KAWASAKI SINDROM

SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA OGLASILA SE O MISTERIOZNOM SINDROMU KOJI POGAĐA DJECU 'Hitno treba istražiti moguću vezu s koronavirusom'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 15.05.2020. u 22:07

NEW YORK, NY - APRIL 07: First responders carry a patient on a stretcher from a house on April 07, 2020 in the Queens borough of New York City. Hospitals in New York City, which have been especially hard hit by the coronavirus, are facing shortages of beds, ventilators and protective equipment for medical staff. Kena Betancur/Getty Images/AFP
== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
AFP

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u petak da se mora proučiti moguća veza između covida-19 i sindroma Kawasaki kod djece, upalne bolesti arterija od koje je umrlo prvo dijete u Francuskoj.

"Inicijalne hipoteze pokazuju da bi taj sindrom mogao biti povezan s covidom-19.. Pozivamo sve liječnike u svijetu da surađuju s nacionalnim vlastima i WHO-om kako bi bili na oprezu i bolje razumjeli taj sindrom kod djece", rekao je direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na videokonferenciji za novinare u Ženevi.

"Ključno je precizno i hitno okarakterizirati taj klinički sindrom, kako bi se razumjele uzročno posljedične veze i utvrdio protokol liječenja", dodao je.

Slučajevi u svijetu su rijetki i uloga koronavirusa u razvoju infekcije i dalje je nepoznata, rekao je Michael Ryan, dužnosnik za hitne programe WHO-a.

Ne znamo napada li virus stanice ili se radi o prekomjernom odgovoru imunosnog sustava koji dovodi do upale, pojasnio je.

Bolest Kawasaki, čiji je uzrok nepoznat, pogađa djecu ispod pet godina i izaziva visoku temperaturu, osip, otečene limfne čvorove i u teškim slučajevima upalu srčanih arterija.

Nakon smrtnog slučaja u Velikoj Britaniji krajem travnja, slični slučajevi prijavljeni su u New Yorku, Italiji i Španjolskoj.

Smrt je iznimno rijetka - umro je petogodišnji dječak u New Yorku i 14-ogodišnji u Londonu.

Francuska je u petak objavila prvi smrtni slučaj.

Devetogodišnji dječak umro je u Marseilleu 9. svibnja od cerebralnih lezija, nakon što je doživio srčani udar, rekao je profesor  Fabrice Michel, šef odjela za pedijatrijsku reanimaciju u bolnici La Timone.

Serološki testovi pokazali su da je bio u kontaktu s koronavirusom ali nije razvio simptome.

Izdvajamo