ATENTAT NA HAITIJU

Tajna sefa ubijenog predsjednika: Spremala se velika akcija, a onda su stigli plaćeni ubojice...

Dosje je namjeravao predati američkoj vladi, piše New York Times pozivajući se na četiri dužnosnika

Ubijeni predsjednik Jovenel Moise (lijevo)

 AFP, Profimedia

Predsjednik Haitija spremao se iznijeti imena. Prije atentata u srpnju Jovenel Moïse sastavljao je listu moćnih političara i biznismena, sudionika haićanske trgovine drogom. Dosje je namjeravao predati američkoj vladi, piše New York Times pozivajući se na četiri visokorangirana politička savjetnika i dužnosnika koji su sudjelovali u izradi dokumenta.

Nitko nije trebao biti pošteđen. Ni oni koji su mu pomogli da se uspne do predsjedničke palače. To je i motiv koji možda razrješava misterij oko njegova ubojstva izvedenog u formi akcijskog filma - s odredom ubojica koji su ga zatekli na spavanju.

S novinarima američkog dnevnika razgovarala je i predsjednikova supruga, Martine Moïse. Prva dama Haitija pretvarala se da je mrtva dok je, ležeći na podu i krvareći iz prostrijelne rane, osluškivala kako plaćeni odred smrti pretražuje njezinu spavaću sobu. Pretresali su ladice, šuškali dokumentima. "To je to", napokon je uzviknuo jedan od njih, a onda su nestali, rekla je za New York Times u prvom intervjuu nakon stravičnog događaja.

Kada su na mjesto zločina stigli policijski istražitelji, kućni ured ubijenog predsjednika bio je razbacan, papiri su posvuda ležali, a čak su i neki od uhićenih plaćenih ubojica priznali da je popis osoba povezanih s krijumčarenjem droge bio prioritet, tvrde danas trojica haićanskih dužnosnika upućenih u istragu.

image

Ubijeni predsjednik Jovenel Moise

HECTOR RETAMAL/AFP/Profimedia

Lista koju je sklapao Moïse samo je detalj u mnogo širem sukobu predsjednika s moćnim političkim i poslovnim ljudima koji su se sa strane bavili drogom i oružjem. Predsjednik je neke od njih poznavao godinama, a navodno su se osjećali izdano.

U mjesecima koji su prethodili njegovoj smrti Moïse je poduzeo među njima nepopularne korake vezane uz carinsku upravu, luku poznatu po krijumčarenju, sletište koje su koristili krijumčari i lukrativnu trgovinu jeguljama za koju se vjeruje da služi pranju novca.

Najmanje 70 ljudi, među kojima su političari, prijatelji iz djetinjstva ubijenog predsjednika, policajci, ribari i sudionici u trgovini drogom, razgovaralo je s novinarima o tome što je, prema njihovu mišljenju, dovelo do njegove smrti.

"Bio bih budala da mislim da trgovina drogom nije imala veze s njegovim ubojstvom. Tko god zna kako funkcioniraju haićanska politika i gospodarstvo, to shvaća", kaže i Daniel Foote, bivši američki posebni izaslanik za Haiti.

Glavna osoba na predsjednikovoj crnoj listi bio je Charles Saint-Rémy, aka Kiko, tvrde dvije osobe koje su sudjelovale u sastavljanju popisa. Riječ je o biznismenu poznatom američkoj DEA-i. On je i šogor bivšeg predsjednika Michela Martellyja, koji je bio politički mentor Moïseu.

Obojica muškaraca bila su bliska s ubijenim, među ostalim sugerirajući mu ministre za kabinet i političke poteze. Međutim, Moïse je počeo kliziti iz njihova stiska.

Američke službe trenutačno istražuju njegove pokušaje da razdrma trgovinu drogom i njegov sukob s moćnom političkom obitelji koji bi mogao biti motiv za ubojstvo. Već na početku istrage kao mogući sumnjivac iskočio je Saint-Rémy. Ali ubijeni predsjednik postao je trn u peti mnogim haićanskim poduzetnicima i onima s debelim vezama u podzemlju.

image

Policijska patrola u glavnom gradu Haitija Port-au-Princeu

Valerie Baeriswyl/AFP/Profimedia

To nije ništa novo bilo kome tko prati Haiti. U parlamentu najsiromašnije zemlje na zapadnoj hemisferi sjede osobe osumnjičene za trgovinu drogom i oružjem. Mali avioni stalno slijeću na tajne aerodrome na tom otoku. Haićanski policajci uhvaćeni su kako asistiraju narkobandama, a suce redovito podmićuju kako bi odbacili optužnice.

