DEMOKRACIJA U BANKOKU

Tajlandsko izborno povjerenstvo razmatra raspuštanje stranke koja je nominirala princezu

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 10.02.2019. u 14:15

Feb. 8, 2019 - Bangkok, Thailand - (File Photo) - A Thai political party has nominated PRINCESS UBOLRATANA to become a candidate for the prime minister's office. PICTURED: October 27, 2017 - Bangkok, Thailand - PRINCESS UBOLRATANA is seen as she attend Thailand's Late King Bhumibol Adulyadej's ashes and relics to be taken to the Dusit Maha Prasat Throne Hall in the Grand Palace, after the Royal Cremation. Thailand's Late King Bhumibol Adulyadej was the world's longest serving monarch who died on October 13th, 2016 at Siriraj Hospital in Bangkok., Image: 412819798, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News
Profimedia, Zuma Press - News

Princeza Ubolratana

Tajlandsko izborno povjerenstvo sastat će se u ponedjeljak kako bi razmotrilo moguće kazne za političku stranku koja je imenovala princezu kao svoj izbor za premijera, izjavio je dužnosnik u nedjelju.

"Bilo da se donese odluka o raspuštanju stranke ili nametanju kazni, raspravit ćemo sve to u ponedjeljak",  rekao je visoki član povjerenstva za  dpa želeći ostati anoniman.

Nakon što je tajlandska stranka Raksa Chart u petak nominirala princezu Ubolratanu kao svog kandidata za premijera, kralj Vajiralongkorn oštro je ukorio najavu, rekavši kako bi bilo "neprimjereno" da se njegova starija sestra kandidira za dužnost.

U priopćenju objavljenom u subotu, stranka je priopćila kako je prihvatila odluku Vajiralongkorna i obećala svoju odanost kralju i kraljevskoj obitelji.

Princeza Ubolratana Rajakanya Sirivadhana Barnavadi, 67-godišnja starija sestra kralja Mahe Vajiralongkorna, trebala je biti kandidatkinja stranke odane zbačenom premijeru Shinawatri, političaru u središtu političkih turbulencija i višegodišnjih rivalskih uličnih prosvjeda.

Jedan od vodećih protukandidata na izborima 24. ožujka trebao joj je biti aktualni premijer Prayuth Chan-ocha, čelnik vladajuće vojne hunte koji je također svoju kandidaturu najavio u petak.

Tajland je ustavna monarhija od 1932., no kraljevska obitelj ima ogroman utjecaj i milijune pobornika.

Sukobi između kraljevskih elita u Bangkoku i Thaksina čiji su pobornici većinom iz manjih sredina već gotovo 15 godina dovode do uličnih prosvjeda, vojnih pučeva i nasilnih sukoba.

Kraljevsku obitelj štiti i jedan od najstrožih zakona na svijetu o vrijeđanju časti veličanstva koji predviđa do 15 godina zatvora za svaku uvredu upućenu kralju, kraljici, nasljedniku ili regentu.

Taj zakon onemogućava svaku otvorenu raspravu o ulozi kraljevske obitelji i potiče autocenzuru tajlandskih medija.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr
Tagovi

Izdvajamo