NOVI SUSTAV TVRTKE SAAB

Švedska vojska najavila da će na otok Gotland postaviti nadograđeni raketni obrambeni sustav, što će dodatno pojačati tenzije s Rusijom u toj regiji

Micael Byden
 TT News Agency/Henrik Montgomery / REUTERS

Švedska vojska je u ponedjeljak najavila da će na svoj baltički otok Gotland postaviti nadograđeni raketni obrambeni sustav, što će dodatno pojačati tenzije s Rusijom u toj regiji.

Novi sustav koji je izradila tvrtka Saab zamijenit će mobilne protuzračne topove koje je švedska vojska imala dosad na tom otoku usred Baltičkog mora, oko 350 kilometara udaljenom od ruske enklave Kalinjingrada, sjedištu ruske Baltičke flote.

"Gotland je važno područje, gledano iz vojno-strateške perspektive", priopćio je Micael Byden, vrhovni zapovjednik švedskih oružanih snaga.

"Njegov geografski položaj daje mu značajne vojne prednosti u pogledu zaštite i kontrole morskog prometa, baltičkog zračnog prostora i mogućnosti smještaja vojnih jedinica i sposobnosti".-

Iako Švedska nije članica NATO saveza, blisko surađuje s njim. Nakon desetljeća zanemarivanja Stockholm je počeo jačati svoju vojsku zbog sve veće zabrinutosti oko ruskog vojnog utjecaja na Baltik.

Švedska je ranije ove godine na razgovor pozvala ruskog veleposlanika nakon što je ruski borbeni zrakoplov u međunarodnom zračnom prostoru prošao samo 20 metara od švedskog vojnog aviona.

Stockholm se proteklih godina više puta žalio na incidente s ruskim vojnim zrakoplovima, uključujući ulaske u njezin zračni prostor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 05:26