SOLIDARNOST

SVIJET UŽASNUT TERORISTIČKIM NAPADOM U SREDIŠTU BARCELONE Europski čelnici ponudili pomoć, javio se i Plenković: 'Hrvatska je uz Španjolsku'

 McKenzie Tavoda / REUTERS

Sa svih strana stižu riječi podrške žrtvama napada u Barceloni. Među prvima, vrlo brzo nakon što je odjeknula vijest svjetskim medijima, reagirao je gradonačelnik Londona Sadiq Khan koji je putem Twittera izrazio sućut:

- Moje su misli sa žrtvama ovog barbarskog terorističkog napada u prekrasnoj Barceloni i s hrabrim službama za spašavanje - napisao je i dodao da London podržava Barcelonu u borbi protiv zla koje se zove terorizam.

Reagirao je i američki predsjednik Donald Trump kao i prva dama Melania Trump.

- Sjedinjene države osuđuju teroristički napad u Barceloni i učinit će sve što treba da pomognu. Budite jaki i snažni, volimo vas - napisao je Trump, dok je Melania bila puno sažetija: - Moje misli i molitve su s Barcelonom.

Emmanuel Macron i Angela Merkel također su izrazili solidarnost.

- Ostat ćemo ujedinjeni i odlučni u ovom tragičnom događaju - napisao je Macron rekavši da se Francuska solidarizira sa Španjolskom. - Stojimo uz vas - zaključio je u drugom tvitu na španjolskom jeziku.

Ured njemačke kancelarke Angele Merkel također je osudio napad, a njezin glasnogovornik Steffen Seibert na Twitteru je napisao: - S dubokom tugom mislimo na žrtve užasnog napada u Barceloni. Solidarnošću i prijateljstvom stojimo uz Španjolce.

Theresa May je rekla da Velika Britanija ‘stoji uz Španjolsku u borbi protiv terorizma’. Premijerka je osudila napad kao ‘stravičan’, piše Guardian.

- Moje su misli sa žrtvama stravičnog napada u Barceloni i hitnim službama koje se bore s ovim incidentom. Velika Britanija stoji uz Španjolsku u borbi protiv terorizma.

I Boris Johnson, ministar vanjskih poslova, na Twitteru se dotaknuo napada. Rekao je da čini sve kako bi se otkrilo ima li Britanaca u Barceloni kojima je potrebna pomoć.

- Zabrinut sam i žalostan zbog napada u Barceloni. Naše su misli s onima koje je napad pogodio. Radimo sve kako bi otkrili ima li Britanaca kojima je potrebna pomoć.

Sućut izrazio i Plenković

U večernjim satima stigla je i reakcija hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, koji je izraze sućuti uputio španjolskom kolegi Marianu Rajoyu.

- Duboko nas je potresla vijest o napadu u središtu Barcelone u kojem je stradao veliki broj nedužnih ljudi. Najsnažnije osuđujemo ovaj teroristički čin. Hrvatska stoji uz Španjolsku u borbi protiv terorizma i obrani temeljnih europskih vrijednosti. U ime Vlade Republike Hrvatske i svoje osobno, upućujem Vama, cijelom španjolskom narodu, a posebno obiteljima tragično poginulih izraze duboke i iskrene sućuti, a ozlijeđenima želim što brži oporavak, navodi se u Plenkovićevoj poruci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:40