DEMOKRACIJA U BANKOKU

Tajlandsko izborno povjerenstvo razmatra raspuštanje stranke koja je nominirala princezu

Princeza Ubolratana
 Profimedia, Zuma Press - News

Tajlandsko izborno povjerenstvo sastat će se u ponedjeljak kako bi razmotrilo moguće kazne za političku stranku koja je imenovala princezu kao svoj izbor za premijera, izjavio je dužnosnik u nedjelju.

"Bilo da se donese odluka o raspuštanju stranke ili nametanju kazni, raspravit ćemo sve to u ponedjeljak", rekao je visoki član povjerenstva za dpa želeći ostati anoniman.

Nakon što je tajlandska stranka Raksa Chart u petak nominirala princezu Ubolratanu kao svog kandidata za premijera, kralj Vajiralongkorn oštro je ukorio najavu, rekavši kako bi bilo "neprimjereno" da se njegova starija sestra kandidira za dužnost.

U priopćenju objavljenom u subotu, stranka je priopćila kako je prihvatila odluku Vajiralongkorna i obećala svoju odanost kralju i kraljevskoj obitelji.

Princeza Ubolratana Rajakanya Sirivadhana Barnavadi, 67-godišnja starija sestra kralja Mahe Vajiralongkorna, trebala je biti kandidatkinja stranke odane zbačenom premijeru Shinawatri, političaru u središtu političkih turbulencija i višegodišnjih rivalskih uličnih prosvjeda.

Jedan od vodećih protukandidata na izborima 24. ožujka trebao joj je biti aktualni premijer Prayuth Chan-ocha, čelnik vladajuće vojne hunte koji je također svoju kandidaturu najavio u petak.

Tajland je ustavna monarhija od 1932., no kraljevska obitelj ima ogroman utjecaj i milijune pobornika.

Sukobi između kraljevskih elita u Bangkoku i Thaksina čiji su pobornici većinom iz manjih sredina već gotovo 15 godina dovode do uličnih prosvjeda, vojnih pučeva i nasilnih sukoba.

Kraljevsku obitelj štiti i jedan od najstrožih zakona na svijetu o vrijeđanju časti veličanstva koji predviđa do 15 godina zatvora za svaku uvredu upućenu kralju, kraljici, nasljedniku ili regentu.

Taj zakon onemogućava svaku otvorenu raspravu o ulozi kraljevske obitelji i potiče autocenzuru tajlandskih medija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:52