MLADIĆ OTIŠAO U SIRIJU

SVI SU MISLILI DA SU GA DŽIHADISTI SMAKNULI, ALI SADA SE OTKRILA PRAVA ISTINA 'Bio je ranjen i u okruženju i nije im kanio dopustiti da ga zarobe'

 Facebook

Mladi kuhar iz Velike Britanije koji je dobrovoljno otišao iz ugode svoga doma boriti se protiv Islamske države, ubio se nakon što je završio u bolnici okružen neprijateljskim trupama, izvijestio je mrtvozornik.

Ryan Lock (20) teško je ranjen u nogu tijekom bitke u Siriji, a ubio se kada je shvatio da će ga zarobiti, otkrila je istraga.

- Tijekom bitke s ISIS-om Ryan je dao svoj život boreći se za cilj kojem se u potpunosti posvetio. Bio je vrlo hrabar mladić. Umro je radeći nešto u što je strastveno vjerovao - zaključio je mrtvozornik.

Lockova obitelj saznala je da je mrtav tek kada je njegov otac, Jon Plater, pronašao fotografiju na propagandnim stranicama ISIS-a na kojima su se njime pohvalili kao svojim 'trofejem'.

Njegova majka opisala je kako je nešto prije nego je otišao u Tursku - kazavši svojim roditeljima kako ide na ljetovanje - izrazio zabrinutost zbog ljudi koji ginu u Siriji. Gledao je vijesti i kazao kako umiru žene i djeca i kako je sramotno da nitko ne čini ništa po tom pitanju.

No, kaže kako nema poštovanja prema kurdskoj Jedinici narodne zaštite YPG, takozvanim pešmergama, kojima se njezin sin pridružio.

- Da nije bilo njih, moj sin ne bi bio mrtav. Prebacili su ga preko granice u Siriju. Oni nagovaraju mlade ljude i stavljaju ih na prvu liniju bez imalo ili vrlo malo treninga, a kao rezultat roditelji gube svoju djecu - kazala je i dodala kako nikad neće shvatiti što je nagnalo njezinog sina da napusti posao i pridruži se kurdskim borcima.

Nakon što je otišao od kuće, na Facebooku je napisao kako je lagao da ide na odmor s prijateljima i kako se zapravo pridružio kurdskim snagama te da će se vratiti za šest mjeseci.

- Na putu sam za Rojavu. Lagao sam da idem u Tursku. Ispričavam se što nisam nikome rekao. Volim vas sve i vraćam se za pola godine - napisao je, a fotografije objavljene na društvenim mrežama prikazuju ga nasmiješenog u maskirnoj uniformi i s oružjem.

Lock je na društvenim mrežama javljao o opasnostima s kojima se suočava u Siriji. U bombardiranju 24. studenog u Arimi, selu 20 kilometara sjeveroistočno od islamističkog utočišta Baba, poginula je većina pripadnika njegove jedinice.

Lock je tada objavio fotografiju koja prikazuje njegove ozljede te je kazao kako su njegovi prijatelji, Anton i Michael, 'ubijeni među brojnim drugima'.

No, on je inzistirao da će ostati do kraja, boriti se svih šest mjeseci.

Obitelj je s njim izgubila svaki kontakt početkom prosinca. Strahujući da se dogodilo najgore, pretraživali su internet i pronašli fotografiju njegova mrtvog tijela.

Kurdske snage tijelo su uspjele vratiti u Britaniju, a nakon njegove smrti izrazile su sućut obitelji:

- Izgubili smo hrabrog kolegu Ryana i još četiri borca u selu Jaeber. Ryan je bio ne samo borac koji je doprinosio našoj borbi, već je svojim iskustvom i znanjem bio uzor mladim borcima. Prešao je pola svijeta zbog sudbine našeg naroda i zbog humanosti - napisao im je u pismu muškarac po imenu AJ Woodhead koji je kazao i kako je Lock bio ranjen u nogu, no kako se nastavio boriti sve dok nije bio ubijen.

Ipak, istraga koja je obavljena u Iraku i Engleskoj, pokazala je da je Lock počinio samoubojstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:31