Haiti bi danas mogao biti najveća ruta za drogu namijenjenu američkom tržištu, ali točno se ne zna jer nad zemljom nema kontrole. Čak se i DEA našla na meti kritičara u ovom slučaju jer su najmanje dvojica likvidatora njezini bivši doušnici.

Oni koji se danas spominju kao krivci za predsjednikovo ubojstvo njegovi su politički tvorci. Bivši predsjednik Martelly ga je 2014. odabrao za svog nasljednika. Predstavljn je tada kao politički autsajder seljačkih korijena koji se iz siromaštva uzdignuo radom na svojim plantažama banana u čemu je bio iznimno uspješan. Pridonijelo je i to što je bio tamnoputo lice među bjeloputom političkom i poslovnom elitom.

Međutim, bila je to samo lijepa priča za mase. Moïse je veći dio djetinjstva proveo u glavnom gradu, a njegovi suradnici s plantaže banana tvrde da je bila neuspješna. Zapravo je budući predsjednik bio poslovno vezan uz poslovnog čovjeka Saint-Rémyja i najmanje jednog osumnjičenog trgovca drogom. Primjerice, Evinxa Daniela, bliskog prijatelja predsjednika Martellyja. Saint-Rémy javno je čak priznao da se bavio drogom, ali tvrdi da se otad prebacio na isključivo legalne poslove. No, vjeruje se da je i dalje jedan od najvećih trgovaca drogom na otoku. Saint-Rémy je zbog šogora u predsjedničkoj palači imao golem utjecaj na politiku i državne tendere. Tako je trebalo biti i dalje.

Moïse je daleko do sveca, iako neki njegovi suradnici tvrde da se trudio raditi za ljude, a to je značilo da mora zatvarati oči pred nekim stvarima. No, da je bio povezan s mutnim likovima, jasno je i jer su neki njegovi suradnici završili s metkom u čelu na sumnjivim lokacijama. A onda se, čini se, omča počela sužavati i oko predsjednika. Isprva je bio lojalan svom zaštitniku Martellyju, tolerirao je poslove koji su se događali sa strane, tvrde neki njegovi suradnici. Zatvarao je oči i pred korupcijom, a nije smio sam birati članove kabineta. Blisko su ga motrili. Neki smatraju da je i on sam bio ogrezao u korupciju. Recimo, smatra se da je zaustavio istrage nad vlastitim tvrtkama čim je zasjeo u predsjednički ured. Zanimljiva je činjenica da je bivši predsjednik Martelly kontrolirao osiguranje novog predsjednika. Tim više jer su predsjednikovi tjelohranitelji pustili ubojice da uđu bez ijednog ispaljenog metka, navodno jer su se predstavili kao američka DEA. Šef predsjednikove službe sigurnosti i sam je bio osumnjičen za sudjelovanje u trgovini drogom.

U veljači prije ubojstva dogodilo se sprečavanje navodnog pokušaja državnog udara. Moïse se nakon toga potpuno odcijepio od svojih političkih saveznika. Prozivao je javno oligarhe i političku elitu da su ga pokušali ubiti, a iza zastora počeo je raditi na njihovoj propasti. Moïse je udario na nekoliko fronta. Imao je mnoge planove, ali za neke je rekao da ih ne može provesti "jer bi me ubili".

Udario je, među ostalim, na carine na robu koju je u zemlju uvozio Saint-Rémy, a onda je uhićen jedan njegov štićenik, blizak s predsjedničkom obitelji Martelly, s kojima su se moćnici javno pokazivali i fotografirali kako bi pokazali da je pod njihovom zaštitom. Telefon je neprestano zvonio, kažu njegovi suradnici, ali uskoro umoreni predsjednik nije se javljao. Tjedan dana prije atentata naredio je uništenje zračne piste koju su koristili krijumčari. Jedan od ubojica je u danima prije ubojstva u više navrata telefonski razgovarao s premijerom...

U prvom času događaj je šokirao svijet i odzvanjao u međunarodnim krugovima, i to ne samo zbog krimi priče s drogom, likvidacijom i neobičnim međunarodnim odredom smrti u kojemu neki navodno nisu imali pojma za što su angažirani. Počela je istraga, počeli su curiti filmski detalji, ali u međuvremenu je istraga ušla u sporiji tempo i pomalo se zaustavlja. Svakodnevica na Haitiju se vratila na staro. Izbori se održavaju iduće godine, a bivši predsjednik Martelly, unatoč potencijalnoj umiješanosti u likvidaciju svog prethodnika, trenutačno se smatra favoritom utrke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:30