DRAKONSKE KAZNE

ŠVICARSKI KANTON ZABRANIO NOŠENJE BURKI I NIKABA Prekršitelje će globiti s čak 70.000 kuna: 'Glavu smijete prekriti fantomkom'

 iStock / Getty Images / Paul piebinga / Copyright Paul Piebinga 2011, [email protected]

U švicarskom kantonu Ticino novim je zakonom zabranjeno nošenje burke i nikaba u javnosti, a osobama koje se ogluše o zabranu prijeti kazna do 10 000 franaka (9250 eura ili oko 70.000 kuna), piše britanski Independent .

Regionalni parlament zakon je donio u ponedjeljak nakon što je prije više od dvije godine na referendum u dvije trećine građana te pokrajine reklo da je za zabranu. Od dana stupanja zakona na snagu u toj je južnoj švicarskoj pokrajini zabranjeno pokrivanje lica tkaninom na svim javnim mjestima, što uključuje restorane, dućane, državne institucije te automobile. Iznimaka neće biti niti za turiste, ali neki će oblici pokrivanja lica, poput kacige ili fantomke, i dalje biti dozvoljene.

I dok je Amnesty International donošenje ovog zakona nazvao crnim danom za ljudska prava, valja podsjetiti da je sličan zakon 2010. godine donijela Francuska i postala prva europska država koja je zabranila burke ili bilo koji drugi oblik pokrivanja lica. Njihov zakon odmah se suočio s tužbom, ali je prošle godine Europski sud za ljudska prava potvrdio da se njime ne krši Europska konvencija o ljudskim pravima i slobodama. Nakon toga slični su propisi doneseni u Belgiji i Nizozemskoj.

Podsjećamo, Švicarci su 2009. godine na referendumu izglasali zabranu gradnje novih minareta, a prošle su godine glasali za ponovno uvođenje useljeničkih kvota prema Europskoj uniji. Pokušaj iz 2012. godine da se nošenje burke u javnosti zabrani na nacionalnoj razini nije prošao, a slični su prijedlozi odbačeni i u kantonu Basela, Berna, Schwyza, Solothurna i Fribourga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:31