45. PREDSJEDNIK SAD-a

SVI DETALJI TRUMPOVE INAUGURACIJE Bit će to dan kakav Washington nije vidio, na svečanu prisegu dolazi više prosvjednika od gledatelja?

Donald Trump
 Lucas Jackson / REUTERS

Bit će to jako, jako elegantan dan, najavio je izabrani američki predsjednik Donald Trump, govoreći o tome kako će izgledati njegova inauguracija za 45. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

Odbrojava se sitno. U petak će njujorški biznismen, poznat po napadnim neboderima i hotelima ispunjenima mramorom i vodoskocima, položiti zakletvu i preuzeti Ovalni ured od predsjednika Baracka Obame. Može se očekivati da to neće biti samo još jedna inauguracija jer ipak je riječ o Trumpu. Već se postavlja pitanje sigurnosti, a naveliko se piše i o velikodušnom novcu koju su uplatili privatni donatori kako bi uveličali taj dan.

U.S. President-elect Donald Trump walks past a pile of papers during a news conference in the lobby of Trump Tower in Manhattan, New York City, U.S., January 11, 2017. REUTERS/Lucas Jackson
Lucas Jackson / REUTERS
Donald Trump

Treba pričekati i vidjeti, ali već se zna da Trumpov veliki dan u nekoliko točaka neće biti u skladu s američkom tradicijom. Kao prvo, veliki problem su zvijezde koje će nastupiti na svečanosti. Više je ljudi odbilo budućeg američkog predsjednika nego što ih je prihvatilo njegov poziv da svojim glasom i talentom uveličaju ceremoniju.

Tri bala

Drugo, Amerikanci prvi put od inauguracije Dwighta Eisenhowera neće gledati Charlesa Brotmana (89) u ulozi najavljivača tradicionalne parade. Brotman je washingtonska institucija, no prije otprilike mjesec dana doznao je da njegove usluge ove godine neće biti potrebne. Najavljivao je svaku inauguralnu paradu proteklih 60 godina. "Kada sam dobio pismo, bio sam potpuno skršen i demoraliziran saznavši da neću biti na ovoj inauguraciji", izjavio je 89-godišnjak. Na njegovo mjesto uskočit će 58-godišnji Steve Ray, koji je volontirao u Trumpovoj kampanji, a radi kao lokalni najavljivač u Washingtonu.

Trumpov tim je drastično srezao broj predsjedničkih balova na kojima će Trump morati plesati. Predsjednički par Obama plesao je na deset balova u čast Obamine inauguracije, a George W. Bush bio je na njih osam.

"Imat ćemo tri bala: dva u Konvencijskom centru u Washingtonu i jedan vojni. Nakon toga će predsjednički par sudjelovati na nizu večera", otkrio je Boris Epshteyn, glasnogovornik inauguracijskog povjerenstva. Trumpov suradnik objašnjava da inauguracija "nije krunidba". Trump, čini se, želi "delati" i svečanost bi trebala poslati poruku da se predsjednik želi baciti na posao.

Posebna je situacija i kad je riječ o sigurnosti. Prva Obamina inauguracija privukla je 1,8 milijuna ljudi, ali na Trumpovoj se uz čestitare očekuje čak 750.000 prosvjednika. "Najviše me brine sigurnost", izjavio je republikanski senator Roy Blunt, predsjednik Združenog odbora Kongresa zaduženog za inauguralne ceremonije. "Jasno je da je ovaj događaj vrlo privlačna meta", objasnio je. Na osiguranju radi tridesetak sigurnosnih službi, uključujući policiju zaduženu za Capitol, FBI, Tajnu službu i Nacionalnu gardu.

The U.S. Capitol is seen during a rehearsal for the inauguration ceremony of U.S. President-elect Donald Trump in Washington, U.S., January 15, 2017. REUTERS/Carlos Barria
Carlos Barria / REUTERS
Capitol

Jedna od skupina koja će im otežati posao je Disrupt J20. "Planiramo seriju velikih, direktnih akcija koje će omesti ceremoniju i ostale vezane svečanosti. Planiramo paralizirati grad", poručila je ta organizacija, samo jedna u nizu onih koje su prijavile prosvjed u Washingtonu.

Novi meni

Neće biti nijednog školskog paradnog orkestra. Tradicija je da sudjeluju u paradi, ali ove se godine nijedna javna škola u D.C.-ju nije prijavila, tvrdi NBC. Posljednja razlika na "meniju" jest to što neće biti tradicionalne juhe sa školjkama. Riječ je o običaju koji je počeo s Ronaldom Reaganom. Legal Sea Foods, tradicionalni dobavljač, objavio je da im se ove godine nitko nije javio za catering. Šuška se da je to povezano s reklamama kompanije u kojima su se spominjali zid na granici s Meksikom i veličina (mala) Trumpovih šaka.

