UBOJSTVO U ISTANBULU

SVIJET U OPĆOJ NEVJERICI NAKON ŠTO SU SAUDIJCI OBJAVILI DA JE NOVINAR U KONZULATU UBIJEN U TUČNJAVI Ni Trump više nije siguran da Rijad govori istinu

Jamal Khashoggi ulazi u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu; princ prijestolonasljednik Mohamed bin Salman; turski istražitelj obavlja očevid u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu
 Reuters TV, Murad Sezer, Press Association / Profimedia, REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump je kazao da "nije zadovoljan" saudijskim objašnjenjem o smrti novinara Jamala Khashoggija u u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

"Nisam zadovoljan sve dok ne pronađemo odgovor", kazao je Trump, dodajući da još uvijek razmatra uvođenje sankcija te da će uskoro razgovarati s princom nasljednikom Mohamedom bin Salmanom, de facto vladarem saudijskog kraljevstva.

Dodao je i da je "moguće" da 33-godišnji princ, poznat po nadimku MBS, nije ništa znao u ubojstvu kolumnista te da bi otkazivanje ugovora o prodaji oružja "više naštetilo nama nego njima".

Objašnjenje Rijada da je 60-godišnji Khashoggi 2. listopada poginuo u tučnjavi s djelatnicima konzulata dočekano je s općom nevjericom.

Kanada, EU i zasebno Francuska su pozvali na transparentnu istragu o smrti nekadašnjeg savjetnika saudijske kraljevske obitelji koji je od rujna 2017. živio u egzilu u SAD-u i pisao kolumne za Washington Post.

Kanada je poručila da saudijskim objašnjenjima "nedostaje konzistentnosti i vjerodostojnosti".

Njemačka je zbog slučaja Khashoggi objavila da bi možda mogla obustaviti prodaju oružja Saudijskoj Arabiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:06