VELIKI UDAR NA IMIDŽ

SVI DETALJI KNJIGE KOJA JE TOLIKO UZDRMALA BIJELU KUĆU DA TRUMP ŽELI ZAUSTAVITI NJEZINU OBJAVU 18 razornih otkrića koja ponižavaju predsjednika SAD-a

FILE PHOTO - U.S. President Donald Trump (L-R), joined by Chief of Staff Reince Priebus, Vice President Mike Pence, senior advisor Steve Bannon, Communications Director Sean Spicer and National Security Advisor Michael Flynn, speaks by phone with Russia's President Vladimir Putin in the Oval Office at the White House in Washington, U.S. on January 28, 2017. REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo

 

Steve Bannon nema nikakve veze sa mnom ili mojim predsjedništvom. Kad je dobio otkaz, nije izgubio samo posao, nego i razum”, poručio je američki predsjednik Donald Trump, reagirajući na, najblaže rečeno, eksplozivnu knjigu prepunu upečatljivih, i za Trumpa potencijalno pogubnih izjava koje “potpisuje” upravo njegov bivši “duhovni vođa”.

Knjigu “Fire and Fury: Inside the Trump White House” (Vatra i bijes: U Trumpovoj Bijeloj kući) potpisuje Michael Wolff (64), bivši kolumnist New York magazina i Vanity Faira, a napisao ju je na temelju više od 200 intervjua. Najviše bole Bannonovi komentari, pogotovo njegov izjave oko spornog sastanaka s Rusima u Trumpovu tornju u New Yorku. Bannon je, pokušava uvjeriti javnost Trump, bio tek jedan od članova osoblja, a ta je izjava u drastičnom kontrastu s Bannonovom pozicijom: on je obnašao dužnost glavnog stratega Bijele kuće. Otkaz u Bijeloj kući dobio je u kolovozu i dvojac se navodno rastao prijateljski. Bannon je obećao rat, ali protiv establišmenta, no čini se da nije održao obećanje “da će uvijek pokrivati Trumpa”.

Sad mu prijeti tužba za otkrivanje službene tajne i klevetu. isto tako, odvjetnički tim je upozorio autora i izdavača knjige da će pokušati zaustaviti objavu knjige zbog, tvrde, lažnih izjava koje ona sadrži.

1 Sastanak s Rusima

Wolff piše da je Bannon smatrao sastanak Trumpova sina, Donalda Trumpa Jr., Jareda Kushnera i Paula Manaforta s Rusima koji su im obećavati štetne infomracije za Hillary Clinton, “izdajničkim” i “nepatriotskim”. “Tri više osobe iz kampanje mislile su da je dobra ideja da se sastanu sa stranom vladom u Trumpovom tornju u konferencijskoj sobi na 25. katu, bez odvjetnika. Oni nisu imali odvjetnike. Čak i ako mislite da to nije izdajnički ili nepatriotski ili loše sranje, a ja mislim sve od toga, odmah biste trebali nazvati FBI”, rekao je Bannon Wolffu. To nije sve. Bannon koji očekuje da će istražitelji koji kopaju po tzv. ruskoj vezi “razbiti Donalda Trumpa Jr. kao jaje na nacionalnoj televiziji”. Istraga će se, uvjeren je, fokusirati na pranje novca. “Mueller je prvo odabrao Andrewa Weissmanna i on je čovjek za pranje novca. Njihov put da sjebu Trumpa ide preko Manaforta, Donalda Jr. i Kushnera”, rekao je Bannon.

2 Trump i pobjeda

Trump nije očekivao pobjedu. Trumpov cilj, piše Wolff, nije bio Ovalni ured, već je bio uzbuđen zbog izloženosti i prilika da razvije svoj brend. Čak je koketirao s idejom da pokrene vlastitu televizijsku mrežu. “Nakon poraza, Trump bi bio i ludo slavan i mučenik pokvarane Hillary. Njegova kći Ivanka i zet Jared bili bi međunarodne zvijezde. Bannon bi postao vođa Tea-party pokreta. Kellyanne Conway zvijezda kabelske TV. Melania Trump, kojoj je suprug obećavao da neće postati predsjednik, mogla bi se opet vratiti neupadljivim ručkovima”, piše Wolff. Ni suradnici iz kampanje nisu očekivali trijumf. “Pa, to bi bio problem samo ako bismo pobijedili”, rekao je prijateljima bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Michael Flynn kad su ga pitali oko odluke da prihvati 45.000 dolara za govor u Rusiji (zbog čega je sad u problemima).

3 Izborna noć

“Nedugo nakon osam navečer, kad se neočekivani trend da bi Trump mogao pobijediti činio potvrđenim, Donald Trump Jr. je rekao prijatelju da je njegov otac izgledao kao da je vidio duha. Melania je bila u suzama - i to ne radosnicama”, piše Wolff. Navodi kako Bannon opisuje Trumpovu metamorfozu - u manje od sat vremena zbunjeni Trump se pretvorio u Trumpa u nevjerici pa u prestravljenog Trumpa. No, slijedila je konačna transformacija: Trump je postao čovjek koji je vjerovao da on zaslužuje biti, i da je potpuno sposoban biti predsjednik SAD-a”, dodaje Wolff.

