BORBA PROTIV VIRUSA

SVE ŠTO JUTROS TREBATE ZNATI O PANDEMIJI KORONAVIRUSA Svijet sve bliže brojci od milijun zaraženih Covidom-19, u SAD-u umrlo dijete staro šest tjedana

Bolnica u New Yorku
 Anadolu Agency via AFP

Pandemija koronavirusa i dalje je glavna tema svih svjetskih medija. Dosad je u svijetu zabilježeno više od 937 tisuća slučajeva zaraze koronavirusom i vrlo je vjerojatno da ćemo tijekom dana preskočiti granicu od milijun slučajeva. Od posljedica bolesti Covid-19 preminulo je više od 47 tisuća ljudi, dok je njih gotovo 200 tisuća ozdravilo.

U Hrvatskoj je u srijedu potvrđeno 96 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je najveće dnevno povećanje od pojave epidemije, a Vlada je kao dodatne mjere za pomoć gospodarstvu i očuvanju radnih mjesta najavila podizanje minimalne plaće na 4000 kuna neto. Opširnije o tome pročitajte ovdje.

Gostujući u emisiji RTL Danas, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić rekla je da 96 novih slučajeva zaraze koronavirusom koliko je zabilježeno u protekla 24 sata nisu razlog za paniku.

- Sve ovo mi jako sliči na Svjetsko prvenstvo u nogometu. Dosta je to igra živaca. Kako smo vidjeli, Hrvati su pobjeđivali jako dobro u produžecima i u penalima. Ali znate koliko to živaca košta. Voljela bih da mi to ne radimo i da pobijedimo u onih 90 minuta, rekla je Markotić.

Za Jutarnji je progovorila mlada studentica Anamaria Matušek, djevojka koja se 2. veljače u Zagreb vratila iz Wuhana, tada najvećeg žarišta epidemije. 55 dana kasnije razgovarali smo s Anamarijom da vidimo kako danas doživljava situaciju s koronavirusom.

- Nevjerojatno je koliko se život promijeni iz temelja, ali smatram da će svatko iz ove situacije izaći drugačiji i da više nitko nikada neće gledati na neke obične stvari kao prije - kaže Anamaria.

Šveđani velikim dijelom i dalje žive 'život prije korone', a o njihovom pristupu smo razgovarali s prof. dr. Nenadom Bogdanovićem, šefom gerijatrijskog odjela najveće švedske bolnice Karolinska, i njegovim sinom Darkom.

- Navodno je plan da se ipak testiraju svi zdravstveni djelatnici kako bi se znalo kakva je situacija bila s oboljelima u sustavu nakon što prođe epidemija. No, moram reći da se ipak većina građana pridržava preporuka o ‘socijalnom distanciranju’. Velik dio onih koji to mogu rade od kuće, a kod ostalih, poput mene i supruge koja također radi u Karolinskoj, sve se svodi na odlazak na posao i povratak kući. U šetnju idemo u šumu, gdje je malo ljudi i to na pristojnoj udaljenosti od pet metara. S djecom se čujemo telefonom i mogu reći da smo osobnu komunikaciju sveli na minimum. No, škole i vrtići rade normalno - objašnjava prof. dr. Bogdanović.

Američki predsjednik Donald Trump i njegov brazilski kolega Jair Bolsonaro u srijedu su razgovarali o suradnji dviju zemalja u borbi protiv koronavirusa, na dan kada je brazilski ministar zdravstva upozorio na zabrinjavajuće stope zaraze i nedostatak medicinskog materijala u toj zemlji.

Dva predsjednika telefonski su razgovarala o medicinskoj i logističkoj suradnji, no nisu se doticali tema poput politika ograničavanja i karantene, izjavio je brazilski ministar vanjskih poslova Ernesto Araujo, tema zbog kojih su inače oba čelnika izazivala kontroverze u svojim zemljama.

U srijedu je u SAD-u preminula beba stara šest tjedana, za koju se vjeruje da je trenutno najmlađa žrtva pandemije. U SAD-u je dosad zabilježeno više od 216 tisuća slučajeva zaraze i više od 5100 mrtvih.

Dok vlade šire ograničenja kretanja i poslovanja, koja su već obuhvatila pola planete, globalne agencije upozoravaju da bi se dijelovi svijeta mogli suočiti s nestašicom hrane, u slučaju ako vlasti ne budu na optimalan način upravljale krizom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:26