KRAJ LJUBAVI

Tajkun u bijegu: 'Milo Đukanović želi mi uzeti sve poslove i imovinu'

Tajkun Duško Knežević vlasnik je nekoliko medija preko kojih objavljuje materijale koji kompromitiraju predsjednika Crne Gore
Duško Knežević
 Privatna arhiva

Crnu Goru već tjednima trese skandal koji ozbiljno nagriza vjerodostojnost vlasti Mile Đukanovića, najdugovječnijeg političkog lidera u ovom dijelu svijeta.

Nakon što je specijalno tužiteljstvo za organizirani kriminal u prosincu počelo istraživati navodne financijske malverzacije biznismena Duška Kneževića, vlasnika Atlas grupe te dugogodišnjeg financijera vladajuće Demokratske partije socijalista, on je pobjegao u inozemstvo i javno optužio Đukanovića kao predsjednika države i stranke za pokušaj preuzimanja njegovih poslova i imovine.

Afera se s vremenom prometnula u “hard” varijantu svojedobnog bijega Ivice Todorića pred hrvatskim tijelima gonjenja: biznismen Knežević preko naklonih mu medija i svojeg profila na Instagramu iz Londona sustavno objavljuje optužbe i kompromitantne snimke svojedobno prisnih druženja s Đukanovićem, dužnosnicima DPS-a, pa čak i s tužiteljima.

Kako, uz crnogorsko, ima ciparsko i britansko državljanstvo, hrvatski scenarij raspleta u ovom slučaju nije baš izgledan, a u obračunu bivših partnera iz dana u dan se koristi sve teža artiljerija.

Veliki poslovi

Atlas grupa, čiji je Knežević vlasnik i osnivač, obuhvaća čitavu mrežu kompanija s različitim vrstama biznisa: od bankarstva i osiguranja, preko nekretnina, trgovine i medija, do obrazovanja.

Prvi je uveo arapske investitore u Crnu Goru, sagradivši veliki Atlas Kapital centar u Podgorici, a bio je i glavni organizator posjeta bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona ponosnoj gorskoj državi.

Pranje novca

Njegove aktivnosti u fazi razvoja bile su od “klana Đukanović” očito adekvatno sponzorirane: organizirirali su se zajednički festivali, Milo je svečano uručivao stipendije Duškove zaklade i ljubav je cvjetala na obostrano zadovoljstvo.

Tek kad su prije mjesec dana počela saslušanja službenika Kneževićeve banke zbog sumnji da su s desecima drugih poduzeća oprali više od pola milijarde eura, postalo je jasno da “prva familija” nije zadovoljna nekim aspektima razmjene dobara.

U Atlasu je ubrzo uvedena prisilna uprava, a u banci je proglašen stečaj.

Knežević smatra da je stečajna kriminalna skupina koja ga, u sprezi s tužiteljima, želi uništiti pod direktnom kontrolom Mile Đukanovića: njegove tvrdnje da ga državni kriminalci nastoje opljačkati iako je bez ikakvih neregularnosti u poslovanju, hrvatskoj publici zvuče naročito poznato.

Knežević je prije nekoliko tjedana podgoričkim Vijestima poslao snimku kojom je opisao tvrdnju da je bio jedan od najvećih donatora vladajućega DPS-a u posljednjih 25 godina: videozapis je demonstrirao kako uoči lokalnih izbora predaje kuvertu s oko stotinu tisuća eura koji nigdje nisu evidentirani tadašnjem gradonačelniku Podgorice i glavnom tajniku stranke.

Nakon otkrića crnih fondova najavio je još čitav niz videodokumenata (navodno ih ima oko 20 tisuća) koje je pomno arhivirao nakon druženja s političkom elitom u svojoj raskošnoj vili: od ispovijesti o Đukanovićevu prvom milijunu, preko sumnjivog kredita banke Piraeus, do afere prodaje crnogorskog Telekoma uz tri milijuna eura provizije, u koju je umiješana odvjetnica Ana Đukanović, njegova sestra.

Istražitelji

Kneževićeve dvorske tajne o Đukanoviću veoma rado objavljuju srbijanski mediji.

Jučer su obradovani njegovom tvrdnjom da je Đukanović namjestio čak i referendum o nezavisnosti Crne Gore te da je u predreferendumskom procesu sudjelovala tvrtka Fiesta investments s Mauricijusa koju su američki istražitelji detektirali kao sudionika u korupciji prilikom privatizacije crnogorskog Telekoma.

Đukanovićevu pohlepu Knežević naziva neutaživom: žali se da mu je tijekom godina isplatio milijune eura “reketa”, s kojima je mogao pokrenuti desetke poslovnih projekata i otvoriti stotine novih radnih mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:08