Na Obaminoj prvoj inauguraciji, povijesnoj jer je prvi put predsjednik Amerike postao Afroamerikanac, bilo je 1,8 milijuna gledatelja. Trumpovi organizatori nisu željeli iznositi procjene, ali prema nekim izvorima očekuje se 800.000 ljudi. Također i 750.000 prosvjednika. Budući predsjednik pozvao je u međuvremenu sve koji "žele da Amerika ponovno zasja" da dođu u Washinghton. "Planiramo fenomenalan show", poručio je na Twitteru.

Empty seats are seen at the National Mall during a rehearsal for the inauguration ceremony of U.S. President-elect Donald Trump in Washington, U.S., January 15, 2017. REUTERS/Carlos Barria
Carlos Barria / REUTERS
National Mall

Program počinje u 9.30 sati, a vrhunac je predsjednička prisega od 35 riječi nakon čega predsjednički par odlazi u Bijelu kuću. Iako se s tim čekalo, svoj su dolazak potvrdili predsjednički par Bill i Hillary Clinton, George W. i Laura Bush te Jimmy Carter (92). George H. W. Bush neće doći zbog zdravlja.

Sporni WC-i

Trumpov tim nada se da će parada trajati 90 minuta. Najdulja parada, sa 73 orkestra i 59 ukrašenih vozila, trajala je četiri i pol sata. Riječ je o prvoj inauguraciji Dwighta Eisenhowera 1953. godine.

Glazbene zvijezde nisu pohrlile da nastupaju za Trumpa.

Većina ih je tijekom predsjedničke kampanje bila u taboru Hillary Clinton. No, najavljeni headlineri su Jackie Evancho, zvijezda američkog idola, zbor Mormon Tabernacle i Radio City Rockettes.

Soldiers salute as they march past stand-ins for President-elect Donald Trump, and his wife Melania (L) and Vice President-elect Mike Pence and his wife Karen (R) during a rehearsal for the inauguration on the East Front of the U.S. Capitol in Washington, U.S. January 15, 2017. From L-R are SPC Sara Corry, SGM Gregory Lowery,  Maj. Gen. Bradley Becker,  MSG Neil Ewachiw and MSG Leigh Ann Hinton.  REUTERS/Kevin Lamarque
Kevin Lamarque / REUTERS
Vojno osoblje dublira Donalda Trumpa, Melaniju Trump, Mikea Pencea i Karen Pence

Troškovi, dakako, nisu mali. Treba unajmiti prostorije za balove, sagraditi pozornice, postaviti rasvjetu, cvijeće i druge dekoracije. Tu su i prenosivi WC-i. Bilo ih je 1100 na ruti parade na Obaminoj drugoj inauguraciji. Mobilni toaleti još su jedna novost s Trumpove inauguracije.

Naime, ti WC-i su osvanuli prebojanih imena. Kompanija koja je tradicionalno opskrbljivač predsjedničkih događaja, Don's Johns, što je igra riječi i znači Donov zahod, previše je organizatore podsjetila na ime predsjednika na dolasku. Jer, Donaldovo drugo ime je - John.

Trodnevno slavlje za Trumpov dolazak na vlast

19. siječnja

Arlington: Donald Trump i Mike Pence položit će vijence na Nacionalnom groblju Arlington, odajući počast veteranima

Lincoln Memorial: Trump i Pence pojavit će se na koncertu dobrodošlice koji je službeni početak ceremonije

20. siječnja

Polaganje predsjedničke zakletve (zapadni dio zgrade Capitola)

9.30 sati početak ceremonije

11.30 sati govori

12 sati polaganje zakletve

Inauguracijska parada (Capitol - Bijela kuća)

Počet će na stepenicama zgrade Capitola nakon zakletve i nastavlja se duž Avenije Pennsylvania do Bijele kuće. Trump, Pence i njihove obitelji bit će otpraćeni niz aveniju

Inauguracijski bal

Održat će se najmanje tri službena bala. U Walter E. Washington Convention Center i National Building Museum doći će Donald Trump sa suprugom Melanijom. Organiziran je i niz neslužbenih balova

