INICIJATIVA MILENIJALACA

ŠVICARCI NA REFERENDUMU ODLUČUJU O UKIDANJU TV PRETPLATE Mjesečno je plaćaju 392 eura, a ukinu li je, tamošnja javna televizija će propasti

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 04.03.2018. u 09:01

, Image: 93442770, License: Royalty-free, Restrictions: Specifically, you may not use the Images in ways or contexts that might reasonably be construed as pornographic, defamatory, libellous or otherwise unlawful;
Specifically, you may not use images depicting any model in any unduly controversial or unflattering context, unless accompanied with a statement indicating that the person is a model and the images are being used for illustrative purposes only., Model Release: yes, Credit line: Profimedia, ImageSource
Ilustracija / Profimedia, ImageSource

Švicarci se u nedjelju na referendumu izjašnjavaju o ukidanju televizijske pristojbe, što bi moglo dovesti do nestanka jedine nacionalne radiotelevizije (SSR), koja emitira na četiri jezika.

Većina Švicaraca o toj popularnoj inicijativi koju je pokrenula mladež Liberalno-radikalne stranke već je glasovala dopisnim putem.

Televizijska pristojba u Švicarskoj, zemlji koja broji 8,4 milijuna stanovnika, jedna je od najskupljih u Europi i iznosi 392 eura.

U nekim europskim zemljama, poput Španjolske, ona ne postoji, dok je u drugima, poput Nizozemske ukinuta ili je pred potpunim nestankom, kao u Belgiji.

Glasovanje o pristojbi pomno će se pratiti u sjedištu federalne vlade jer se SSR, koji emitira na četiri službena švicarska jezika, financira u visini od 75 posto pretplatom. Koriste je također i 21 radijska postaja te 13 regionalnih televizija koje ispunjavaju uvjete javnoga servisa.

Ukupno 13.500 izravnih i neizravnih radnih mjesta dovedeno je ovim referendumom u pitanje, tvrde savezne vlasti.

SSR će morati brzo prekinuti svoje aktivnosti, ako glasači odluče ukinuti pristojbu, izjavio je glasnogovornik Daniel Steiner.

- Bilo bi nemoguće bez pretplate u maloj četverojezičnoj zemlji poput Švicarske imati audiovizualnu ponudu koja bi makar djelomično ispunjavala uvjete javnoga servisa kao do sada - rekao je.

Oni koji su za ukidanje naglašavaju kako će novac koji će građani uštedjeti omogućiti oslobađanje "ogromne kupovne moći" koja će se nanovo investirati u ekonomiju.

Ta je perspektiva oduševila glavnu stranku u Švicarskoj, Demokratski savez centra, jedinu koja je pružila potporu inicijativi.

Iza referendumske incijative stoji naraštaj "milenijalaca", odrastao uz internet i njegove video platforme, koji ne mari mnogo za tradicionalnu televiziju.

Međutim, ako je suditi po anketama, u svojoj namjeri ukidanja pretplate neće uspjeti. U obranu televizije stali su mnogi poznati političari, sportaši, filmaši, čak i bankari.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo