PREKID ILI NASTAVAK ISTRAGE

ŠVEDSKA USKORO ODLUČUJE O ISTRAZI ZA UBOJSTVO PREMIJERA OLOFA PALMEA Taj zločin iz 1986. još nije rasvijetljen

 akg-images / Lothar M. Peter / AKG / Profimedia

Švedsko pravosuđe u srijedu će objaviti hoće li prekinuti istragu o ubojstvu premijera Olofa Palmea 1986., koje je još uvijek nerazjašnjeno, ili će nastaviti s njom.

Palme, socijaldemokratski čelnik, ubijen je u središtu Stockholma 28. veljače 1986., u dobi od 59 godina, dok se pješice vraćao kući iz kina zajedno sa suprugom, ali bez tjelesnih čuvara.

Napadač se prikrao paru straga i pogodio Palmea u leđa iz vatrenog oružja, ostavivši ga na pločniku u krvi.

"Glavni tužitelj objavit će odluku i govoriti o istrazi", objavilo je u petak tužiteljstvo.

Ubojstvo Olofa Palmea do danas nije rasvijetljeno: tisuće ljudi je ispitano, deseci su rekli da su počinili taj zločin a čitav dosje zauzima 250 metara polica.

Christer Pettersson, sitni kriminalac i narkoman, optužen je u srpnju 1989., nakon što ga je identificirala supruga Olofa Palemea, Lisbet.

Težina njegovog svjedočenja bila je međutim slaba zbog uvjeta u kojem je davano, s puno neregularnosti.

Nakon što je priznao ubojstvo, Pettersson je povukao priznanje. Umro je 2004. a Lisbet 2018.

Kroz godine, sumnja za ubojstvo padala je među ostalima na Radničku stranku Kurdistana i južnoafričke tajne službe, ali i na švedsku vojsku.

Stručnjaci kažu da će istraga vjerojatno biti zatvorena jer su glavni osumnjičeni o kojima su pisali mediji posljednjih godina već svi mrtvi.

Olof Palme bio je protiv rata u Vijetnamu, apartheida i nuklearne energije. Podržavao je komunističke režime na Kubi i u Nikaragvi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:31