4 Inauguracija

“Trump nije uživao u inauguraciji. Bio je ljutit jer su najpoznatije zvijezde odlučile izostati, bio je nezadovoljan smještajem u Blairovoj kući (predsjednikova gostinjska kuća) i svađao se sa suprugom koja se činila kao da je na rubu suza. Tijekom dana je imao ono što neki nazivaju njegovim licem za golf: ljut i bijesan, pogrbljena ramena, mahanje ruku, skupljene usnice”.

5 Zlatni tuš

Nakon što je čuo da ruske obavještajne službe imaju kompromitirajući materijal o njemu, uključujući i dokaze o njegovoj seansi s prostitutkama u hotelu u Moskvi, Trump se raspitivao što je to “zlatni tuš”.

6 Idiot i glupan

Članovi administracije Trumpa su krasili “epitetima”. “Za ministra financija Stevea Mnuchina i bivšeg šefa kabineta Reincea Priebusa, predsjednik je bio idiot. Za Garyja Cohna bio je “glup kao govno”. Za savjetnika za nacionalnu sigurnost H.R. Mcmastera bio je “glupan”. Lista se nastavlja”, piše Wolff.

7 Taj idiot ništa ne čita

Wolff se naširoko bavi šefom Trumpova nacionalnog ekonomskog vijeća i citira mail koji navodno pokazuje Cohnove stavove, a koji je kružio Bijelom kućom u travnju. “Gore je nego što možete zamisliti. Idiot okružen klaunovima. Trump ništa ne čita, ni memorandume, ni kratke papire o politici, ništa. Diže se napola sa sastanka sa svjetskim liderima jer mu je dosadno. I njegovo osoblje nije ništa bolje. Kushner je privilegirana beba koja ne zna ništa. Bannon je arogantni šupak koji misli da je pametniji nego što jest. Trump je manje osoba, a više kolekcija užasnih karakteristika... Ja sam u stalnom stanju terora i šoka”, pisalo je u mailu.

8 Savjetnički ratovi

Priebus, Bannon i Kushner su se stalno borili tko će biti “sila iza Trumpova trona”. A na vjetrometini je bila zamjenica šefa kabineta Katie Walsh. Nazivala ih je “trojicom gospode koji vode stvari” i za svakog specificirala taktiku kojom je pristupao predsjedniku. Bannon je imao pristup siledžije kojeg boli briga, Priebus koristio kongresno laskanje, Kushner odobravanje poslovnjaka. A Trump je, tvrdi ona, želio sve. No, znao je komentirati mane i slabosti svojih suradnika: Bannon je bio nelojalan (i grozno izgledao), Priebus slab (i patuljak jer je nizak rastom), Kushner ulizica. Sean Spicer je bio glup (i on je loše izgledao), a Conway plačljivica.

9 Ivanka za predsjednicu

Ivanka i Jared su sklopili dogovor da bi se ona mogla kandidirati za predsjednicu u budućnosti, piše Wolff. “Balansirajući rizik i nagrade, i Jared i Ivanka su odlučili prihvatiti uloge u Zapadnom krilu usprkos savjetima svih koje su znali. Bila je to njihova zajednička odluka i u nekom smislu zajednički posao. Dvojac je napravio najiskreniji dogovor: ako se jednom u budućnosti pojavi prilika, ona će se kandidrati za predsjednicu. Bannon, koji je za njih skovao termin ‘Jarvanka’ koji se sve češće koristio u Bijeloj kući, bio je užasnut kad je saznao za dogovor”. “To su rekli? Stani. O, ma daj. Stvarno su to rekli? Molim te, ne govori mi to. O moj Bože”, navodno je rekao Bannon kad je saznao. U Bijelu su kuću došli jer su znali da moraju biti blizu ako žele utjecati na Trumpa, a za Ivanku je sve to samo posao.

10 Mržnja prema Sally Yates

Trump je nazvao bivšu v.d. ministrice pravosuđa “pi....” kad je odbila ispoštovati njegovu zabranu ulaska u zemlju za državljane sedam većinski muslimanskih zemalja. “Trump je stekao ranu, opsesivnu antipatiju prema Yates”, piše Wolff.

