COVID-19

SVIJET SE BORI PROTIV PANDEMIJE NOVOG KORONAVIRUSA Virus u Europi ne jenjava, no iz Kine stiže dobra vijest

Svijet jača borbu protiv koronavirusa dok broj smrti u četvrtak ponovno snažno raste, no dobre vijesti dolaze iz Kine gdje nije zabilježen nijedan novi slučaj lokalne transmisije, po prvi put u nekoliko mjeseci.

S gotovo 219 tisuća zaraženih i više od 8900 smrtnih slučajeva dosad, pandemija je šokirala svijet i potaknula usporedbe s razdobljima poput Drugog svjetskog rata, financijske krize iz 2008. i španjolske gripe iz 1918. godine.

Najbogatije države svijeta u četvrtak su ubrizgale velike količine sredstava u svoje ekonomije u pokušaju da sačuvaju radna mjesta dok koronavirus ne posustaje u Europi, a smiruje se u Kini, gdje je pandemija i krenula.

Italija je pretekla u četvrtak navečer Kinu po broju mrtvih od koronavirusa, sa 427 smrtnih slučajeva u posljednja 24 sata, čime je sada u toj zemlji umrlo ukupno 3405 ljudi, piše agencija France presse.

Time Italija postaje zemlja s najviše mrtvih u svijetu od epidemije Covida-19, ispred Kine (3.245), Irana (1.284) i Španjolske (767).

Ukupan broj zaraženih u Italiji u četvrtak navečer je 41.035.

Broj mrtvih u Španjolskoj preko noći je narastao za gotovo trećinu, a Italija i Francuska najavljuju produžetak državne karantene koja drži desetke milijuna ljudi u njihovim domovima, prenosi agencija France Presse.

„Ovo je poput egipatske kuge“, govori argentinska hotelijerka Patricia Duran, koja svjedoči kako nestaju rezervacije njezinih smještaja u blizini slavnih slapova Iguazu.

„Hoteli su prazni - turistička aktivnost je umrla“.

Koronavirus je posebno pogodio turizam i aviokompanije u vrijeme dok građani diljem svijeta ostaju kod kuće kako bi zaustavili širenje Covida-19. No samo mali broj sektora ostat će pošteđen posljedica ove krize koja prijeti dugotrajnom svjetskom recesijom.

Investicije na svjetskim tržištima su stale, a mnogi se okreću američkom dolaru kao sigurnoj luci. Druge valute pale su na povijesno niske razine - britanska funta nije bila toliko slaba od 1985. godine.

Političari u Sjedinjenim Državama, Europi i Aziji smanjili su kamatne stope i poduzeli niz mjera kako bi pokušali stabilizirati gospodarstva pogođena time što su potrošači u karanteni, dobavni lanci prekinuti, promet zaustavljen, a poslovanje paralizirano.

Virus za koji se vjeruje da je krenuo s tržnice u kineskom gradu Wuhanu krajem prošle godine danas je u 172 država i teritorija, a u posljednja 24 sata zabilježeno je zasad rekordnih 20 tisuća novih slučajeva.

Njemačka, Iran i Španjolska prešli su brojku od 12 tisuća ljudi. Jedan dužnosnik u Teheranu na Twitteru je objavio da koronavirus ubije jednu osobu svakih 10 minuta.

Zatvaranje Londona?

Britanija, koja je ranije htjela provesti postepeni pristup kontroli epidemije, u četvrtak je zatvorila niz stanica podzemne željeznice u Londonu, a od petka će zatvoriti i škole.

Oko 20 tisuća vojnika pripravno je pomoći, a kraljica Elizabeta napustit će Buckinghamsku palaču i preseliti se u svoj dvorac u Windsoru.

Britanija bilježi 104 smrtna slučaja i 2600 zaraženih, no znanstveni savjetnici vlade tvrde kako bi zaraženih moglo biti više od 50 tisuća.

Talijanski vojnici su u noći na četvrtak prevozili mrtva tijela s prenapučenog groblja. U stanju pripravnosti je i njemačka vojska.

Trgovine diljem svijeta preplavljene su paničnim kupcima koji se opskrbljuju velikim količinama hrane i higijenskih proizvoda. Neke zemlje ograničile su količinu potrepština po kupcu i organizirale posebne sate kupovine za starije građane.

U nekima od najsiromašnijih dijelova svijeta pokrenuti su projekti solidarnosti. Primjerice, u slamu Kibera u Keniji volonteri s plastičnim bubnjevima i kutijama sapuna na motociklima postavljaju stanice za pranje ruku za one koji nemaju pristup čistoj vodi.

U četvrtak je o prvom smrtnom slučaju izvijestila i Rusija.

Dobre vijesti stižu iz Kine koja je zabilježila prvi dan bez lokalne transmisije koronavirusom, što je pokazatelj da drakonske mjere karantene koje su krenule u siječnju djeluju. Ipak, u Kini raste broj novozaraženih slučaja povezanih s inozemstvom - njih 34.

SAD, čiji je čelnik Donald Trump u početku umanjivao opasnost koronavirusa, ima gotovo 8 tisuća zaraženih i 151 preminuli.

Trump ljuti komunističku vladu u Pekingu svakodnevno nazivajući koronavirus „kineskim virusom“.

„Izvanredna vremena“

Svjetske ekonomije donose niz financijskih mjera kako bi umanjile negativne posljedice pandemije. Europska središnja banka (ECB) u četvrtak je kupila obveznice vrijedne 750 milijardi eura. To je privremeno umirilo tržišta i pad europskih burzi.

„Izvanredna vremena zahtijevaju izvanrednu akciju“, poručila je predsjednica ECB-a Christine Lagarde, u vrijeme strahova da bi kriza mogla predstavljati kraj eurozone.

Američke savezne rezerve provele su treći program kreditiranja u dva dana, Kina najavljuje bilijune yuana, a Južna Koreja oko 39 milijardi dolara vrijedne stimulacije.

Kriza u gospodarstvu pokazala se u Detroitu gdje su tri velika proizvođača automobila – Ford, General Motors i Fiat Chrysler – zatvorili svoje pogone, kao i neke tvornice u Kanadi i Meksiku.

Neki ekonomisti strahuju da bi dugotrajna kriza mogla biti slična Velikoj depresiji iz tridesetih godina prošlog stoljeća, a neki pak prognoziraju brzi rast gospodarstva nakon kraja pandemije.

Jedna od najcrnijih prognoza je ona ekonomista J.P. Morgana koji predviđaju da će kinesko gospodarstvo ovaj kvartal pasti za više od 40 posto, a američko 14 posto u idućem.

Države su počele provoditi mjere i protiv onih koji šire teorije zavjere i glasine na društvenim mrežama. Maroko je uhitio ženu koja je negirala da virus uopće postoji.

A u Brazilu, čiji je predsjednik Jair Bolsonaro prvotno prozvao virus „fantazijom“, razboljelo se još pripadnika političke elite. Brazilski stanovnici, primorani ostati kod kuće, s prozora su lupali loncima uzvikujući parole protiv svog predsjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:38