INCIDENT

TAJANSTVENA PODMORNICA U ŠVEDSKIM VODAMA Političari bijesni, vojska im mjesecima tajila prisustvo plovila, ni danas se ne zna u čijem je vlasništvu

 Ilustracija / Profimedia, Alamy

Švedski političari traže odgovore od nadležnih institucija nakon što je još u lipnju u vodama oko Stockholma uočena podmornica, o čemu vojska uopće nije obavijestila odbor švedskog parlamenta zadužen za obranu i nacionalnu sigurnost, prenosi The Guardian.

Novine Dagens Nyheter u četvrtak su objavile kako su još 28. lipnja tri instruktora i djeca iz jedrenjaka u predgrađu Lidingöa uočili plovilo koje su opisali kao tamnosivu ili crnu podmornicu. Društvo s jedrenjaka fotografiralo je i snimilo objekt, a švedska vojska za postojanje podmornice navodno je saznala nekoliko dana nakon što je viđena, no sve do sad o tome je šutjela. Istražitelji su odmah ispitali dvojicu tinejdžera u dobi od 17 i 18 godina koji su vidjeli plovilo s jedrenjaka na kojemu su bili.

- Vojska ne dijeli mišljenje novina Dagens Nyheter da se radi o stranoj podmornici - izjavio je glasnogovornik švedskih oružanih snaga Jesper Tengroth, ali nije htio otkriti jesu li nadležne institucije identificirale spomenuti objekt. List Dagens Nyheter pak tvrdi kako nijedna švedska podmornica nije bila aktivna u to vrijeme.

Švedski političari šokirani su jer ni oni ni javnost mjesecima nisu znali za incident.

Ipak, izvješća o prisustvu podmornica u Švedskoj nisu rijetkost. U listopadu 2014. sumnjalo se kako je u vodama oko Stockholma ruska podmornica provela najmanje osam dana. Potvrđeno je kako je strano plovilo zbilja bilo ondje, ali nikad se nije saznalo u čijem je vlasništvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:17