TRGOVINA GLASOVIMA

TAJNI IZVJEŠTAJ KONAČNO UGLEDAO SVJETLO DANA Otkriveno kako su član kraljevske obitelji i bivši premijer povezani s korupcijskim skandalom FIFA-e

David Beckham, princ William i David Camero
 Anthony Devlin / REUTERS

Ime princa Williama našlo se u središtu korupcijskog skandala vezanom uz kupnju glasova za izbor domaćina Svjetskog prvenstva nakon što je objavljen izvještaj u kojem se tvrdi da se susreo s Davidom Cameronom na tajnom sastanku u hotelu 2010.

Fifin izvještaj o dodjeljivanju domaćinstva Svjetskog nogometnog prvenstva Rusiji 2018. godine i Kataru 2022. godine, koji je čuvan u tajnosti, konačno je objavljen jučer nakon što je njemački list Bild objavljivao sažetke, piše Daily Mail. Izvještaj se proteže na 400 stranica, napisan je prije tri godine, a odnosi se na događanja iz prosinca 2010. kad se odlučivalo o izboru domaćina.

U njemu stoji da su princ William i bivši britanski premijer David Cameron bili prisutni kad se vodila rasprava o kupovini glasova s južnokorejskim predstavnikom u hotelu u Zürichu.

Glas za glas

Izvještaj svakako opravdava sumnje i pitanja koja su još onda isplivala - kako član kraljevske obitelji može biti upleten u zakulisne dogovore, pišu britanski mediji. Fifina je istraga otkrila da su od engleskih službenika tražili da organiziraju počasno viteštvo i prijem kod kraljice za južnoameričkog službenog predstavnika čiji bi glas mogao pomoći Engleskoj.

Geoff Thompson, koji je bio predsjednik engleskog odbora za kandidaturu 2018. kao i potpredsjednik Fife, a koji je glasao 2. prosinca 2010., bio je jedini član Fifinog izvršnog odbora koji je priznao dogovor o trgovini glasovima’, stoji u izvještaju. Trgovina glasovima u vrijeme kandidature je protiv Fifinih pravila, a Thompsona je podržao i Andy Anson iz engleskog odbora.

Obojica su se u hotelu Baur au Lac u Zürichu našli s princom Williamom, Davidom Cameronom i potpredsjednikom Fife Mong-Joon Chungom iz Južne Koreje koji je predstavljao kandidaturu te zemlje za Svjetsko prvenstvo 2022.

‘Premijer je tražio Chunga da glasa za Englesku, a Chung je odgovorio da će učiniti tako ako Thompson glasa za Koreju. Thompson je rekao da je razmišljao već o tome i prije sastanka i složio se’, stoji u izvještaju, no ni Anson ni Thompson nisu vjerovali da će se Chung držati dogovora. Engleska je osvojila samo dva glasa i eliminirana je u prvom krugu glasanja.

Kredibilitet

Chung je odbacio sve optužbe, no priznao je da se sastao s Cameronom u Koreji na summitu u Seulu u studenom 2010. Kaže da tad nisu razgovarali ni o kakvim dogovorima o glasanju.

David Beckham, Prince William and Britain's Prime Minister David Cameron join delegates from the England 2018 bid team Sebastian Coe, Alan Shearer and Gary Lineker (L-R) during a reception at the Steigenberger hotel in Zurich December 1, 2010. Soccer's world governing body FIFA will choose the hosts for the 2018 and 2022 World Cups on Thursday. Russia, England, and joint bids from Spain/Portugal and Netherlands/Belgium are contesting the 2018 finals, while the United States, Qatar, Japan, South Korea and Australia are bidding to stage the 2022 tournament. REUTERS/Anthony Devlin/POOL  (BRITAIN - Tags: SPORT SOCCER POLITICS) - RTXVADM
Anthony Devlin / REUTERS
David Beckham, princ William i David Cameron s delegatima engleskog tima za domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2018. (Sebastian Coe, Alan Shearer i Gary Lineker

U izvještaju stoji da Thompsonovo priznanje unatoč tome što ide protiv njegovih interesa ima jači kredibilitet od Chungova odbacivanja optužbi.

Kad su se princ William, David Beckham i bivši premijer Cameron uključili u kampanju da Engleska postane domaćin prvenstva, odmah su se pojavile sumnje treba li član kraljevske obitelji uopće biti upleten u to. William se navodno protivio dodvoravanju Fifinim službenicima u Zürichu prilikom donošenja odluke u kojim će se zemljama održati Svjetsko nogometno prvenstvo 2018. i 2022. ‘Ne razumijem zašto se moramo ulizivati ovim ljudima’, citirali su ga.

Izvještaj je napisao američki odvjetnik Michael Garcia 2014., ali se nije složio sa sažetkom koji je tad na 42 stranice objavila Fifa, i dao je ostavku. Fifa je u ponedjeljak objavila kompletan izvještaj ‘zbog transparentnosti’.

Bild također tvrdi da su katarski predstavnici platili trojici Fifinih čelnika put na zabavu u Rio privatnim avionom, neposredno prije glasanja.

Glasnogovornik Davida Camerona kao i onaj kraljevske obitelji odbili su komentirati slučaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:03