21. siječnja

Katedrala u Washingtonu: misa i nacionalna molitva

Boeing CEO Dennis Muilenburg talks with members of the media after a meeting with U.S. President-elect Donald Trump at Mar-a-Lago estate in Palm Beach, Florida, U.S. December 21, 2016. REUTERS/Carlos Barria
Carlos Barria / REUTERS
Dennis Muilenburg, direktor Boeinga
Korporacije i pojedinci uplaćuju velike svote u fond za inauguraciju, a višak, tvrde, ide u dobrotvorne svrhe: Trump prikupio rekordnih 90 milijuna dolara za proslavu, dvostruko više nego Obama

Odbor za predsjedničku inauguraciju Donalda Trumpa prikupio je rekordnih 90 milijuna dolara privatnih donacija, više nego Obamini odbori za njegove dvije inauguracije, piše Business Insider. Na obje Obamine inauguracije novca je ostalo te je darovan u dobrotvorne svrhe, dodaje Business Insider.

Što bi se onda trebalo misliti za Trumpa koji planira puno manje događanja nego Obama. "Ne želi cirkusku atmosferu, nego preferira stav 'natrag na posao', uz, dakako, mekanu senzualnost kojom odiše mjesto inauguracije", izjavio je Tom Barrack, organizator svečanosti.

Nije objavljeno mnogo detalja o tome kako će se potrošiti taj znatan iznos. No, komentar je dao izvršni direktor Obamina odbora za inauguraciju 2013. godine, Steve Kerrigan, kojemu 90 milijuna djeluje pretjerano. "Ne mogu niti zamisliti što će s toliko novca, ni zašto nastavljaju uzimati donacije", izjavio je. "Planirali smo dvije najveće inauguracije u povijesti SAD-a i nismo potrošili ni izdaleko toliko", objasnio je Kerrigan.

Trumpov odbor ima rok od 90 dana nakon inauguracije da otkrije donatore, iako su ih neki predsjednici objavljivali u realnom vremenu. No, nekoliko ih je već poznato. Boeing je dao milijun dolara, Chevron 500.000, a isprsio se i mobilni operater At&T. Analitičari ističu da je Odbor sjecište korporacija i pojedinaca koji žele imati utjecaj na predsjednika. "Velike donacije i činjenica da toliko treba da se otkriju odašilju poruku koja ne govori dobro o transparentnosti i otvorenosti novog predsjednika", istaknuo je Alex Howard, zamjenik direktora Sunlight Foundationa.

No, ne plaća cijeli račun izabrani predsjednik. Dio dolazi iz džepova poreznih obveznika. Među ostalim, iz državne blagajne platit će se pet milijuna dolara za platformu na zapadnoj strani Capitola gdje će se polagati zakletva. Javnost plaća i troškove osiguranja. Budući da se plaćaju iz više budžeta, teško ih je nabrojiti. Višak novca Obama je iskoristio za uskrsnu zabavu u Bijeloj kući i druge događaje. Trump nije precizirao kako će potrošiti eventualni ostatak, ali i dosad je znao obećati da će donirati u dobrotvorne svrhe pa se to nije dogodilo. Osim velikim donatorima, okrenuo se i građanima koji mogu sudjelovati u nagradnoj igri i osvojiti put na inauguraciju u Washingtonu.

FILE PHOTO: People protest against U.S. President-elect Donald Trump as electors gather to cast their votes for U.S. president at the Pennsylvania State Capitol in Harrisburg, Pennsylvania, U.S. December 19, 2016.  REUTERS/Jonathan Ernst/File photo
Jonathan Ernst / REUTERS

Još četiri dana do velikog showa: ženski marš kao upozorenje na optužbe za zlostavljanje žena

Prošli vikend na probama za inauguraciju Donalda Trumpa za 45. predsjednika SAD-a na Capitol Hillu nastupila je lažna obitelj Trump. Uloge su uvježbavali i vojni orkestar te vojnici koji će sudjelovati na svečanosti. No, prosvjedi koji su se događali u blizini nisu bili probla. Marširalo se u znak sjećanja na velikoga američkog crnačkog vođe Martina Luthera Kinga. Prosvjedi protiv Trumpa održavat će se cijeli tjedan uoči inauguracije, a u subotu, dan nakon što preuzme dužnost, planira se Ženski marš na Washington. Očekuje se 200.000 prosvjednika protiv Trumpa, odnosno činjenice da je budući američki predsjednik osvjedočeni seksist, a optužen je i za seksualno zlostavljanje. Mogao bi to biti jedan od najvećih zabilježenih u američkoj povijesti. Demonstracije se neće održati samo u D. C.-ju, nego i u nizu američkih gradova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:25