VELIKI TRENUTAK

Tajlandski dječaci izašli iz bolnice i ispričali kako su proživjeli dva tjedna u mraku: 'Čuli smo glasove i nisam mogao vjerovati da je netko tamo'

 
Nogometaši tajlandskog kluba Veprići
 Soe Zeya Tun / REUTERS

Dvanaestorica tajlandskih dječaka iz nogometnog kluba 'Veprići' i njihov 25-godišnji trener Ekaphol "Ake" Chantawong u srijedu su održali konferenciju za mediju na kojoj su odgovarali na pitanja o svom zatočeništvu u kompleksu pećina Tham Luang, piše The Guardian. Prije same konferencije dječaci su zaigrali nogomet na malo improviziranom terenu koji je napravljen u prostoru gdje je održana konferencija.

Novinare je zanimalo kako je to bilo vidjeti britanske ronioce. "Čuo sam nekog kako govori i slušao sam, ali nisam vjerovao da je netko tamo", rekao je Adul "Dul" Sam-on (14). "(Panumas "Mick" Saeangdee, 13) je imao baklju i on im je prišao. Kada je izronio, rekao sam mu "dobar dan". Iznenadili smo se kada smo vidjeli da nije Tajlanđanin. To je bio čudesan trenutak."

Trener 'Veprića' Ake rekao je da je Dul svojim suigračima rekao da budu strpljivi te je dodao da je bilo zabavno gledati Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji. "Većina momčadi je u finalu navijala za Francusku", dodao je Ake.

Ake je rekao da su ušli u pećinu jer tamo nisu nikada prije bili i htjeli su je istražiti. Povod za ulazak nije bio rođendan jednog od nogometaša, ali trener je rekao da su kasnije tog dana oko 17 sati planirali otići na njegovu zabavu. Dječaci su vidjeli da voda ulazi u pećinu te su razmatrali trebaju li izaći, pojasnio je Ake.

"Kada smo krenuli prema izlazu znali smo da smo zatočeni. Morali smo se smočiti i plivati. Svi znamo plivati i nije istina da ne znamo. Na kraju krajeva, nakon nogometa idemo na plivanje. Nismo znali koliko će razina vode narasti."

Trener je tada rekao da je morao ohrabriti dječake da nisu "izgubljeni" te da će moći izaći uz pomoć užadi. Ake je dodao da mu je jedan od dječaka rekao da se sjetio majke u trenutku kada su shvatili da su zatočeni. "Dječaci su isprve pokušali kopanjem izaći iz pećine", nastavio je Ake. "Rekao sam im da se ne boje jer će se razina vode sutradan spustiti."

Hrane uopće nisu imali te su preživjeli zahvaljujući vodi koja je kapljala niz zidove pećine. Ake je pojasnio da je ta voda uistinu bila čista. Novinare je zanimalo o čemu su razmišljali kada bi ogladnjeli, na što je jedan dječak rekao da je mislio na prženu rižu. Trener je rekao da su se unutar same pećine micali kako bi pronašli izlaz, no nikako im nije uspijevalo. "Dječaci su pokušali kopati kako bi se razonodili, ali i kako bismo pronašli sigurno mjesto", pojasnio je Ake.

Dječaci i njihov trener su u pećini bili devet dana prije nego što su otkriveni. Spasilački timovi su ih iz pećine izvukli nakon dva tjedna.

Britanski ronilac imena Jason dječacima je donio hrane, a pripadnik tajlandske vojske rekao je novinarima da je jedno od rješenja za spašavanje dječaka i njihovog trenera bilo bušenje u pećinu. Taj je vojni službenik također potvrdio da su dječaci dobili maske koje su im prekrivale lica. Dječaci su s roniocima igrali dame, ali su stalno gubili od jednog pripadnika Navy Sealsa kojeg su prozvali "kraljem pećine".

Jedan od dječaka je rekao da mu je jedan od Navy Sealsa bio poput oca jer ga je zvao "mali". Ake je rekao da su se osjećali krivima zbog smrti ronioca Samana Kunana koji je poginuo tijekom operacije spašavanja. Na press konferenciji je potom pokazana Kunanova slika s porukama tajlandskih nogometaša. Tu će sliku dobiti Kunanova obitelji. "Želim vam reći hvala", stajalo je u jednoj od poruka koje je pročitao jedan od nogometaša. "Hvala vam iz dubine mog srca."

Ake je rekao da cijeni dobrotu svih onih koji su pomogli dječacima i njemu izaći iz pećine. Jedan od dječaka je rekao da obećava da će biti dobra osoba, "dobar građanin". "Iz ovoga sam naučio da ne trebam živjeti nesmotreno već da trebam živjeti oprezno", rekao je Dul.

Novinare je zanimalo o čemu dječaci sanjaju. "Ovo me iskustvo naučilo vrijednosti života", rekao je Chanin "Titan" Wiboonrungrueng (11). "Želim postati nogometaš ili Navy Seal", rekao je Ekkarat "Bew" Wongsookchan (14) i dobio pljesak podrške. Nakon njega su još četiri dječaka rekla da žele biti Navy Sealsi.

Ake je rekao da bi bio voljan vratiti se u pećinu, ali s turističkim vodičem dok je jedan od dječaka rekao da se ne želi vratiti u pećinu. Još je jedan dječak rekao da se tijekom boravka u pećini bojao kako će napraviti domaću zadaću.

Trener je rekao da su dječaci izlazili iz pećine na temelju toga tko živi najdalje od pećine. Liječnik je rekao da su svi dječaci bili jednakog zdravlja te da je redoslijed izlaska odlučen na licu mjesta. "Nikome se nije žurilo izaći jer su se jako povezali tijekom boravka u pećini", dodao je Ake. Dječaci su rekli da će kod kuće prvo pojesti svoja najdraža jela, a jedan je dječak navodno u snu pričao o svojem najdražem jelu.

Dječaci su se ispričali svojim roditeljima za odlazak u pećinu jer su to napravili pod krinkom nogometnog treninga. Jedan od dječaka je međutim svojim roditeljima rekao da ide u pećinu, ali nije rekao u koju točno ide. Drugi je dječak rekao da se boji da će ga otac kazniti.

Ake je potvrdio da se dječaci planiraju zarediti kako bi živjeli kao redovnici. To će napraviti u čast Kunanu. Liječnik i psiholog su rekli da je jako važno dječake pustiti na miru da se što prije vrate normalnom životu. Odlučeno je i da će četiri dječaka koji nemaju tajlandsko državljanstvo dobiti potrebne papire.

Dječaci su se na kraju press konferencije poklonili portretu kralja Tajlanda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:56