ZARAZA

'SVIJET BI SE TREBAO PRIPREMITI ZA MOGUĆNOST DA ĆE EPIDEMIJA KORONAVIRUSA PRERASTI U PANDEMIJU' U Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji zabrinuti

 
Koronavirus
 AFP

Još uvijek je prerano, ali svijet bi se trebao pripremiti za mogućnost da će epidemija koronavirusa prerasti u pandemiju, objavljeno je danas iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Iako se koronavirus počela širiti diljem svijeta, epidemija ove smrtonosne bolesti u Kini je dosegnula vrhunac, otkrivaju iz WHO-a.

Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus ustvrdio je danas da je njihov tim stručnjaka između 23. siječnja i 2. veljače zabilježio vrhunac epidemije koronavirusom te da od tada broj novooboljelih postojano pada.

- U Wuhanu, epicentru epidemije smrtnost je između 2 i 4 posto, dok je smrtnost izvan tog kineskog grada 0,7 posto, izjavio je Ghebreyesus na konferenciji za novinare iz sjedišta organizacije u Ženevi.

No, koliko god ohrabruje podatak da broj oboljelih u Kini pada, Ghebreyesus kaže da je duboko zabrinjavajuće što broj zaraženih raste u drugim dijelovima svijeta. U ovom trenutku, izvan Kine su zabilježena 2074 slučaja u 28 država, a dosad je od koronavirusa umrlo 23 ljudi.

Virus se prebrzo širi?

- Ono što vidimo jesu epidemije u različitim dijelovima svijeta koje utječu na te države na različite načine i zahtijevaju prilagođeni odgovor, obrazlaže Ghebreyesus.

Ipak, on i umiruje svjetsku javnost inzistirajući da, iako se to tako može činiti, u ovom trenutku na djelu nije nekontrolirano globalno širenje koronavirusa koje bi izazivalo veliku stopu smrtnosti.

- Ima li ovaj virus pandemijski potencijal? Apsolutno. Jesmo li dosegnuli stupanj pandemije? Prema svim našim analizama, nismo.

Ekspresno širenje koronavirusa Italijom, gdje je u vrlo kratkom roku zabilježeno više od 220 slučajeva zaraze, izazvalo je veliku zabrinutost među znanstvenicima koji strahuju da se smrtonosni virus prebrzo širi. U Italiji je dosad umrlo šest osoba.

Kako je koronavirus došao pred sama vrata Hrvatske ne čudi da je stupanj pripravnosti podignut na viši nivo. Danas se javnosti obratio i krizni stožer Ministarstva zdravstva iz kojeg poručuju da nema mjesta panici.

Podsjećamo, načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba Bujević izvijestila je da je u Hrvatskoj uvedena nova mjera zdravstvenog nadzora u samoizolaciji za osobe koje dolaze iz zahvaćenih područja talijanskih pokrajina Veneto i Lombardije. Mjere nadzora već se provode deset dana, a sada je samo uveden nadzor za ljude koji dolaze iz te dvije talijanske pokrajine. I dalje vrijede mjere za kontinentalnu Kinu i osobe koje su boravile tamo unutar 14 dana te osobe koje su boravile u Južnoj Koreji nakon 16. veljače.

Šest uzoraka na testiranju

U međuvremenu, u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu u tijeku je testiranje ukupno šest uzoraka na koronavirus (COVID-19) - po jedan iz Splita i iz Rijeke i po dva uzorka iz Zagreba i iz Siska, priopćeno je u ponedjeljak popodne iz Klinike.

Informacije o rezultatima će nakon završenog testiranja biti dostupne preko zdravstvenih ustanova, iz kojih su uzorci upućeni na testiranje u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti, a u skladu s GDPR-om (Općom uredbom o zaštiti podataka), ističe se u priopćenju.

U dosadašnjim testiranjima u Klinici niti jedan uzorak nije bio pozitivan na novi koronavirus.

A da se Hrvati plaše koronavirusa možda najbolje govori podatak da su građani razgrabili sve zaštitne maske koje su se mogle kupiti u ljekarnama. No, kao što smo izvijestili OVDJE, pomama za njima i nema nekog smisla jer one ne zaustavljaju viruse.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 16:34