BIJEG OD DUGOVA

TAJKUN NA KORAK OD IZRUČENJA IZ VELIKE BRITANIJE Njegov je slučaj i politički osjetljiv, jer je vrlo blizak premijeru svoje zemlje

 
 REUTERS

Britanski sud mogao bi izručiti Indiji Vijaya Mallyju, biznismena koji je prošle godine pobjegao iz zemlje ostavivši za sobom bijesne bankare i poslovne partnere te dugove u iznosu od 1,5 milijardi dolara.

Mallya je optužen za prijevaru i pranje novca, a izruči li ga britanski sud Indiji, bit će to drugo izručenje u 25 godina koliko između dviju zemalja postoji ugovor o izručenju. Sudsko saslušanje počelo je jučer u Londonu, a trajat će oko osam dana, javili su indijski mediji.

Indijska javnost, naime, pažljivo prati odluku britanskog suda jer je Mallya bio jedan od ekstravagantnijih indijskih tajkuna, koji je svojom razmetljivošću navukao imidž nacionalnog zlikovca.

REUTERS

Nije znao stati

Upravo ga je neumjerenost u poslovanju dovela u probleme. Taj indijski biznismen počeo je 1983. u kompaniji United Breweries gdje je kao vrlo mlad od oca preuzeo funkciju direktora. Tvrtka se pod njegovim vodstvom agresivno širila i izrasla u multinacionalnu kompaniju s čak 60 tvrtki i milijardama dolara prihoda. Glavni poslovni program kompanije i danas su alkoholna pića, s pivom Kingfisher kao najpoznatijim proizvodom. No, Mallya se u međuvremenu bacio na zračni prijevoz, nekretnine, proizvodnju gnojiva i brojne druge poslove.

U zlatna vremena nazivali su ga indijskim Richardom Bransonom, ne samo zbog aviokompanije Kingfisher Airlines, nego i zbog sklonosti kupnji sportskih klubova. Mallya je suvlasnik indijske Formule 1, vlasnik kriket kluba Royal Challengers Bangalore te nogometnih klubova Mohun Bagan i East Bengal. Bio je i indijski predstavnik u Svjetskoj automobilističkoj federaciji, no odustao je nakon reakcije indijskog Ministarstva sporta.

Mallya je 2005. godine osnovao aviokompaniju Kingfisher Airlines koja ga je na kraju upropastila. Isprva su ga hvalili jer je njegova aviokompanija potaknula konkurenciju da podigne standarde usluge u indijskom zračnom prometu. No, zbog prenaglog širenja došlo je do problema.

Nakon što Mallya godinu dana nije isplatio plaće pilotima i inženjerima, a velike banke pristupile su državi otkrivši da im duguje milijardu dolara, vlada mu je oduzela dozvolu za rad. Problemi su se prelili na ostatak kompanije. Do studenoga 2015. dug bankama porastao je na 1,35 milijardi dolara, a rasli su i dugovi koje je Mallya imao prema nizu malih kreditora. Danas ga indijsko pravosuđe tereti da je svjesno bankrotirao. Njegovo se ime pojavilo u Panamskim papirima, dokumentima o izbjegavanju plaćanja poreza korištenjem poreznih oaza. Optužen je da je bankovne zajmove iskoristio kako bi kupio udjele u čak 40 inozemnih kompanija.

Zbrisao bankama

U ožujku 2016. nekoliko je banaka zatražilo od indijskoga Vrhovnog suda da Mallyji zabrani putovanje u inozemstvo. No, u tom je trenutku Mallya već odletio u London te se s obitelji smjestio na imanju blizu britanske prijestolnice.

Mallya je u Londonu dva puta uhićen. Prvi put u travnju ove godine kada su britanske vlasti djelovale na zahtjev indijske vlade zbog optužbe za prijevaru. Pušten je uz jamčevinu. Idući je put priveden u listopadu pod optužbom za pranje novca, ali i tada je pušten uz jamčevinu.Mallya se ženio dva puta. Sa Sameerom Tyabjee, stjuardesom Air Indije, ima sina Siddhartha. Drugu suprugu Rekhu, s kojom ima kćeri Leannu i Tanyu, poznaje od djetinjstva.

Zanimljivo je da je za Mallyju 2005. godine objavljeno da svaki dan moli te jednom godišnje posti 42 dana. Mallya je navodno sljedbenik Sri Sri Ravi Shankara i zaklade Umijeće života. Mallya ima iskustva i u indijskoj politici. Dok protiv njega nije podignuta optužnica, bio je zastupnik u indijskom parlamentu u koji je ušao uz podršku vladajuće konzervativne stranke premijera Narendre Modija. Mallya se može pohvaliti i s nekoliko važnih priznanja. Ima počasni doktorat Sveučilišta južne Kalifornije. Dobitnik je francuskog priznanja Legije časti, proglašavan je globalnim liderom sutrašnjice i poduzetnikom godine.

REUTERS

Malo se zaigrao

Njegovi kolege tvrde da je bio vješt poduzetnik koji se malo zaigrao. Gurcharan Das, bivši izvršni direktor kompanije Procter & Gamble India, Mallyju je nazvao izvrsnim trgovcem koji je izgradio veliki brend. No, kao i mnogi drugi, prebrzo se širio. Mallyjine političke veze učinile su ga simbolom ortačkog kapitalizma u Indiji.

“To je svojevrsna tragedija jer je Mallya bio vrlo talentiran. No, flambojantnim životnim stilom naštetio je sam sebi. Nije se trudio skrivati svoje bogatstvo. Štoviše, isticao ga je i to je od njega stvorilo narodnog zlikovca”, izjavio je Das. Dok se drugi bogataši trude ne isticati svoj imetak pred siromašnim sugrađanima, Mallya je kupio niz vila u kojima je imao stalnu poslugu, kupovao je zrakoplove i jahte. No, prema Dasovu mišljenju, najveća Mallyjina pogreška bio je odlazak iz Indije. “Trebao je izdržati i ostati. Puno je poduzetnika koji duguju mnogo više novca bankama. On se prestrašio i pobjegao”, smatra Das.

Mallya je izjavio kako smatra da ne bi bio siguran u indijskom zatvoru te zbog toga traži od britanskog suda da odbije izručenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:21