TEROR U NOVOM ZELANDU

SVJEDOCI UŽASA OPISALI ŠTO SE DOGAĐALO U DŽAMIJI 'Curica je ranjena ležala pored svog oca koji je umirao, a pred nama su kao pokošeni padali ljudi'

 
 REUTERS/SNPA/Martin Hunter / REUTERS

Terorist u australskom gradu Christchurchu u petak u 13:40 po lokalnom vremenu ubio je najmanje 49 ljudi i ozlijedio veći broj osoba u napadu na dvije džamije. Nekoliko sati prije napada objavio je na internetu svoj manifest 'Velika zamjena' u kojem je na većem broju stranica u detalje razrađivao planove masakra kojeg je sam nazivao terorističkim napadom.

Koristio je ime Brenton Tarrant, i navodno je iz Novog Južnog Walesa u Australiji. Opisivao se kao "normalan bijelac". U sivom automobilu Subaru Legacy tri kilometra od mjesta napada pronađena je bomba.

A still image taken from video circulated on social media, apparently taken by a gunman and posted online live as the attack unfolded, shows him driving in Christchurch, New Zealand, March 15, 2019.   Social Media Website/Handout via REUTERS TV  ATTENTION EDITORS -  THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES
SOCIAL MEDIA WEBSITE/via REUTERS
Napadačev snimak

Terorist je snimao livestream video dok se vozio u svom automobilu prema džamiji, slušajući srpsku folk glazbu, a bio je odjeven u vojnu zaštitnu odjeću i kacigu, uz poruku: 'Idemo pokrenuti ovaj tulum'. Parkirao je u uličici iza ugla, uzeo jednu od najmanje šest jurišnih pušaka koje je imao u automobilu, te ušao u džamiju i otvorio vatru na stotine vjernika koji su se tamo nalazili.

A view of the Al Noor Mosque on Deans Avenue in Christchurch, New Zealand, taken in 2014.  REUTERS/SNPA/Martin Hunter   ATTENTION EDITORS - NO RESALES. NO ARCHIVES
REUTERS

- Tip je nosio zaštitno odjelo poput vojnog. Imao je veliki pištolj i puno metaka. Ušao je i počeo pucati na sve u džamiji, svugdje, ispričao je Ahmad Al-Mahmoud, koji kaže da je napadač nosio kacigu i da je morao ispaliti "stotine" metaka. Morali su, kaže, razbiti staklo sa prozora i vrata da svi mogu pobjeći, kako prenosi Daily Mail.

- Nastojali smo da svi pobjegnu s tog područja. Ja sam otrčao s parkirališta i skakao preko stražnjih dvorišta, kazao je.

An injured person is loaded into an ambulance following a shooting at the Al Noor mosque in Christchurch, New Zealand, March 15, 2019. REUTERS/SNPA/Martin Hunter  ATTENTION EDITORS - NO RESALES. NO ARCHIVES
REUTERS

Jedan od preživjelih svjedoka, Nour, kazao je za New Zealand Herald da je napadač upucao više vjernika izvan džamije prije nego što je upao unutra.

Lokalni obrtnik vidio je ljude kako "trče da spase život" izvan džamije Masjid Al Noor, te je ispričao kako je pomogao teško ranjenoj 5-godišnjoj djevojčici koja je upucana odmah pored njenog oca koji je umirao pored nje.

Grieving members of the public following a shooting at the Al Noor mosque in Christchurch, New Zealand, March 15, 2019. REUTERS/SNPA/Martin Hunter  ATTENTION EDITORS - NO RESALES. NO ARCHIVES     TPX IMAGES OF THE DAY
REUTERS
Građani u šoku

Jedan svjedok kazao je za Radio New Zealand da se u vrijeme napada upravo vozio s kolegama ispred džamije. - Vidjeli smo te ljude kako padaju na zemlju, bili su upucani upravo ispred nas.

Tada je otišao na mjesto napada i svojim vozilom blokirao ulicu prije nego je potrčao pomoći žrtvama.

Jedan čovjek koji je bio u džamiji u vrijeme napada opisao je da su "tijela bila posvuda" po njemu. Jedan čovjek koji je uspio pobjeći van vidio je svoju suprugu kako leži mrtva na prilaznom putu, prenosi Daily Mail.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:28