VATIKAN

Sveta Stolica će tražiti da se zlostavljanja djece ne skrivaju

Benedikt XVI.: Celibat je znak pune posvećenosti nepodijeljena srca Gospodinu i njegovu poslu
 Reuters

RIM - Samo suhom viješću, čak i bez fotografije, Vatikan je obznanio da je papa Benedikt XVI u petak primio u audijenciju njemačkog biskupa Roberta Zollitscha (Colića), čak ni navevši da je to predsjednik Njemačke biskupske konferencije. Monsignor Zollitsch je, međutim, sišao među novinare i ponovio svoje isprike žrtvama pedofilskih afera u Njemačkoj. On je najavio da Kongregacija za nauk vjere „preispituje svoje norme“ u pogledu spolnih prijestupa nad maloljetnima. Zollitsch je također rekao da je s Papom raspravio i poneke detalje o tim slučajevima , kojih je u Njemačkoj zasad zabilježeno dvjestotinjak. Većinu ih je zahvatila sudska zastara ali ne i crkvena.

Napokon, predsjednik Njemačke biskupske konferencije veli da je Papa podržao mjeere koje je ta Konferencija već poduzela. Ona je neuobičajeno oštro osudila krivce i najavila da nikome neće progledati kroz prste.

U Njemačkoj ovih dana slične afere izbijaju i u evangeličkim (luteranskim) krugovima, pokazujući da to nije genuino katolički problem. Problem izlazi na vidjelo i u Austriji, gdje je u četvrtak obznanjen novi skandal, u jednome benediktinskom samostanu. U Austriji je prije 15 godina morao odstupiti bečki nadbiskup kardinal Hans Hermann Groër, te je potjeran u samostan na doživotnu pokoru.

Njegov nasljednik kardinal Christoph Schönborn, prijatelj i svojedobni učenik sadašnjeg pape, ovih je dana progovorio o disciplini celibata, što je unatoč promptnom demantiju protumačeno kao poticaj da se problemi riješe dokidanjem beženstva.

Istina je da se po medijima govori o pedofiliji i onda kad su maloljetne žrtve debelo u dobi seksualnog konsenzusa, jer pedofilija zvuči tiražnije. Ipak, prava pedofilija nije nikakva spolna orijentacija, pa ni devijacija, nego oblik brutalnog i gnusnog nasilja ‡ dok bi dokidanje celibata moglo imati utjecaja samo na onaj dio homoseksualnih odnosa izazvanih nedostatnom alternativom (poput zatvorske ili vojarnske homoseksualnosti).

Celibat ostaje kakv je bio naglasio je i Benedikt XVI u petak, ali u birajući kontekst različit od Zollitscheve audijencije. Obratio se sudionicima teološkog simpozija koji je sazvala Kongregacija za kler (i koji je bio formalni razlog dolaska mostarsko-duvanjskog biskupa Ratka Perića u Rim). Papa je opetovano naglasio da je celibat „autentično proricanje [Božjeg] Kraljevstva, znak pune posvećenosti nepodijeljena srca Gospodinu i Njegovu poslu, izraz predavanja sebe Bogu i drugima“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:51