarskoj ulici koji su ovog tjedna izmješteni s te lokacije u splitsku bolnicu pozitivno na koronavirus je njih najmanje 40. Više pročitajte OVDJE. U međuvremenu je stigla informacija da je zaražena i štićenica doma u Koprivnici, a kad je ravnateljica doma Vesna Križan, primila vijest o zarazi, na pamet joj je pala samo jedna riječ - katastrofa.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je za RTL Danas da je Hrvatska trenutno u kritičnom razdoblju borbe protiv koronavirusa, ali da to nije crni scenarij o kojem se govori. Ministar se u emisiji dotaknuo i eventualnog popuštanja mjera te situacijama u domovima za starije i nemoćne osobe u Splitu, Koprivnici, Dubrovniku i Pločama.

Tri respiratora trebala bi tijekom današnjeg poslijepodneva stići u Opću bolnicu Pula, zahvaljujući donaciji Hrvata iz Njemačke. Više pročitajte OVDJE.

Ugledni švedski neurolog i anesteziolog Claes Hultling za Slobodnu Dalmaciju je pričao o liberalnijem pristupu svoje države u borbi protiv koronavirusa i rekao da karantena šteti više od virusa. Više o tome pročitajte OVDJE.

Posljednjih tjedana nekoliko europskih zemalja zabranilo je izvoz inzulina u strahu da će pandemija Covid-19 izazvati nestašicu tog lijeka vitalnog za milijune dijabetičara, a čelnici te industrije taj strah smatraju neutemeljenim. Više pročitajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:40