NIKKI HALEY

TAJNI PLAN MOĆNE DAME: OTIŠLA KAKO BI SE VRATILA I SVRGNULA TRUMPA! Iza kulisa jednog od najvećih potresa u Bijeloj kući

 
 Jonathan Ernst / REUTERS

“Sviđa mi se Nikki Haley. Mislim da je odradila dobar posao u UN-u. Pratit ću svaki njezin daljnji korak, štogod bilo.”

Tim je riječima utjecajni republikanski senator John Cornyn iz Teksasa reagirao na ostavku američke ambasadorice pri UN-u. I dao do znanja kako mu je jasno da Haley ima velike planove.

Analiza

Cornynova reakcija u suprotnosti je s većinom ostalih u Kongresu koji su ostali šokirani. Haley je u utorak prijepodne po washingtonskom vremenu u Ovalnom uredu Bijele kuće s predsjednikom Donaldom Trumpom obznanila svoju odluku.

O njoj je predsjednika izvijestila u pismu datiranom 3. listopada. Nakon konferencije za novinare pokrenula se lavina analiza koje su nastojale odgovoriti na dva ključna, povezana pitanja: zašto je to Haley napravila i što Haley planira?

Da bi se na to odgovorilo, treba se osvrnuti na njezinu dosadašnju političku karijeru. Pravo joj je ime Nimrata Randhawa, dijete je indijskih doseljenika u SAD, otac je bio sveučilišni profesor, a majka profesorica u školi da bi 1976. godine osnovala obiteljsku tvrtku Exotica International koja se bavi ženskom odjećom.

U toj je tvrtki Nikki Haley ostvarila zavidnu poslovnu karijeru te se zatim okrenula javnoj službi i 2011. godine je kao prva žena izabrana na funkciju guvernera Južne Karoline. Ondje je stekla slavu na razini Amerike, koja je odjeknula i globalno: Haley je 2015. godine kroz državni Kongres progurala zakon kojim se zabranjuje isticanje zastave Konfederacije.

Južna Karolina je to napravila prva od “južnjačkih” saveznih država. To je trenutak kad je nastupio ključni obrat i postalo jasno da je Haley snažno iskoračila na nacionalnu političku scenu.

“Samo je republikanac mogao skinuti zastavu Konfederacije i vjerojatno samo republikanac poput Nikki Haley”, objavio je tada konzervativni komentator Erick Erickson. Haley svoju ambiciju nije krila, njezina autobiografija ima naslov “Ne mogu nije opcija: Moja američka priča”. A uz nju od izbora za guvernericu stoji i snažna politička siva eminencija: Jon Lerner kojega smatraju jednim od najboljih konzervativnih stratega.

Javnost

Bush je imao Karla Rovea, Obama Davida Axelroda, a Haley ima Jona Lernera”, rekao je Tom Davis, senator u Kongresu Južne Karoline koji dobro poznaje bivšu guvernericu. I Lernera.

Haley trenutačno ima podršku od 63 posto u američkoj javnosti (20 posto više od Trumpa), žena je, što je sve važniji preduvjet za visoke položaje pod utjecajem pokreta #MeToo i političke mobilizacije žena u Americi, a ima i besprijekornu karijeru za republikanski predsjednički položaj: obiteljska žena, majka dvoje djece, uspješna u biznisu, guvernerica, a sada i uspješna ambasadorica u UN-u. I kako je rekao jedan zlobni, neimenovani republikanac: “Ima dovoljno tamnoputog tena za republikanku”.

Iako je u utorak rekla da će na izborima 2020. godine podržati Donalda Trumpa, to treba uzeti s ogradom. Njih su se dvoje razišli s osmjesima, uz niz uzajamnih pohvala, ali ne treba zaboraviti da je Trump tijekom otvaranja Opće skupštine UN-a prošli mjesec želio predsjedati sjednicom Vijeća sigurnosti o Iranu: sjednica se bavila proliferacijom naoružanja.

Haley je beskompromisno provodila Trumpovu politiku, ali više kao globalist, a ne kao protekcionist. To su zamijetili novi šefovi, državni tajnik Mike Pompeo i savjetnik za nacionalnu sigurnost (i bivši ambasador u UN-u) John Bolton do čijeg mišljenja Trump jako drži. Haley s njima nije “kliknula” i postala je bitno manje prisutna u javnosti.

To joj nije odgovaralo.

Optužbe

A onda je ljeto otvorilo slučaj Bretta Kavanaugha, sada suca Vrhovnog suda. Haley se niti jednom nije oglasila o toj temi, ali je sasvim jasno da se nije slagala s njegovom nominacijom od trenutka kad su se pojavile optužbe za spolno zlostavljanje žena. I strateški je odigrala izvanredno: sačuvala je lojalnost prema predsjednikovu odabiru, ali je ostavku dala na prvi Kavanaughov radni dan na Sudu.

I time jasno poručila ženama, svojem očekivanom biračkom tijelu: ne slažem se s njegovim izborom.

Hvaleći, pak, pred Trumpom njegovu kćer Ivanku kao sjajnu kandidatkinju za ambasadoricu pri UN-u, Haley je pokazala da je svjesna odakle joj prijeti najveća opasnost za buduće planove: obiteljski projekt koji bi Ivanku trebao učiniti prvom predsjednicom SAD-a.

Što god Trumpovi planirali, moraju biti svjesni da im Haley kani pomrsiti račune. A da sve to nije samo tlapnja, potvrđuje izjava Meghan McCain, utjecajne novinarke i kćeri nedavno preminulog senatora Johna McCaina: “Neka se kandidira već 2020., bit ću joj šefica kampanje”.

Tri političarke iz demokrata žele u Bijelu kuću

Na izborima za Kongres, koji će se održati 6. studenoga, demokrati bilježe val kandidatkinja, ali i žena koje se uključuju u kampanju kao volonterke, donatorice i aktivistice.Demokratska je stranka, unatoč lutanjima koja su nastupila nakon Baracka Obame, iznjedrila nekoliko utjecajnih žena.

Senatorica Elizabeth Warren prva je među njima objavila da će nakon izbora za Kongres procijeniti svoje izglede za predsjedničku nominaciju. Ona je liderica lijevog krila stranke koja je ovim potezom poslala i poruku Bernieju Sandersu, koji je bio uzrok niza problema u kampanji Hillary Clinton, da se ovaj put ne gura.

O kandidaturi sve otvorenije razmišlja i senatorica Kamala Harris koja je bila izuzetno glasna protivnica kandidature Bretta Kavanaugha za suca Vrhovnog suda. Tamne je puti, što joj daje dodatnu prednost pred ostalim kandidatkinjama.

A među njima je i senatorica Kirsten Gillibrand iz New Yorka koja je na taj položaj došla kao zamjena za Hillary Clinton kad je ova postala državna tajnica 2009. godine, a zatim je 2012. pobijedila osvojivši 72 posto glasova, rekord kad je riječ o izborima u saveznoj državi New York.

Ona zasad nije javno iskazala interes za ulazak u predsjedničku utrku, no brojni demokratski stratezi računaju s njom. (Ž.T.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:59