PRESKUPA IM EKOLOGIJA

Švicarci na referendumu odbacili davanje veće pomoći poljoprivrednicima

 REUTERS

Švicarci su u nedjelju na dva referenduma odlučno odbili povećanje pomoći farmerima, prihvativši time upozorenja vlade da bi te mjere povećale cijene hrane i štetile gospodarstvu, pokazuju projekcije televizije SRF.

Švicarci su izašli na dva referenduma o budućnosti prehrambene industrije nakon što su njihovi pobornici prikupili više od 100 tisuća potpisa koliko je određeno zakonom o izravnoj demokraciji.

Prvi referendum, koji je promicala Zelena stranka, poznat je kao Inicijativa o pravednoj prehrani i njime se pozivalo saveznu vladu da potiče ekološku i pravednu proizvodnju hrane koja u obzir uzima i dobrobit životinje, da detaljnije označava proizvode i donese mjere protiv bacanja hrane.

Glasači su prema projekcijama agencije gfs.bern odbacili taj prijedlog sa 63 posto protiv.

Drugim referendumom, pokrenutom na inicijativu poljoprivrednog sindikata Uniterre, tražio se radikalniji preustroj poljoprivrednog sektora, s većim fokusom na manja i obiteljska gospodarstva.

Predlagala se zabrana genske tehnologije, donošenje mjera kojima bi se povećao broj zaposlenih u agrokulturi, određivanje pravednih cijena za sve proizvode i viših nameta na uvezenu hranu. I ovaj prijedlog je odbačen, sa 70 posto protiv.

Ankete su u početku pokazivale veliku podršku referendumima, no ona je padala što se glasovanje više približavalo i nakon što su u javnost izašli troškovi tih prijedloga.

Ministar gospodarstva Johann Schneider-Amman prozvao ih je "opasnima" i upozorio da bi mogli potaknuti uvođenje carina i drugih mjera švicarskih trgovačkih partnera.

Švicarska je većinski urbano društvo, no poljoprivreda je važan dio njezina kulturnog identiteta koji je, smatraju mnogi, ugrožen uvozom jeftine hrane koja ruši visoke švicarske standarde.

Poljoprivreda danas čini oko 1 posto švicarskog gospodarstva, što je pad s 2 posto iz 1985. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:45