NOVARTIS

ŠVICARSKI FARMACEUTSKI GIGANT ZARADIO ENORMNE SVOTE NA NAJSKUPLJEM LIJEKU NA SVIJETU Konkurencija Spinrazi pokrenula rast poslovnih rezultata

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 22.10.2019. u 19:52

The logo of Swiss pharmaceutical company Novartis is seen on its headquarters building in Basel, Switzerland October 27, 2015. REUTERS/Arnd Wiegmann/File Photo - S1AETHORIJAA
Arnd Wiegmann/File Photo / REUTERS

Sjedište Novartisa u Baselu

Novi lijek za spinalnu mišićnu atrofiju Zolgensma prometnuo se u važnog pokretača osjetno boljih poslovnih rezultata u trećem tromjesečju, objavio je u utorak njegov proizvođač, švicarski farmaceutski div Novartis.

Ukupni su prihodi švicarske kompanije u trećem tromjesečju porasli 10 posto, na 12,2 milijarde dolara.

Neto dobit uvećana je osam posto, na dvije milijarde dolara.

Među tri ključna pokretača rasta u Novartisu izdvajaju Zolgensmu, gensku terapiju za djecu oboljelu od spinalne mišićne atrofije, uz Cosentyx, lijek za psorijazu i artritis, i Entresto, kojim se liječe kronične srčane bolesti.

Američki regulatori odobrili su puštanje lijeka u promet u svibnju ove godine. Lijek se uzima jednokratno a cijena mu je 2,1 milijun dolara.

U razdoblju od srpnja do rujna lijek je generirao prihode od 160 milijuna dolara, navode u Novartisu, prvi puta objavljujući konkretne brojke.

Polovina pacijenata koji danas uzimaju Zolgensmu ranije se liječila Spinrazom, konkurentskim proizvodom američkog Biogena, ističu u švicarskoj tvrtki.

Lijek je polučio uspjeh u SAD-u ali još čeka odobrenje regulatora u Europskoj uniji i Japanu. Izvršni direktor Novartisa Vas Narasimhan tvrdi da to nema nikakve veze s nedavno objavljenim izvješćima o navodnoj manipulaciji podacima iz istraživanja.

Priznaje ipak da još ima otvorenih pitanja u vezi s njegovom proizvodnjom.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo