BURNE REAKCIJE

SVJETSKI VOĐE U ŠOKU NAKON TRUMPOVOG PRVOG GOVORA U UN-U 'On je novi Hitler! Njegov govor mržnje pripada srednjem vijeku! On nije predsjednik svijeta'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 20.09.2017. u 10:26

U.S. President Donald Trump addresses the 72nd United Nations General Assembly at U.N. headquarters in New York, U.S., September 19, 2017. REUTERS/Shannon Stapleton
Shannon Stapleton / REUTERS

NEW YORK - Neke zemlje članice kritizirale su prvi govor američkog predsjednika Donalda Trumpa u UN-u u kojem je Iran uključio u "malu skupinu užasnih režima" i upozorio da će SAD, bude li morao, "totalno uništiti" Sjevernu Koreju.

"Trumpov govor mržnje pripada srednjem vijeku", rekao je iranski ministar vanjskih poslova.

Pyongyang tek treba odgovoriti na Trumpovu prijetnju uništenjem te izolirane, komunističke države.

Američki predsjednik iznio je viziju svijeta sastavljenog od suverenih država koje rade za dobro svojih građana, no velik dio izlaganja na zasjedanju Opće skupštine posvetio je napadu na "užasne režime", S.Koreju, Iran i Venezuelu.

"Bio je to pogrešan govor, u pogrešno vrijeme i pred pogrešnom publikom", rekla je švedska ministrica vanjskih poslova Margot Wallstrom.

U svom prvom nastupu na godišnjem okupljanju svjetskih čelnika, američki je predsjednik iskoristio 41 minutu dug govor da bi napao i iranske nuklearne i regionalne ambicije, kolabirajuću ekonomiju Venezuele i prijetnju islamističkih ekstremista. Kritizirao je i kubansku vladu.

Govoreći o Iranu, Trump je pozvao na ponovne pregovore o nuklearnom sporazumu iz 2015. koji je postigao njegov prethodnik Barack Obama. Taj je dogovor nazvao sramotom i natuknuo da ga neće ponovno potvrditi sredinom listopada.

Vezano za Venezuelu, Trump je tamošnju lošu situaciju nazvao "potpuno neprihvatljivom" i dodao kako Sjedinjene Države ne mogu samo stajati sa strane i promatrati. Upozorio je da SAD razmatra daljnje korake.

Ministar vanjskih poslova Venezuele Jorge Arreaza odbacio je Trumpove "prijetnje". "On nije predsjednik svijeta...pa on ne može upravljati ni svojom vlastitom vladom", rekao je.

Trumpov je govor komentirao i predsjednik Venezuele Nicolas Maduro, koji ga je usporedio s vođom nacističke Njemačke. "Agresivni govor novog Adolfa Hitlera, gospodina Donalda Trumpa, koji sebe smatra gospodarom svijeta, o međunarodnoj politici, bio je usmjeren protiv naroda Venezuele. Međutim, nama nitko ne može prijetiti, kazao je Maduro.

Bolivijski predesjednik Evo Morales, saveznik Venezuele, napisao je na Tweeteru: "Ne iznenađuje me da multimilijarder poput Trumpa napada socijalizam. Naša borba će uvijek biti ideološka i pragmatična".

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je također govorio na Općoj skupštini, branio je nuklearni sporazum s Iranom. "Poništenje sporazuma bila bi strašna pogreška", istaknuo je Macron.

No, izraelski premijer Benjamin Netanyahu podupro je Trumpa rekavši da sporazum s Iranom treba mijenjati ili posve poništiti te je upozorio protiv širenja iranskog utjecaja na Bliskom istoku.

ELIPSO

Izdvajamo