TOLERANCIJA

ŠVEDSKA, KANADA I MALTA NAJOTVORENIJE PREMA LGBT POPULACIJI Najgora je Čečenija, a evo kako prema objavljenom izvješću stoji Hrvatska

 Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

Švedska, Kanada i Malta tri su zemlje koje pokazuju najviše tolerancije i najotvorenije su prema LGBT populaciji na svijetu, navodi Spartacus International Gay Guide koji je te tri države zajedno stavio na prvo mjesto, a Hrvatsku na 49.

Slijede Austrija, Argentina, Nizozemska, Španjolska, Britanija i Urugvaj na četvrtom i petom mjestu, pokazuje Spartacus Gay Travel Indeks za 2020.

Njemačka je zauzela 10. mjesto zajedno s Danskom, Islandom; novim Zelandom i Portugalom.

Sjedinjene Države, unatoč tome što su izvor velikog dijela LGBT aktivizma i široko utjecajne gay kulture, tek su na 31. mjestu.

Spartacus Gay Travel Indeks na temelju 14 kriterija, uključujući antidiskriminatorne zakone, pravo na posvajanje djece i vjerski utjecaj, kreira Spartacus International Gay Guide. Ta organizacija pripadnicima LGBT zajednice nudi savjete za putovanja u 202 zemlje i regije diljem svijeta.

Među najgore pozicioniranim zemljama su Jemen, Iran, Saudijska Arabija, Somalija i Čečenija. One sve imaju smrtnu kaznu za homoseksualce.

U izvješću Spartacusa navodi se da se poboljšanje prava LGBT zajednice znatno usporilo diljem svijeta.

Međutim, naveden je i pozitivan primjer u Aziji, a to je Tajvan gdje je uveden brak za sve. To je Tajvanu pomoglo da s 41. mjesta skoči na 23.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:43