11 Fascinacija Murdochom

Trump je jako cijenio medijskog mogula Ruperta Murdocha, vlasnika Fox Newsa. “Rupert Murdoch je kasnio. Neki od gostiju su se spremali otići, no sve izriritiraniji Trump ih je uvjeravao da je Rupert na putu. On je jedan od velikih, zadnji od velikih, morate ostati da ga vidite, govorio im je. Ne shvaćajući da je on sad najmoćniji čovjek na svijetu Trump je i dalje pokušavao umiliti se mogulu, piše Wolff. Divljenje nije bilo obostrano. Wolff opisuje njihov telefonski poziv, nakon što se Trump susreo s direktorima iz Silicijske doline. “Ti dečki trebaju moju pomoć. Obama im nije išao na ruku, previše propisa. Ovo je prilika za mene da im pomognem”, rekao je Trump. “Donald”, odgovorio mu je Murdoch, “oni su imali Obamu u svom džepu osam godina. Oni su praktički vodili administraciju. Oni ne trebaju tvoju pomoć”. Rasprava se nastavila, a Murdoch, kad je otišao s telefona rekao “kakav je... idiot”.

12 Kako nastaje frizura

Ivanka se sprda na račun očeve frizure. “Tretirala je svog oca s dozom odvojenosti, čak ironije, išla je tako daleko da je ismijavala njegovu frizuru pred drugima. Često je prijateljima opisivala mehaniku koja stoji iza: apsolutno čista glava, izolirani otok nakon operacije smanjenja vlasišta, okružen bijesnim krugom kose sa strane i sprijeda, odakle se svi krajevi povuku kako bi se susreli u sredini i zabacili natrag te osigurali lakom za kosu”. Boja je dolazila od proizvoda “Samo za muškarce” - što je dulje ostajao na kosi postajao bi tamniji, a nestrpljivost je razlog Trumpovoj narančastoj kosi.

13 Britanci prisluškuju

Wolff piše kako se bivši britanski premijer Tony Blair postajno sastao s Jaredom Kushnerom. Blair mu je sugerirao mogućnost “da Britanci nadziru ljude iz Trumpove kampanje, prate njegove telefonske pozive i drugu komunikaciju, a moguće i samog Trumpa”.

14 Paranoični strah od trovanja

Trump, piše Wolff, jede brzu hranu jer se boji da će ga otrovati. To je jedan od razloga zašto je volio jesti u McDonaldsu. Nitko nije znao da dolazi i hrana je bila sigurno pripremljena, navodi. Melania i on spavaju u odvojenim spavaćim sobama (prvi slučaj od Kennedyja). Bijelu kuću je Trump smatrao uznemirujućom i pomalo strašnom. Znao se povlačiti u svoju sobu i već u prvim danima je tražio da mu tamo instaliraju još dva televizora, povrh onog koji je već bio u sobi. Inzistirao je i na bravi na vratima, zbog čega se sporio s Tajnom službom koja je inzistirala da mora imati pristup sobi. Ako ne bi večerao s Bannonom u 18.30 sati, bio bi u krevetu s cheeseburgerom gledajući u tri ekrana i telefonirajući. Često s bliskim prijateljima. Dijelo bi privatne detalje o sebi, a kad bi oni izašli u javnost pokušao je dokučiti tko je krivac. Također zbog straha, zabranio je spremačicama i spremačima da diraju njegove osobne stvari i četkicu za zube, a sam skida posteljinu sa svog kreveta čime im daje do znanja da je trebaju promijeniti.

15 Ustav je dosadan

“Došao sam tek do četvrtog amandamana kad je njegov prst počeo vući usnicu prema dolje i oči su mu se preokretale”, navodno je Wolffu rekao Sam Nunberg kojeg su bili svojedobno poslali na početku kampanje da objasni Trumpu Ustav. Trump nije bio zainteresiran da ga nauči, iako je o Ustavu znao jako malo. Isto tako, Trump ni ne čita. “Nije procesuirao informacije ni u kakvom konvencionalnom smislu”, navodi se u knjizi.

16 Zavesti ženu prijatelja

Za Trumpa je jedna od stvari za koje se isplati živjeti to da odvedeš žene svojih prijatelja u krevet, piše Wolff. Kad bi odabrao neku pokušao bi je uvjeriti da njezin suprug možda nije ono što je ona mislila. Jednom je, navodi Wolff, stigao jedan prijatelj i ovaj ga je ispitivao seksa li se još uvijek sa svojom ženom, koliko često, ima li ljubavnicu. “Dolaze mi cure u tri sata iz Los Angelesa. Možemo ići gore i super se provesti”, govorio mu je. Svo to vrijeme prijateljeva žena bi bila na spikerfonu.

17 Što su prioriteti?

Katie Walsh je ispitivala Kushnera, kao višeg Trumpova savjetnika, što administracija želi postići. Kushner nije imao odgovor. “Samo mi dajte tri stvari na koje se predsjednik želi fokusirati. Koja su tri prioriteta Bijele kuće?” pitala je. Ni šest tjedana nakon ulaska u Bijelu kuću nije bilo odgovora. “Da, vjerojatno bismo trebali imati taj razgovor”, rekao joj je Kushner.

18 Hope Hicks, kći

Direktorica komunikacija u Bijeloj kući imala je vrlo blizak odnos s Trumpom. Gledali su je kao njegovu kćer. “Hope se zapravo smatralo njegovom pravom kćeri, a Ivanku pravom suprugom”, navodi se u knjizi.

Izdvajamo