RASTE BROJ NEZADOVOLJNIH

Sve više Belgijaca napušta Crkvu i traži da se poništi njihovo krštenje

Crkva tvrdi da je riječ o malom broju, ali anketa govori da samo 8 posto im povjernje u tu institciju

BRUXELLES - Katolička crkva u Belgiji se, nakon što je uzdrmana skandalom svećeničkog zlostavljanja djece, našla pred novim problemom: odljevom vjernika. - Kad se ne slažete s organizacijom koje ste član bez da ste to sami birali, nabolje je naprosto napustiti je - izjavio je Damien Spleeters za AFP. On pripada skupini Belgijaca koji ne samo da okreću svoja leđa Crkvi nego traže da se njihovo krštenje opozove te da budu “ispisani” iz crkvenih knjiga krštenih. Taj pokret, na globalnoj razini poznat kao debaptizacija, hvata tako korijene i u ovoj većinski katoličkoj zemlji (jedan od problema vezanih uz to je i činjenica da se u političkoj krizi u kojoj Begija nema vladu već dulje od 200 dana upravo kralj i Crkva smatraju onim što zemlju još drži na okupu).

Spleeters navodi kako je od lokalne crkve u kojoj su ga roditelji krstili zatražio da oglasi kako više ne želi da Crkva “govori u njegovo ime” i da ga uklone s popisa krštenih.

Nije ateist

Ovaj 24-godišnjak je rekao kako se ne smatra ateistom, ali da ga je rastuća ljutnja na katoličku hijerarhiju navela na taj korak. Na to su utjecali, s jedne strane, stavovi Crkve o AIDS-u, pobačaju i drugim temama, ali, jasno, i skandali sa zlostavljanjem djece: u travnju prošle godine objavljeno je da je biskup Brugesa punih 13 godina zlostavljao svog nećaka.

Daniel Leclerq iz skupine “Prijatelji sekularnog moraliteta” ističe kako na jačanje debaptizacije posebnu utječu stavovi pape Benedikta XVI. o kondomima, imenovanje konzervativnog Andre-Josepha Leonarda na čelo belgijske Crkve početkom prošle godine te otkrivanje seksualnih skandala. Prema podacima te skupine, prošle je godine debaptizaciju zatražilo 1700 ljudi, godinu prije 380, a 2008. samo 66.

Značajne promjene

Crkva, pak, minorizira cijeli problem navodeći da je riječ o vrlo malom postotku u usporedbi s belgijskom katoličkom zajednicom.

No, posljednje istraživanje javnog mnijena ipak pokazuje značajne promjene: samo 8 posto Belgijaca ima povjerenje u instituciju Crkve, a 2009. godine u Crkvu je imalo povjerenja njih 28 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:40