LE BIJOU

ŠVICARSKI TURISTIČKI RESORT DOSJETIO SE KAKO PREŽIVJETI U VRIJEME PANDEMIJE Nude luksuzne apartmane za samoizolaciju, cijene su paprene

 
 AFP

Turistički sektor jedan je od najpogođenijih globalnim strahom od pandemije novog koronavirusa i popratnim restriktivnim zaštitnim mjerama. Hoteli su zatvoreni i prazni, ne rade ni privatni iznajmljivači, a putovanja diljem svijeta drastično su reducirana zbog zatvorenih granica i mjera organičavanja kretanja.

Ipak, jedna se švicarska turistička tvrtka dosjetila kako doskočiti toj, za sve teškoj situaciji te su gostima ponudili mogućnost da odsjednu u "luksuznim izolacijskim apartmanima".

Ovdje je moguće doći u samoizolaciju, a tvrtka nudi i mogućnost dodatnih usluga poput dostave namirnica iz dućana, posjete liječnika, pa čak i kućnog testiranja na koronavirus, javlja AFP.

Moguće i kućno testiranje

- Naprosto nam se učinilo da jedino to ima smisla - kaže Alexander Hubner, suosnivač i izvršni direktor kompanije Le Bijou koja raspolaže s 42 apartmana. Pad bukinga primijetili su još u veljači, nakon što je u Švicarskoj registriran prvi slučaj zaraze te kada je "eksplodirala" situacija s virusom u susjednoj Italiji.

No, u isto vrijeme primijetili su da oni koji rezerviraju apartmane to rade na neuobičajeno dugo razdoblje - 14 dana i više, te traže mogućnost kućnih posjeta liječnika.

- Shvatili smo da moramo početi pružati novu vrstu usluge i prilagoditi se ovim uvjetima te smo počeli nuditi apartmane za samoizolaciju - rekao je.

This handout picture made available on April 3, 2020 by a high-end operator of serviced apartments Le Bijou Hotel & Resort AG shows the bedroom of a luxury apartment in downtown Zurich. - The hotel and tourism industries have been all but flattened by the coronavirus pandemic, but one Swiss firm has found a way to stay afloat offering a luxury COVID-19 isolation service. Le Bijou is offering people isolation in style, with the possibility of add-ons like a personal grocery shopper, visits from a doctor and an in-room test for the virus. (Photo by HANDOUT / LE BIJOU HOTEL & RESORT AG / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT
AFP

Oni koji traže potpunu izolaciju također je mogu dobiti, na način da im se bez ikakvog ljudskog kontakta dostavljaju namirnice ili gotovi obroci te se ostavljaju pred vratima.

Sve to, naravno, nije jeftino. Luksuzni resort ranije je naplaćivao i do 1.900 eura po noćenju, no cijene su sada spustili na oko 480 eura po noćenju. Za dodatnih 800-tinjak eura mogu se dobiti usluge poput liječničkih posjeta, a cjelodnevni medicinski nadzor najskuplja je opcija i za nju treba doplatiti oko četiri i pol tisuće eura dnevno.

A ako bogati samoizolirani gost poželi kućni test na koronavirus, to će ga koštati nešto manje od 500 eura.

Zdravstvenim djelatnicima besplatna usluga

- No, nije baš istina da samo platite više i dobijete test. Morate imati simptome bolesti kako bismo vam omogućili test - objašnajva direktor švicarske kompanije.

Objašnjava kako njegova tvrtka u ovoj situaciji ne misli na ekstraprofit. Dapače, liječnicima i medicinskim sestrama koji se bore protiv virusa omogućit će besplatan boravak.

Trenutno je u Le Bijou zauzeto čak sedamdeset posto apartmana. Iako je identitet gostiju stroga tajna, svojim boravkom u luksuznoj samoizolaciji dosad su se pohvalili suosnivač Applea Steve Wozniak te autor "Vuka s Wall Streeta" Jordan Belfort.

Među gostima je, kako piše AFP, trenutno osam zdravstvenih djelatnika, a za besplatnu uslugu dosad se prijavilo više od 120 njih, zbog čega je pokrenuta i akcija prikupljanja sredstava. Sam direktor Hubner u tu je svrhu izdvojio više od četvrtine svoje mjesečne plaće. Kaže kako je očuvanje radnih mjesta njegov prvi cilj.

- Za nas radi 65 ljudi i oni žive od ove tvrtke. Ne želimo se predati i čekati spas od Vlade - pojasnio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 01:48