'U IGRI' BILI I MIKROBI

Tajni dokumenti: Hitler saveznike planirao otrovati kavom, čokoladom i cigaretama

Objavljeni dokumenti otkrivaju detalje s ispitivanja zarobljenih njemačkih agenata koji su razotkrili Nacističku sigurnosnu službu

Nacisti su u Drugom svjetskom ratu savezničke trupe namjeravali otrovati kavom, čokoladom i cigaretama. Nedavno objavljeni tajni dokumenti službe MI5 otkrivaju terorističku kampanju Wehrmachta za slobodnu Europu, piše Telegraph .

Dokumenti otkrivaju detalje s ispitivanja zarobljenih njemačkih agenata koji su razotkrili Nacističku sigurnosnu službu (RSHA), Hitlerovu službu koja je planirala subverzivne operacije na savezničkom tlu.

Uz kavu, čokoladu i cigarete, Adolf Hitler je savezničke zapovjednike namjeravao ukloniti uz pomoć ženskih agenata. One su ih, naime, nakon zavođenja trebale zaraziti smrtonosnim mikrobima skrivenima u malim zrcalima sa šminkom. U dokumentima se također spominje posebna kopča remena, ukrašena simbolom svastike, u kojoj se nalazio skriveni pištolj.

Jedinica od četiri agenta, od kojih je jedna bila žena, padobranom su se spustili u francuski Ayon u ožujku 1945., svega dva mjeseca prije kraja rata. Letjeli su iz Stuttgarta u zarobljenom američkom bombarderu B17, iz kojeg su padobranima iskočili iza neprijateljskih linija, prije nego li je avion prokazan i srušen. Agenti su ubrzo uhićeni i odvedeni na ispitivanje.

U cijelom nizu posebnih tehnika eliminacije neprijatelja ističu se otrovni Aspirini, koje bi prerušeni agenti ponudili svojim naivnim metama nakon što bi isti popušili posebne cigarete od kojih bi ih počela boljeti glava, stakleni prah kombiniran sa smrtonosim otrovom koji se stavljao na kvake na vratima, knjige i stolove, posebna pilula veličine 1 mm koja bi u pepeljari eksplodirala zbog temperature cigarete i pobila sve u neposrednoj blizini.

Osim raznih smrtonosnih "igrački", nacisti su planirali trovati i prehrambene proizvode poput kave, čokolade ili šećera, pa čak i cigareta.

Zabrinjavajuća saznanja natjerala su MI5 da tijekom rata zarobljene agente i skrivena nacistička skladišta pretražuju, jer su sumnjali da cigarete, upaljači, lijekovi i ostale namirnice, u biti nisu to što jesu, već da su smrtonosna oružja korištena u borbi protiv njih samih.

Britanska protuobavještajna služba otkrila je da je njihova njemačka inačica (Njemačka tajna služba - Abwehr) u ratu protiv Amerikanaca u sjevernoj Africi 1943. godine njihove trupe namjeravala trovati narkoticima, i to dodajući opijate zalihama alkoholnih pića, posebno viskija.

Uz svu silu oruđa za atentate, pripadnici američkog 20. korpusa pronašli su nesvakidašnju kopču za remen ukrašenu svastikom. Na pritisak gumba, prednja pločica na kopči bi iskočila, a iz nje bi provirile dvije cijevi malenog pištolja kalibra .32.

Nakon temeljitog pregledavanja nacističkih tajnih dokumenata i rezultata ispitivanja zarobljenih špijuna, MI5 je britanskim vojnicima zabranio konzumiranje njemačkih namirnica, kao i pušenje njihovih cigareta, uz prijetnju ozbiljnim kaznama.

No, njemački dokument iz veljače 1944. ukazuje na to da nisu samo saveznici bili metom subverzivnih akcija, već su to bili i sami Nijemci. Naime, pripadnici poljskog pokreta otpora njemačke vojnike trovali su Nivea kremom koja je bila pomiješana s pastom impregniranom iperitom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:49