TAJNI RAČUNI

Švicarska Gadafiju, Mubaraku i Ben Aliju blokirala 830 milijuna švicarskih franaka

Tunis i Egipat već su pokrenule proceduru vraćanja novca koja će trajati najmanje tri godine dok dvije države zadovolje Švicarske pravne uvjete
 SIPA

ŽENEVA - Švicarska je vlada priopćila kako je identificirala financijska sredstva na tajnim računima koje pripadaju libijskom diktatoru Moameru Gadafiju te protjeranim predsjednicima Tunisa, Z ineu El Abidine Ben Aliju, i Egipta, Hosniju Mubaraku.

Riječ je o nevjerojatnih 830 milijuna švicarskih franaka, oko 957 milijuna dolara ili 4,739 milijardi kuna, koji će prema odluci Švicarske biti zamrznuti.

Ministrica vanjskih poslova Švicarske Micheline Calmy-Rey priopćila je u ponedjeljak kako se vjeruje da oko 360 milijuna franaka (2,055 milijardi kuna) pripadaju Gadafiju i njegovim najbližim suradnicima. Čak 410 milijuna švicarskih franaka (2,341 milijardi kuna) povezani su s Mubarakom dok se 'svega' 60 milijuna franaka nalazi u vlasništvu Ben Alija.

Švicarska je naredila bankama i drugim financijskim institucijama da zamrznu sve račune trojice diktatora i njihovih prstaša kako novac ne bi nestao. Tunis i Egipat već su pokrenule proceduru vraćanja novca koja će trajati najmanje tri godine dok dvije države zadovolje Švicarske pravne uvjete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:07